TOP

Alles even vergeten in het Sauerland bij de familie Deimann

“Ik ga overigens binnenkort een paar dagen naar het Sauerland”, vertelde ik tussen neus en lippen door bij een kopje koffie tegen een vriendin. Ze verslikte zich bijna en kijkt me enigszins verontwaardigd aan. Ik wist al wat deze blik betekende: “Wat wil je daar in vredesnaam?” In het Sauerland is echt niks te beleven – dat wordt in ieder geval beweerd. “Nee, ik wil alleen maar een beetje tijd voor mijzelf hebben”, breng ik er met een grijns tegenin. Ik ben klaar voor mijn pauze in het bergachtige niemandsland van Westfalen.

Tekst en foto’s: Miriam Schröer

Het enige vijfsterren hotel in het Sauerland

Wat ik mijn vriendin niet verteld heb, is dat ik niet alleenzomaar naar het Sauerland reis, maar dat ik naar het enige vijfsterren hotel ga: Het ‘Romantik- und Wellnesshotel Deimann’ in Schmallenberg. En al op weg naar Schmallenberg merk ik dat ik tot rust kom: Naarmate ik dichter bij mijn bestemming kom, wordt de omgeving stiller. Aan de rand van het dorp staat “auf wiedersehen”, direct daaronder de aankondiging “Chorprobe Frauenchor Di. 18:00 – 20:00 Uhr”. Wow, denk ik, deze plaats heeft geen facebook nodig om op de hoogte te blijven.

Kamerinspectie

De wellnesstempel van Deimann staat in de 212 inwoners tellende wijk Winkhausen. Als ik net uitgestapt ben, heten kauwende koeien me met nieuwsgierige blikken welkom. De vriendelijke dame aan de receptie begeleidt me naar mijn kamer, want in het vroegere landhuis verloop je je vrij gemakkelijk, dat zal ik de komende dagen nog vaak genoeg ondervinden.

Mijn 42 vierkante meter grote juniorsuite met uitzicht op het zwembad is net als de overige 95 kamers strak en stijlvol ingericht. De glazen deur van de badkamer (geen angst, het toilet is apart en heeft een dichte deur) bevalt me en zorgt voor een modern accent in de overigens vrij traditionele stijl van de Deimanns.

Sesam open u!

Terwijl ik nog rondkijk in mijn kamer, valt mijn oog op een badjas in de kast. Vijf minuten later sta ik voor de automatische deur van het spagedeelte. Sesam open u! In deze 4.000 vierkante meter grote ruimte zou ik de hele dag door kunnen brengen: zwemmen (binnen of buiten in het zoutwaterbad, of heel moedig in het koude meertje springen), in een van de twee sauna’s transpireren, in de hangstoel een dutje doen en je vervolgens in de behandelingsruimte een uur laten masseren – dit programma zou ik het liefst een paar keer willen herhalen.

Tijd voor het avondeten

Maar, het is tijd voor het avondeten: In het restaurant voor hotelgasten weten ze wat er verrukkelijk uitziet en wat ook heerlijk smaakt. Dat bewijst bijvoorbeeld de gepocheerde zeewolffilet op rivierkreeftragout met gebakken romanesco en pompoen. Als je dan na de vijfde gang denkt dat je zalig gegeten hebt, dan heb je het uitgebreide kaasbuffet nog niet ontdekt…

Kookles met sympathieke sterrenkok

De volgende dag word ik toch een beetje onrustig; het uitgebreide ontspannen roept een zekere dadendrang in mij op. Daarom zal ik vandaag zelf de kooklepel ter hand nemen, onder leiding van de 29-jarige Felix Weber. De sympathieke Sauerlander werd in 2017 met een Michelin-ster onderscheiden en sindsdien ging het met het moderne, maar gezellige ‘Restaurant Hofstube Deimann’ erg goed.

Een kookcursus met de sterrenkok kan je met een groep van acht deelnemers boeken. Ondanks zijn succes op jonge leeftijd, is Weber verre van arrogant: “Ik heb hier dan misschien een ster gekregen, maar mijn drie grootste sterren heb ik thuis.” En daarmee bedoelt hij zijn vriendin Stephany Santos en hun twee kinderen. Ik ben een beetje bang om voor de ogen van de professionele kok te veel zout in de soep te strooien, maar hij is niet bereid tot concessies op het gebied van de kwaliteit, verzekert Weber mij, zonder hier iets negatiefs mee te bedoelen.

Op pad met Andreas Deimann

Wie niet wil koken en zich toch graag op een andere manier wil ontspannen, kan een wandeling met natuurliefhebber Andreas Deimann maken. Langs de golfbaan op pad door het licht heuvelachtige landschap. “Waaraan merk je dat het in het Sauerland zomer is? Dan wordt de regen warmer”, grapt Andreas, die samen met zijn broer Jochen en vader Theo het hotel leidt. Het vooroordeel dat er in het Sauerland geen mooi weer is, kan hij meteen ontkrachten: “De regio rondom de berg Kahler Asten is na Karslruhe de warmste van heel Duitsland!”

Op de provinciale weg rijdt er een sportwagen aan ons voorbij. “Dat is mijn broer”, roept Andreas Deimann meteen. Hotelgasten, die Jochen Deimann’s hartstocht voor sportwagens delen, kunnen de Wiesmann Roadster van het hotel voor een ritje huren.

Hartelijke en persoonlijke sfeer

De managementtaken hebben de beide broers zonder problemen onder elkaar verdeeld; ze schijnen elkaar perfect aan te vullen. Andreas Deimann is voor de cijfers verantwoordelijk en begeleidt regelmatig wandelingen, terwijl Jochen Deimann de grote genieter is en het restaurant nieuwe impulsen geeft. Hij onderhoudt het contact met de gasten, informeert naar hun welzijn, geeft wijnadviezen en vertelt over zijn wijnhandel.

Ook de gasten bemerken de harmonie binnen deze familie: ze voelen zich hier door de hartelijke en persoonlijke sfeer op hun gemak. Anders dan de hoogburcht van skitoerisme Winterberg, leer je hier het Sauerland van een geheel andere kant kennen. Ik kom terug, denk ik op mij laatste avond onder het genot van een glas Sauerland-gin. En mijn sceptische vriendin neem ik dan ook mee.

Info

Romantik- und Wellnesshotel Deimann

Alte Handelsstraße 5, 57392 Schmallenberg

Telefoon: +49 (0)2975/81

Tweepersoonskamer Basic incl. ontbijt vanaf € 306 per nacht

 

Eten in de omgeving

Knollenhütte

Gezellige boshut met uitzicht op het hotelcomplex. Eenmaal per week bij goed weer barbecue-avond, ook met live muziek.

Openingstijden buiten de barbecue-avonden:

Zaterdag, zondag en feestdagen 12 tot 18 uur

Hotel Störmann

Het Hotel in Schmallenberg werd in 2016 door de Familie Deimann overgenomen.

Voor kinderen

Indoor speelplaats met klimhal:

Thikos Kinderland

Sport

Wandelen: Rothaarsteig

Afstand: 154 km/ Etappes: 8 / Moeilijkheidsgraad: middelmatig

Golf

Golfclub Schmallenberg