TOP
Foto: AKM

Cultuur om te horen en te zien

Friedrich Schiller zei ooit: “Es schwinden jedes Kummers Falten, solang des Liedes Zauber walten.” Daarmee geeft hij op indrukwekkende wijze en met weinig woorden weer, welke betovering muziek teweeg brengt.

Tekst: Frank Störbrauck

Klassieke concerten voor een historische achtergrond

De grote componisten van vroeger zijn ook tegenwoordig nog geliefd – het effect van hun muziek is nog steeds hetzelfde. Ondanks veel andere populaire muziekrichtingen in Duitsland, is de klassieke muziek nog nooit zo populair geweest als op dit moment. Er worden talloze muziekfestivals georganiseerd: in het hele land zijn dat alleen al op het gebied van klassieke muziek ongeveer 300 stuks.

Basiliekconcerten in Ottobeuren

Als je de groten uit de klassieke muziek eens in een heel bijzondere ambiance wilt horen, kunnen we de concertserie in Ottobeuren van harte aanbevelen. Het vredige dorpje ligt in het dal van de Westliche Günz en heeft een bijzondere charme door de combinatie van ongerepte natuur en barokke gebouwen. Behalve één van de grootste kloostercomplexen in de wereld, beschikt de plaats over twee fascinerende musea: Het kloostermuseum van de benedictijner abdij en het museum voor moderne kunst.

Foto: epr Markt Ottobeuren Saremba

Op het programma staan naast de beroemde basiliekconcerten (juni tot eind september) ook kamermuziekrecitals en symfonische concerten in de prachtige ‘Kaisersaal’ (begin juni tot eind september). Hier speelden o.a. al de Wiener Qymphoniker, de Münchner Philharmoniker, de Bamberger Sinfoniker, het Gewandhausorchester Leipzig, het Concertgebouworchester Amsterdam en vele anderen.

De basiliek zelf heeft zijn bekendheid niet alleen aan de indrukwekkende architectuur te danken; ook de akoestiek is van een onvergelijkbare kwaliteit. Hierdoor geniet je nog meer van de muziek. Naast de kunst en klassieke muziek heeft Ottobeuren nog meer te bieden: talloze wandelwegen, een omvangrijk sport- en wellness-aanbod en diverse culinaire hoogtepunten. Op het gebied van gezondheid houdt Ottobeuren vast aan de lijfspreuk van Sebastian Kneipp, de in Ottobeuren geboren grondlegger van de Kneippkuren. De pastoor en hydrotherapeut baarde opzien met zijn uitspraak ‘de natuur is de beste apotheek’. Zo kun je in Ottobeuren enerzijds een gevoel van pure ontspanning en rust ondergaan en aan de andere kant getuige zijn van cultuur op het hoogste niveau. Informatie over de voorverkoop van de concertserie en het idyllische Ottobeuren is te vinden op de website.

Foto: epr Markt Ottobeuren Saremba

Musiktage in Hitzacker

Als je graag een festival met klassieke muziek wilt bezoeken en geen passende datum in Ottobeuren vindt, hebben we nog een alternatief bij de hand. Zo worden tijdens de zomerse muziekdagen in het Nedersaksische Hitzacker van eind juni tot begin augustus elk jaar meer dan 10.000 klassieke muziek liefhebbers verwacht. Kenners kunnen zich verheugen op een keur aan internationaal gerenommeerde musici, die een afwisselend programma presenteren dat zich beweegt in het brede kader tussen traditie en innovatie. Meer informatie omtrent het programma en kaartverkoop is te vinden op hun website.

Foto: Kay Christian Heine

Rheingau Musik Festival

Vanaf eind juni nodigt het Rheingau Musik Festival elk jaar gedurende maar liefst 10 concertweken uit voor het bijwonen van de concerten in Hessen of Rijnland-Palts. In de regio tussen Frankfurt en het Middenrijndal wordt hier één van de grootste muziekfestivals van Europa georganiseerd. In het pittoreske wijngebied zullen zowel internationaal gerenommeerde musici en orkesten optreden als ook veelbelovende nieuwkomers. De streek is sowieso de moeite van een bezoek waard; de Rheingau is met haar historische kloosters, kastelen en burchten en het uitgebreide aanbod op landschappelijk en cultureel gebied uiterst aantrekkelijk voor bezoekers die misschien ook nog kunnen genieten van het een of andere glas goede wijn. Informatie over de regio en het festival op deze website.

Kammeroper Schloss Rheinsberg

In het oosten van Duitsland doen ze op muzikaal gebied niet onder voor de rest van het land. De kameropera van Kasteel Rheinsberg organiseert elk jaar een internationale zangwedstrijd voor jong talent. In het mooi Brandenburg en in een fantastische ambiance van het kasteelcomplex aan het meer, kan het publiek voor een redelijke prijs ook opera’s, gala’s en andere muziekevenementen bijwonen. Informatie over kaartverkoop, programma en al het overige wordt ook voor dit festival bekengemaakt via de website.

Foto: Jacqueline Schulz

Festspiele Mecklenburg-Vorpommern

Ook Mecklenburg-Vorpommern heeft de fans van klassieke muziek heel wat te bieden: Het programma van het zomerseizoen van de Festspiele van Mecklenburg-Vorpommern omvat meer dan honderd optredens op markante plaatsen zoals het kasteelpark, schuren, fabriekshallen en kerken. De verscheidenheid aan locaties is ook terug te vinden in de diversiteit van het programma: naast concerten in verschillende muziekrichtingen bestaat het begeleidende programma uit bijvoorbeeld hoor experimenten, rondleidingen en gesprekken met de kunstenaars, waardoor het publiek nauw en persoonlijk betrokken kan zijn bij de concertopvoeringen. Meer informatie over het festival dat van juni tot september plaatsvindt op de website.

Foto: Geert Maciejewski

 Info

Omdat je bij zo’n groot concert- en festival-aanbod als snel het overzicht kwijtraakt, heeft het Duitse Muziekinformatiecentrum een festivalgids gemaakt, waarin alle evenementen op datum, bondsland en muziekgenre kunnen worden geselecteerd. Voor elke liefhebber die deze zomer graag een concert in een bijzondere omgeving wil bijwonen, is de gids een praktisch hulpmiddel bij de planning van een culturele vakantie.