TOP
Foto: Dominik Ketz/Rheinland-Pfalz Tourismus
Verliefde wandelaars op het Eichholzpad bei Steffeln in de Eifel

De Duitse Vulkaanroute: Een roadtrip door de Eifel

Wil je een vulkanisch landschap zien? Daar hoef je niet voor naar IJsland of Hawaï te vliegen. Direct achter de Duitse grens ontvouwt zich een landschap dat wordt gekenmerkt door vulkanische activiteit: de Vulkaan Eifel. Een goed ontwikkelde weg verbindt 39 bezienswaardigheden. Perfect voor een road trip van twee tot vijf dagen.

Tekst: Ralf Johnen

Motorrijders kijken op een vulkanisch meertje in de Eifel

Foto: Road Concept/Eifel Tourismus

Het officiële startpunt van de Duitse Vulkaanroute is de Laacher See bij Andernach am Rhein. Maar ook Andernach mag je zeker niet missen, want hier bevindt zich een attractie die een superlatief voor zichzelf kan claimen. Het gaat om de grootste koudwatergeiser van Europa. Het is verantwoordelijk voor gemiddeld één fontein per twee uur, die tussen de 50 en 60 meter hoog is.

Een familie geniet tijdens een uitstapje naar Andernach van de plaatselijke geiser

Foto: Dan Mausolf/Rheinland-Pfalz Tourismus

Deze briljante ouverture wordt gevolgd door de reis naar het officiële startpunt. De reis op zich is al een klein avontuur, want de weg slingert zich van het Rijndal omhoog over kronkelende paden naar het Geopark Laacher See. In het glooiende heuvellandschap vond 13.000 jaar geleden een enorme explosie plaats. De vulkaanuitbarsting heeft deeltjes tot in Zweden en Noord-Italië geslingerd. Wat overbleef was een krater van ruim twee bij drie kilometer met een maximale diepte van 51 meter. Deze vulde zich in de loop der jaren met water – en zo is de Laacher See ontstaan.

Kerken en musea langs de route

De abdijkerk Maria Laach waakt over de oevers van het meertje. De abdijkerk van de Benedictijnen staat ook bekend als Laacher Münster, ze werd gebouwd tussen de 11e en 13e eeuw. Met zijn zes torens wordt dit gebouw beschouwd als een uitstekend voorbeeld van de Duitse Romaanse architectuur. Vanaf hier leidt een twee kilometer lang natuurleerpad naar een natuurhistorisch museum. Hier kun je meer te weten komen over de vulkanische gesteenten, hun vorming en verwerking.

De Lava Dome in Mendig in de Eifel langs de Duitse Vulkaanroute

Foto: Klaus-Peter Kappest/Rheinland-Pfalz Tourismus

Enkele kilometers verderop volgt in de buurt van Nickenich een heel andere ervaring. Hier staat de Eppelsberg, een hoogte van vulkanische oorsprong, die zo’n 230.000 jaar oud is. In het verleden werd het gesteente commercieel ontgonnen. Daardoor is er nu een bijzondere aanblik ontstaan: een soort dwarsdoorsnede door de gesteentelagen van een blootliggende vulkaan.

De Hohe Acht beklimmen

Andere attracties volgen elkaar op. Bij Plaidt is er bijvoorbeeld een vulkaanpark, bij Mendig is het Duitse Vulkaanmuseum. Deze road trip concentreert zich echter niet uitsluitend op één thema. Bezoekers worden in de buurt van het plaatsje Kaltenborn uitgenodigd om de hoogste berg van het middelgebergte te beklimmen. De 747 meter hoge Hohe Acht, een bergtop die een fantastisch uitzicht over de Eifel biedt. Wie er zin in heeft, kan bovendien een omweg maken naar Nürburg. Hier ligt een van de beroemdste racebanen ter wereld, naast het markante kasteel op de top van de berg.

De Kaiser-Wilhelm-Toren op de berg Hohe Acht in de Eifel

Foto: Dominik Ketz/Rheinland-Pfalz Tourismus

Maar terug naar de Duitse Vulkaanroute, die ongestoord door het bergachtige terrein van de Eifel blijft kronkelen. Het aantal meren en vulkanische kegels neemt nu weer toe. De Eifel laat zich van zijn meest schilderachtige kant zien in het natuurgebied Immerather Maar. Hier kun je jezelf ervan overtuigen dat vulkanen meer zijn dan alleen lava. Een drie kilometer lang cirkelvormig pad laat je de geheimen van de natuur zien.

Vulkaantuin in Steffeln

Net zo spectaculair zijn de Dauner Maare, die langs een breuklijn in de aarde liggen. Het Vulkaanmuseum Eifel bevindt zich ook in Daun. Hier kun je naar hightech computersimulaties kijken van vulkanen die met rode lavastromen op de bezoekers afkomen. In de buurt van het mooie dorpje Steffeln heb je in de nieuw aangelegde vulkaantuin andermaal gelegenheid, de vulkanische activiteiten van de omgeving te reconstrueren.

Wandelaars op het Felsenpad in het bos bei Gerolstein langs de Duitse Vulkaanroute

Foto: Dominik Ketz/Rheinland-Pfalz Tourismus

Na een tussenstop in de mineraalwaterstad Gerolstein is de finish binnen handbereik. Daarvoor echter sluit in de buurt van Wallenborn de cirkel: ook hier bevindt zich een koudwatergeiser – ook al is die veel kleiner dan zijn grote broer in Andernach.

Informatie over de Duitse Vulkaanroute

De Duitse Vulkaanroute is 280 kilometer lang en voert langs de hoogtepunten van het vulkaanlandschap in de Eifel. De vakantie- en avonturenweg verbindt 39 bezienswaardigheden. Deze zijn niet alleen van geologische aard, maar omvatten ook culturele en industrieel-historische attracties die op een of andere wijze met het vulkanisme in de Eifel te maken hebben. Langs de route kom je geheimzinnige maren, spectaculaire trechters en imposante slakkenkegels tegen. Ook kun je oergesteente, lavastromen en metersdikke wanden van tuf- en puimsteen bewonderen. Er zijn tal van borrelende mineraal- en koolzuurbronnen.

Ook al is een uitbarsting tegenwoordig onwaarschijnlijk; zijn de vulkanen zijn nog altijd actief. Naast het bekijken van diverse musea en volgen van themaroutes kun je onderweg heerlijk zwemmen, mountainbiken of wandelen. Hier is genoeg te doen voor het hele gezin zodat je met gemak een spannende korte vakantie kunt organiseren.

Meer informatie over de Duitse vulkaanroute

www.germany.travel

www.deutsche-vulkanstrasse.com