TOP

Hotel Küstenperle: place to be in Büsum

Familie Schneider is trendsetter in Büsum. Met hun gezellige hotel ‘Küstenperle Strandhotel & Spa’ waait er een frisse wind door deze badplaats in de regio Dithmarschen, tussen de rivieren Eider en Elbe en de Noordzee.

Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

Tijdens zonsondergang schuift heel langzaam een handvol wolken over de Noordzee. Het uitzicht hier lijkt oneindig te zijn. Over zee, maar ook over het vlakke land. Niet voor niets wordt van deze streek gezegd dat je er ’s morgens al kunt zien wie er ’s avonds voor het eten op bezoek komt. Daar ver weg, helemaal aan het eind en waar de aarde zich kromt, daar ergens duikt de zon achter de horizon als een gigantische oranje bal. Ik zit hier alleen maar te kijken naar het kleurrijke licht dat door de openingen in de wolken schijnt. Meer heb je hier niet nodig. Ik haal zelfs mijn mobieltje niet tevoorschijn om dit magische moment vast te leggen. Ook zonder foto zal me dit moment aan het strand van Büsum lange tijd voor ogen blijven.

Foto: Andrea Flak

In alle rust

Het is nog vroeg in het jaar. Te fris om al in een bikini in de strandkorf een roman te lezen. Te vroeg om met de kinderen zandkastelen te bouwen. Misschien eigenlijk ook wat te vroeg om überhaupt naar Büsum te gaan. En dat bedoel ik op twee manieren. Te vroeg in het jaar, maar ook te vroeg qua leeftijd gelet op mezelf. Want Büsum is een typische bestemming voor senioren. Een plaats voor langzame wandelaars, waar de mannen met de handen op hun rug een beetje lopen te slenteren. En de dames met een sjaal om en in een wit jeansjack of een dun donzen jack van hun levensdagen bij een zeebriesje genieten, al nippend aan hun Aperol Spritz. En dat alles in alle rust. Wat alleen maar wil zeggen: Büsum is geen Berlijn. Büsum is niet Bremen en Büsum is ook niet het mondaine Binz op Rügen. Büsum is beschouwelijk en ook een beetje stoffig. Net zoals dat met veel plaatsen in de deelstaat Sleeswijk-Holstein het geval is en waar ik eerlijk gezegd ook wel van houd.

moderne aanpak

Maar nu heeft een familie het gewaagd in Büsum, iets buiten het centrum, een hotel te openen dat allesbehalve beschouwelijk is. Het is een hotel dat bruist van leven, maar gelijktijdig tradities in ere houdt en het niet alleen bij een nieuw likje verf laat. Nee, het is de moderne aanpak die deze kustplaats zo dringend nodig heeft. Het hotel kreeg de naam ‘Küstenperle Strandhotel & Spa’. Je bespeurt hier en daar de invloed van succesvolle concurrerende hotels. Een beetje de stijl van ‘25hours’ die ik aantref in de lobby en de bibliotheek. Wie de hotels van deze keten kent, zal meteen begrijpen wat ik bedoel.

Foto: Andrea Flak

Transformering tot ‘place to be’

Je voelt ook een vleugje Beach Motel, dat in de omgeving van de plaats Sankt Peter-Ording nog niet zo lang geleden voor een revolutie zorgde en inmiddels de naam heeft de ietwat ingeslapen plaatsen met hun steeds ouder wordende clientèle wakker te schudden, ze tot een ‘place to be’ te transformeren. Dat gebeurde met Sankt Peter-Ording, daarna met Heiligenhafen en nu ook met Büsum, want daar is de eigenaar ook aan het bouwen. Ja, de overeenkomsten zijn merkbaar, vooral bij de gastronomie en de kamers. En waarom ook niet? De familie Schneider heeft goed gekeken waar mensen in Noord-Duitsland graag overnachten. Ze hebben er voor zichzelf de passende krenten uit de pap gehaald en er hun eigen interpretatie aan gegeven. En eigenlijk stoort dat niemand. Mij niet in het minst. Want ik houd van design, van stijlvolle inrichtingen.

Waarschijnlijk ben ik het typische voorbeeld van de doelgroep. Ik zal uitleggen waarom. We beginnen in de kelder. Daar is een zwembad en een spa. Dat eerste heb ik alleen nodig omdat mijn dochter graag zwemt, net als andere kinderen die met hun ouders te vroeg in het jaar naar Büsum reizen. En een spa is voor mij een weldaad, omdat ik me graag laat masseren. Wie niet? Hier zijn de prijzen nog betaalbaar. Je hoeft voor 60 minuten kneden niet meteen de complete kinderbijslag neer te tellen.

Foto: Andrea Flak

Wat een hipster-hart begeert

We gaan verder naar de begane grond. Het ontbijt is – zoals dat in Duitse vakantiehotels hoort –gevarieerd en met zelfbediening. Je kunt aan het voortreffelijke buffet zelf uitkiezen wat je wilt. Een van de koffiespecialiteiten haal je zelf uit de koffieautomaat. De ‘Eggs Benedict’ bijvoorbeeld bestel je à la carte en dat is ook in orde. Maar voor de kinderen is het principe ‘halen, zitten en happen’ de meest ontspannen methode. Vooral op de leeftijd waarop ze zelfstandig hun ‘voedselvoorziening’ willen regelen. En voor het avondeten wordt hier door het coole, buitengewoon vriendelijke personeel dat geserveerd wat een hipster-hart begeert. Fish ’n chips met erwtenpuree bijvoorbeeld. Precies zoals het hoort hoewel je het niet per se had verwacht…

Wie in de bar van de Schneiders nog een afzakkertje wil halen, kan kiezen uit een groot gin-assortiment. En wie uit de doelgroep waartoe ik behoor is geen gin-liefhebber? Deze drank hoort in mijn generatie nou eenmaal bij een geslaagde avond. Maar natuurlijk zou zo’n verrukkelijke gin-tonic met rozemarijn, citroenschilletje en mediterrane tonic niet half zo lekker smaken als de omgeving niet zou passen bij de stemming waarin de gast zich op dat moment bevindt. Een heel stijlvolle, maar toch warme en gezellige bar.

Foto: Andrea Flak

Echt stijlvol

En inderdaad, het interieur bevalt me erg goed. De lamp in de bibliotheek staat ook bij ons in de woonkamer. Ik houd van de donkerblauwe kleur van de muur en ik vind de stoelen ook heel leuk. Ik zou hier alles wel willen kopen en dit ‘dat wil ik ook hebben’-gevoel wordt op de kamer niet minder. Ik ben alleen ietsje teleurgesteld dat onder de gele vaas geen merknaam staat, zodat ik hem zelf niet op de kop kan tikken. Zo gaat dat. Maar al het andere is echt super. Supermooi.

Het strand pal voor de deur

En om nog even op Büsum terug te komen: de nieuwe familielagune ligt pal voor de deur bij de Küstenperle. Daar is een breed strand en een grote speelplaats. Het is een poging om het toerisme voor jongeren nieuw leven in te blazen. En behalve de familievriendelijke attracties is er ook een strandbar. Daar ben ik gaan zitten om die prachtige zonsondergang gade te slaan, met mijn voeten in het nog frisse zand. Het is misschien een beetje te vroeg in het jaar, maar in geen geval te vroeg gelet op mijn leeftijd.

 

Info

Küstenperle Strandhotel & Spa

Dithmarscher Str. 39

25761 Büsum

Telefoon +49(0)4834/96211

Prijzen vanaf € 84 voor een tweepersoonskamer per nacht, incl. ontbijt, gratis wifi en gebruik van de wellness- en fitnessfaciliteiten.

Het hotel beschikt ook over appartementen die voor dezelfde prijzen gereserveerd kunnen worden; ze zijn vooral geschikt voor gezinnen.

Het ontbijt is hier niet bij inbegrepen.