TOP
Foto: Ralf Johnen
Het Plönlein is een wereldberoemd pleintje in Rothenburg ob der Tauber

Acht hoogtepunten in Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber is één van de mooiste stadjes in Duitsland. Het Duitsland magazine is in het historische plaatsje gaan kijken en heeft een top 8-lijst van bezienswaardigheden samengesteld. Een programma dat je in een weekend kunt afwerken.

Tekst: Ralf Johnen

Een hond op de kasseien in Rothenburg ob der Tauber met een stadspoort op de achtergrond

Alle foto’s: Ralf Johnen

Rothenburg ob der Tauber was voor mij als Rijnlander lange tijd niet meer dan een naam. Moet mooi zijn kon je overal steeds weer lezen. Maar waarom zou ik naar Franken rijden als de rest van Europa zo dichtbij is? Een grote vergissing heb ik bij mijn eerste bezoek vastgesteld. Bijna nergens anders vind je het samenspel van Zuid-Duitse levensvreugde en een volledig behouden middeleeuws stadsbeeld zo harmonisch als hier.

De marktplaats is een van de acht attracties van Rothenburg ob der Tauber

Bewonderende blikken op de Marktplatz en het stadhuis

Als je in het 11.000 inwoners tellende stadje onderweg bent, kom je gegarandeerd op een gegeven moment in het centrum aan. De grote Marktplatz is omgeven door statige huizen. Ook is hier het imposante raadhuis, dat indruk maakt door een grote trap en een ingewikkelde renaissance gevel.

In de avondschemering is het gezellig op het marktplein van Rothenburg ob der Tauber

Als je het unieke gebouwencomplex van bovenaf wilt bekijken, kun je 220 traptreden opklimmen om op het uitzichtplatform van de raadhuistoren te komen. In de adventstijd stijgt de geur van banketwaren en glühwein tot hier boven op. Dan is de Marktplatz het middelpunt van de Reiterlesmarkt. Rothenburgs prachtige kerstmarkt heeft een traditie van meer den 500 jaar. Laten we hopen, dat deze traditie dit jaar niet wordt onderbroken.

Het Plönlein in Rothenburg ob der Tauber is werelberoemd en werd zelf in de Pinokkio-film van 1940 gebruikt

Het Plönlein in de schemering

Waarschijnlijk is het Plönlein de bekendste attractie van Rothenburg ob der Tauber. Achter dit begrip gaat een vrij klein plein schuil, waaraan een okerkleurig vakwerkhuis ligt. Terwijl ervoor een fontein sproeit, duiken op de achtergrond twee enorme stadspoorten op. Het is zo’n sprookjesachtig tafereel, dat het de Disney-studio’s al vroeg is opgevallen. In de originele tekenfilm van Pinokkio uit 1940 diende het Plönlein als coulisse. De aandrang van bezoekers is dan ook groot. Voor mooie foto’s kom je het best in de ochtendschemering.

De wijnkelder van Familie Thuerauf in Rothenburg ob der Tauber met vaten en kaarsen

Rotling en Tauberschwarz proeven

Direct aan het Plönlein ligt het historische Gasthaus Glocke. Tussen de oude muren bevinden zich comfortabele hotelkamers. Interessanter nog is de gastronomie, want de eigenaar van het hotel-restaurant is een bekende wijnbouwersfamilie. Albert Thürauf is een echte wijnfreak, die zichzelf heeft opgedragen de historische druivensoorten van Franken te recultiveren, met als resultaat interessante wijnen als de Tauberschwarz en de Rotling. Bij rondleidingen vertelt de patron op informatieve en onderhoudende wijze wat dat allemaal inhoudt. De Trockenbeerenauslesen (het hoogste niveau van de Predikaatwijnen) zijn fenomenaal.

Stadsgezicht van Rothenburg ob der Tauber vanuit de Burggarten met torentjes en stadsmuur

Geweldig uitzicht in de burchttuin

Op veel plaatsen in de woonwijken van Rothenburg groeien prachtige rozen. Een burcht echter, zul je in de stad tevergeefs zoeken. Toch is er een burchttuin met rozen en andere schitterende gewassen. Het is een overblijfsel van de allang verdwenen Stauferburg.

Rozen zijn er overal te zien on Rothenburg ob der Tauber

De toegang tot de burchttuin is gratis. Als je door de burchtpoort loopt, kun je links en rechts op de uitzichtspunten genieten van fantastische vergezichten over het Tauberdal.

Vier kilometer over de oude stadsmuur

Rothenburg werd vanwege zijn grandioze silhouet al in de 16e eeuw het ‘Frankische Jeruzalem’ genoemd. Een bepalend element in de skyline is de stadsmuur waarvan de zes torens vroeger als in- en uitgang dienden. De muur is tot aan de dag van vandaag volledig behouden gebleven.

Rondleiding langs de stadsmuur van Rothenburg ob der Tauber met een kat op de voorgrond

Het is een unieke attractie, omdat ze over de gehele lengte en bijna de hele dag begaanbaar is. Op informatieborden zijn verhalen van plaatselijke schrijvers te lezen, over de historie van Rothenburg. Daarbij gaat het ook om de in totaal 42 torens in de stad. Wie alles wil lezen, moet rekenen op een wandeling van 2,5 uur over het vier kilometer lange traject rondom de Altstadt.

Kaasspatzen zijn een vegetarisch alternatief in de Frankische keuken

Een van de acht hoogtepunten in Rothenburg ob der Tauber: de Fränkische keuken proeven

Bij de lovende verhalen over Rothenburg wordt de kostelijke Frankische keuken vaak vergeten. Geserveerd worden vele regionale specialiteiten. Het restaurant ‘Zur Höll’ bijvoorbeeld is bekend om de Frankische ‘Rostbratwurst‘. In het voorjaar smaken de regionale asperges daar perfect bij. Maar ook wild, knoedels en kaasspätzli smaken naar meer. Omdat Rothenburg nog tot Weinfranken behoort, worden de gerechten bij voorkeur met Schoppen (0,25 liter glas) riesling, silvaner of spätburgunder  geserveerd. De drankjes zijn in vergelijking tot de metropolen van deze wereld belachelijk goedkoop: 0,25 liter van één van de goede wijnen komt op vier tot vijf euro.

Het kerstmuseum Käthe Wohlfahrt behoort tot de achte hoogtepunten in Rothenburg ob der Tauber

Curieuze kitsch van hoogste kwaliteit: Het Weihnachtsmuseum Käthe Wohlfahrt

Oké, het kerstmuseum is eerder iets voor bezoekers uit de USA, India of de Emiraten. In een onoverzichtelijke wirwar van verschillende ruimtes kan je het hele jaar door een omvangrijk assortiment bekijken. Hiertoe behoren kerstballen, houten figuren, notenkrakers en kerststalletjes. In de zomer niet voor iedereen geschikt, maar heel bijzonder is het wel – en natuurlijk kwalitatief veel beter dan alle plastic varianten aan kerstkitsch.

Griezelverhalen in het Mittelalterliche Kriminalmuseum

Schandmaskers, duimschroeven en andere foltergereedschappen zijn de hoofdattracties in het middeleeuwse criminaliteitsmuseum. Het museum bevindt zich in het mooie gebouw van het voormalige Johanniterklooster van de stad, direct naast de Johanniterkerk. Als je het museum bezoekt, kun je je o.a. verdiepen in verhoorprotocollen van heksenprocessen. Voor griezelige selfies staat op de binnenplaats een schandpaal. De laatste van de acht hoogtepunten in Rothenburg ob der Tauber is dus niets voor angsthazen!

Ook Teddy's houden van Rothenburg ob der Tauber

Meer informatie over de acht hoogtepunten in Rothenburg ob der Tauber

www.rothenburg-tourismus.de