Sommige mensen duiken het bos in en vullen hun longen met zuivere lucht. Anderen omarmen de bomen. En diegenen, die van louter bomen het bos niet meer zien, bestaan ook. Het Duitsland magazine heeft in het bos in Rijnland-Palts rondgekeken en veel moois ontdekt.
Ongerept, oorspronkelijk en magisch laat het bos zich zien. Soms als een echte wildernis, die in het Nationalpark Hunsrück-Hochwald op indrukwekkende wijze het landschap verovert. Dan weer adembenemend met glooiende heuvels en een oneindig weids, groen gebied in het Pfälzerwald. In het Lahntal, in het Westerwald en in Rijnhessen zijn klimbossen verstopt, die een blik vanuit de boomtoppen mogelijk maken en een flinke portie adrenaline vrijmaken.
Wiebelig
Hier in het klimbos gaat het er behoorlijk wiebelig aan toe, met touwen, bruggetjes en platformen op grote hoogte in het Kletterwald Diez an der Lahn balanceren volwassenen en kinderen tussen bomen door. Het is zenuwslopend wat de bezoekers hier beleven. Afhankelijk van het gekozen parcours – er zijn tien verschillende varianten – klauteren de dappere helden op een hoogte van een tot twaalf meter boven de grond. In de categorieën van eenvoudig tot heel moeilijk kan behendigheid, moed en conditie bewezen worden. Natuurlijk altijd goed gezekerd.Wie durft?
Wandelland
De Hunsrück is een idyllische streek met kleine stadjes en dorpen, akkerland en weiden en vooral veel, heel veel bos. In deze ongerepte en oorspronkelijke natuur liggen zelfs meerdere beschermde gebieden: het oudste is het sinds 1980 geopende Natuurpark Saar-Hunsrück, dat tevens een van de grootste natuurparken in Duitsland is en zich uitstrekt van de Hunsrückhoogten tot aan de wijnbergen aan de Moezel, Saar, Ruwer en Nahe. Op de Saar-Hunsrück-Steig, een 410 kilometer lange wandelweg, die dwars door het Natuurpark Saar-Hunsrück loopt, komen wandelliefhebbers aan hun trekken.
Hoog in de wolken
Het Pfälzerwald is het grootste aaneengesloten bosgebied van West-Europa. Direct op de grens tussen de Palts en de Elzas ligt het biosfeerhuis in Fischbach bei Dahn. Hier kun je de natuur van zeer nabij beleven en in het eerste boomkronenpad van Duitsland op een hoogte van 18 tot 35 meter door de boomkronen van het Pfälzerwald lopen.
Er is een uitzichttoren, een schommelende brug en snelle glijbanen, maar ook wegen die niet wiebelen. Wie graag iets bijzonder avontuurlijks wil beleven, kan in de zomermaanden een nacht in de boomtoppen slapen met een nachtelijke excursie naar de vleermuizen. Volwassen betalen € 26. Deelnemers moeten zelf voor een slaapzak, slaapmat en warme wandelkleding zorgen. Het wordt een onvergetelijk avontuur! Meer info over dit aanbod vind je hier.