TOP
Foto: Opterix/shutterstock.com

Rust aan de Roer

Groen, heel groen is Essen! Een aantrekkelijke stad met talloze groenvoorzieningen en speelplaatsen, eenzame plekjes langs de Roer en veel mogelijkheden voor allerlei outdoor-activiteiten. Wij hebben hier drie tips om te ontspannen in de buitenlucht!

Tekst: Marie Tysiak

Kabbelend stroomt het blauwgroene water glinsterend voorbij aan de dichtbegroeide oever. Vogels tsjilpen en vlinders strijken neer op de bonte bloemen. De zon staat stralend aan de egaal blauwe hemel. Uitgestrekte, frisgroene grasvelden zijn ideale plekken voor een picknick. Puur natuur! En ergens op de achtergrond zie je in een ooghoek nog net een oude mijnschacht staan. Typisch de Roer. Hier bevindt zich het middelpunt voor alle mogelijke outdoor-activiteiten in de regio in en om Essen. Over een lengte van 30 kilometer slingert de rivier langs de zuidzijde van de vroeger grootste stad van het Roergebied (deze titel moest Essen afgeven aan Dortmund).

Foto: Opterix/shutterstock.com

Kanotocht

Je hebt hier het idee dat je mijlen ver weg bent van de drukte in de stad, terwijl die slechts een paar haltes met de S-Bahn verderop begint. Onze eerste tip: Huur op een mooie zomerdag een kano en vaar een stuk de Roer af. ‘Kanu-Tour-Ruhr’ biedt tochten aan voor groot en klein, sportief of rustig aan. De tochten in een boot voor één of meerdere personen kan op verschillende punten in Bochum of Hattingen starten (al naar gelang de gekozen afstand) en eindigt op de Baldeneysee in Essen. Aan de start krijg je aanwijzingen en kaartmateriaal en dan kan je direct op weg, om te beginnen de bootsbaan af, waarbij je een beetje nat kunt worden. Bij voorkeur reserveer je een hele dag voor de tocht, want je komt lang veel weiden en terrasjes, die heel uitnodigend zijn voor een kleine pauze.

Foto: CroMary

Fietstocht

Op de Roer, of langs de Roer! De prachtig aangelegde Roerdalfietsroute loopt van Winterberg naar Duisburg en bestaat uit 230 kilometer vlakke fietspaden direct langs het water. Afzonderlijke etappes zijn uitstekend geschikt als dagtocht en gecombineerd met andere fietsroutes ook als rondweg te rijden.Seaside Beach Baldeneye

Seaside Beach

Na een fiets- of kanotocht kun je je met onze tip nummer drie optimaal ontspannen: Langs de oevers van de Baldeneysee vind je overal restaurants, terrassen en bistrootjes. Bij Seaside Beach Baldeney kun je meer dan lekker eten en ontspannen. Op het 250 meter lange aangelegde zandstrand vind je rijen ligstoelen tussen palmen, naast een volleybalveld, midgetgolfbaan en klimparcours. Ook als je hier een hele dag blijft, hoef je je niet te vervelen. Meerdere surfaanbiedingen lokken veel mensen het water op, een cocktaillounge aan het strand zorgt voor nog meer vakantiegevoel.

Foto: Kzenon