TOP
Foto: Unsplash
De stad Hannover van boven met meer en stadhuis

Herrenhäuser Gärten en nog een paar highlights van Hannover

Wat is het mooi in Duitsland als je ook eens een keer richting noorden reist. Kijk maar naar de groene hoofdstad van Nedersaksen. In dit artiekel lees je alles over de highlights van Hannover.

Tekst: Carla de Hoog-Broeksteeg

Bijzondere winkeltjes

De binnenstad van Hannover is ruim van opzet en beschikt over een groot voetgangersgebied. Dat dit zo is, hoeft niemand te verwonderen. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog was namelijk negentig procent van de stad verwoest. Daarna kreeg architect Rudolf Hillebrecht de opdracht om de stad volgens nieuwe stedenbouwkundige ideeën weer op te bouwen. Een klein deel van de oude stad bleef behouden en enkele monumenten zijn naar oud voorbeeld gereconstrueerd.

Een verliefd stel tijdens een winkeltocht in Hannover

Foto: Christian Wyrwa/HMTG

Maar het overgrote deel van de stad is modern. Het begint al bij het station waarin allerlei winkels zijn gevestigd. Dan kom je vanuit het station direct bij het nieuwe winkelcentrum aan de Ernst-August-Platz en vervolgens in de winkelstraten waar geen verkeer is toegestaan. Hier zijn opvallend veel leuke kleinere zelfstandige winkels, die een assortiment voeren, dat je nergens anders aantreft en verder gezellige cafeetjes en restaurantjes in overvloed.

Eilenriede voor de vrije tijd

Genoeg gewinkeld. We stappen op de (gehuurde) fiets en rijden naar de Eilenriede, Europa’s grootste park midden in een stad. Het park telt meer dan 640 hectaren en werd omstreeks 1900 voor de bevolking aangelegd. Het is dan ook een plaats waar veel Hannoveraner bij mooi weer naar toe komen. De twee oudste speelplaatsen van Hannover worden druk bezocht door jonge gezinnen met kinderen. Verder zijn er ligweiden, kleine cafeetjes, zoals het Milchhäuschen, waar vroeger inderdaad melk geschonken werd.

Een Café in Eilenriede bij Hannover

Foto: Carla De Hoog

A propos melk, speciaal voor jonge moeders waren er zgn. ‘StillHäuschen’ in het park, kleine huisjes waar de baby’s gevoed konden worden. Er zijn honderden zitbanken, kunstwerken en onder een grote lindeboom is het laatst bewaard gebleven ‘Rasenlabyrinth’, een doolhof in het gras, dat al door door de vroegere Germanen als gewijde plaats werd beschouwd.

Highlights van Hannover: ook op het water

Een ander recreatiegebied waar de inwoners en bezoekers van de stad graag heengaan is de Maschsee. Daar komen we nadat we langs het Neue Rathaus zijn gefietst. Dit gebouw werd na een bouwtijd van 12 jaar in 1913 door de tot dan toe steeds uitbreidende gemeenteraad betrokken. De Trammplatz voor het stadhuis is vernoemd naar één van de initiators van de bouw, Heinrich Tramm.

De Maschsee in Hannover tijdens de zonsondergang

Foto: Tamara Podesky

Op dit plein worden evenementen georganiseerd zoals het jaarlijkse enercity Jazzfestival, de 1 mei-viering en allerlei kinderfeesten. Uniek in de hele wereld is de booglift, die met een boog van 17 graden de hoek omgaat. Bij de Maschsee aangekomen verbaas ik me ook hier over de kolossale afmetingen van het meer met een lengte van 2,4 kilometer en 180 tot 580 meter breedte. Als je bedenkt dat dit meer in de nazitijd als werkverschaffing met de hand werd uitgegraven, lijken de afmetingen nog gigantischer. Er vaart een door zonne-energie aangedreven lijndienst en op het water worden allerlei sporten bedreven, net als op de sportplaatsen rondom het water. In zes kilometer loop je om het meer.

Suppers op de Maschsee in Hannover in het Duitse Nedersaksen

Foto: Carla De Hoog

Onderweg stuit je op meerdere kunstwerken. Heel bijzonder is het ‘Menschenpaar’ van George Kolbe. Hij had van de nazi’s de opdracht gekregen een beeldhouwwerk van een typisch arisch paar te maken. Pikant detail hierbij is dat de jonge mensen die model stonden beiden Joods waren. Het zal duidelijk zijn dat de nazi’s dit niet hebben geweten. Rondom de Maschsee wordt in principe elk jaar een groot feest georganiseerd. Rond twee miljoen bezoekers trekt dit evenement met een speciaal deel voor de kinderen.

Herrenhäuser Gärten en andere groene highlights van Hannover

Vanaf het meer gaat onze tocht verder langs de rivieren de Leine en de Ihme. Ook hier veel activiteit op het water, vooral peddelaars, zittend of staand. De natuur lijkt hier bijna oneindig te zijn en toch ben je midden in de stad! Volgende bestemming is de Herrenhäuser Gärten. Alweer zo’n gigantisch complex dat uit vier verschillende tuinen bestaat.

Gouden poort in de Herrenhäuser tuinen in Hannover

Foto: Carla De Hoog

De Georgengarten is aangelegd in de stijl van een Engels landschapspark, de Berggarten is een botanische tuin met een zeldzame orchideeënverzameling, de Welfengarten rondom het Welfenkasteel met het mausoleum van de Welfenprinsen en tot slot de Große Garten uit 1666, die oorspronkelijk als lusttuin fungeerde en grotendeels naar de ideeën van keurvorstin Sophie, echtgenote van keurvorst Ernst August is vormgegeven.

De Herrenhäuser Gärten in Hannover met kasteel en gladiolen

Foto: Carla De Hoog

Naar Nederlands voorbeeld liet Sophie behalve buxus- en beukenhagen veel bloemen planten, wat eigenlijk niet zeer gebruikelijk was voor een barokke tuin. Aan de andere kant betekenden bijzondere bloemen rijkdom. Sophie had als lijfspreuk ‘Le  jardin c’est ma vie’ – de tuin is mijn leven –  en het was haar wens in haar tuin te sterven. Dat gebeurde prompt op 83-jarige leeftijd en op de plaats waar ze stierf staat een marmeren standbeeld van haar.

Kasteel, theater en andere bijzonderheden

Het kasteel dat door de Welfen als zomerresidentie werd gebruikt is in de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest. Dankzij de Volkswagen-Stichting  is er ca. 20 miljoen euro voor de wederopbouw bi j elkaar gekomen. In 2013 is het kasteel weer in nieuwe glans in gebruik genomen. Achter de origineel nagebouwde façade verbergt zich een modern congres- en vergadercentrum. Ook heel bijzonder in de Großen Garten is het zogenaamde ‘Heckentheater’, het oudste in Duitsland. Omdat het theater in een overstromingsgebied van de Leine lag, is er aan drie zijden door Soldaten op de maat van marsmuziek 100.000 kubieke meter grond voor een gracht uitgegraven.

Een standbeeld in de Herrenhäuser Gärten in Hannover

Foto: Carla De Hoog

Toen alles klaar was, liet de Welfenprins die nogal gek was van Italië, gondels en gondeliers voor zijn gracht overkomen. De oudste bouwwerken in de tuin zijn de grote cascade en de grot. De grot kreeg in de 19e eeuw een classicistische voorgevel. Omdat het bouwwerk eind van de vorige eeuw compleet dreigde te vervallen, gaf de stad Hannover de kunstenares Niki de Saint Phalle de opdracht een nieuw ontwerp voor de het interieur van de grot te maken.

Een kunstwerk van Nike De Saint Phalle in Hannover

Foto: Carla De Hoog

De kunstenares had al diverse Nana’s en later ook bijna vierhonderd kunstwerken aan de stad geschonken. De meeste wanden van de grot zijn in Parijs vervaardigd en in stukken naar Hannover vervoerd, waar ze in de grot werden gemonteerd. Helaas stierf de kunstenares in 2002, voordat de grot in 2003 helemaal gereed was. De drie verschillende ruimtes in de grot staan voor ‘spiritualiteit’, ‘Dag en leven’ en ‘Nacht en kosmos’.

Hannover en de andere acht

Het is tijd om weer op de fiets te klauteren en over de lange Lindenallee en de beeldenroute terug naar het centrum te rijden, waar we in één van de vele restaurantjes heerlijk hebben gegeten. Fiets wegbrengen en terug naar het uitstekende hotel Mussmann tegenover het station. Ik laat nog even de afgelopen dag de revue passeren.

Het stadthuis van Hannover in Nedersaksen

Foto: Jonathan Bernard/Unsplash

Nog nooit in Hannover geweest en misschien juist daardoor ben ik totaal verrast en enthousiast over alles wat de stad te bieden heeft. Wat ik vandaag heb beleefd is nog maar een tipje van de sluier. De kerken, musea, theaters, muziekoptredens en concerten bijvoorbeeld kwamen hierboven nog niet aan de orde. En de andere acht steden van de zogenaamde 9 steden in Nedersaksen (Braunschweig, Celle, Göttingen, Goslar, Hamelen, Hildesheim, Wolfenbüttel en Autostadt Wolfsburg) zijn zeker een bezoek waard.

Meer informatie over de highlights van Hannover

Als je bijvoorbeeld in Hannover overnacht, kun je de overige acht steden elk met zijn eigen bijzonderheden bezoeken. Het kan met de auto, maar ook met de trein kom je overal heen om ter plaatse misschien een fiets te huren en de stad te verkennen. Alleen al in Hannover is er genoeg te zien en te doen om een paar dagen door te kunnen brengen.

Op de website van de negen steden van Nedersaksen vind je meer indormatie. En natuurlijk heeft ook de stad een eigen homepage, waar je het een en ander over de highlights van Hannover vindt.