TOP

Originele trips in de kersttijd

Zin in een kort reisje in de adventstijd? Dan denk je misschien als eerste aan Berlijn, Wenen of Londen. Maar een paar geheimtips wachten in Duitsland op al diegenen, die de bijzondere sfeer van Kerstmis en Oud & Nieuw zoeken. Het online reisportaal voor korte reizen kurz-mal-weg.de heeft een paar knusse, winterse plaatsen buiten de bekende toeristische trekpleisters gevonden.

Op weg naar het kerstland Ertsgebergte

Er is bijna geen andere streek in Duitsland waar de kersttijd zo intensief gevierd wordt als in het Ertsgebergte. Een goede plaats om te overnachten: het kuuroord Oberwiesenthal aan de Fichtelberg. Daar trekt op elke zaterdag in de adventstijd een indrukwekkende fakkeloptocht door de plaats en je kunt er gedurende de hele adventsperiode met het bergtreintje ritten maken in kaarslicht en met glühwein. Op de kerstmarkt Wiesenthaler Advent kunnen de bezoekers van 29 november tot 24 december 2019 genieten van geroosterde amandelen, glühwein enz. Beslist niet missen mag je hier de voor het Ertsgebergte typische kersttradities van het adventsblazen door het posaunenorkest of de opvoering van de ‘levende Schwibbogen’. Overigens Schwibbogen: wie zijn kerstdecoraties thuis wat wil opfrissen, moet hier toeslaan en een van die prachtige halfronde houten kaarsenstandaards op de kop tikken, of een houten piramide.

En als je gewoon een tijdje in het kerstparadijs wilt doorbrengen? Waarom blijf je dan niet een paar dagen langer tot na de kerstdagen? Het arrangement ‘Weihnachten im Weihnachtsland’ in het Ahorn Hotel Am Fichtelberg heeft allerlei kerstverrassingen in petto. De gasten versieren gezamenlijk de kerstboom, er is een fakkeloptocht en er kan worden deelgenomen aan andere kersttradities van het Ertsgebergte. Vier nachten in een tweepersoonskamer met halpension en twee feestbuffetten tijdens de feestdagen zijn vanaf € 545 per persoon te boeken.

Foto: Ahorn Hotel Am Fichtelberg

De B van Braunschweig en bezinning

De op een na grootste stad van Nedersaksen, Braunschweig, moet eigenlijk op het verlanglijstje van elke fan van geschiedenis of romantiek staan. De kerstmarkt van Braunschweig heeft een 300-jarige traditie: Rondom de middeleeuwse St. Blasii en de burcht Dankwarderode worden prachtige kunstnijverheid en heerlijke culinaire specialiteiten aangeboden. Kinderen knutselen, bakken en spelen in het kerstatelier in de burchtkelders. Ook het Braunschweiger Wintertheater met het Braunschweiger kerstverhaal is beslist de moeite waard om heen te gaan. Sinds negen jaar wordt het stuk opgevoerd en het heeft in de stad inmiddels een cultstatus gekregen.

Het arrangementDrei Tage Weihnachten in Braunschweig in het Best Western Hotel Braunschweig Seminarius biedt een welkomsglühwein, een kleine kerstverrassing en het gebruik van de wellnessfaciliteiten. Twee overnachtingen van twee personen in een tweepersoonskamer incl. ontbijt zijn verkrijgbaar vanaf € 70 per persoon.

Foto: Tanita Siritan/shutterstock.com

Oud & Nieuw vieren in de Hanzestad Lübeck

Als je graag naar Noord-Duitsland gaat is Lübeck in de kersttijd een droom. In de adventstijd kun je heerlijk winkelen in de versierde Altstadt met de traditionele kerstmarkt. Als je dan nog niet genoeg hebt van kerstmarkten, kun je op de Koberg de maritieme kerstmarkt bezoeken. En denk je dat het op ‘Heiligenabend’ (24 december) allemaal voorbij is? Niet in Lübeck! Het is in de stad niet moeilijk om van de kerstmarkt afscheid te nemen, want die wordt op 25 december 2019 tot 5 januari 2020 opgevolgd door de ‘Winterzauber am Meer’, een gezellige markt met winterse lichtversieringen in de Brügmanngarten van het stadsdeel Travemünde.

Een andere reden om in Lübeck Oud & Nieuw te vieren zijn de open-air-party’s in de Lübecker bocht: in de kustplaatsen rondom Haffkrug en het Timmendorfer Strand verlicht het ene vuurwerk de hemel nog mooier dan het andere. Het arrangement Silvester-Kulinarik in Lübeck 2019/2020 in hotel Hanseatischer Hof biedt een welkomstdrank, een feestelijk oudejaarsbuffet met sekt-ontvangst en het gebruik van de wellnessfaciliteiten van het hotel. De prijs voor twee nachten met bezetting van twee personen in een tweepersoonskamer, incl. halfpension is vanaf € 317 per persoon.

Foto: Malics/shutterstock.com

Geen party in Grafenau

Van het feestvierende Noorden naar het eerder knusse Zuiden. Een absolute geheimtip is het Nederbeierse luchtkuuroord Grafenau. Een luchtkuuroord is een plaats met aantoonbare zuivere lucht en klimaat. In de oudste stad van het nationaalpark Beierse Woud is het tijdens de jaarwisseling eerder rustig. Hier staan de stadskampioenschappen ijsstokschieten, ritten met een koets, kerstboomveiling en de Oud & Nieuw party op de Stadtplatz op het programma.

Met het arrangement ‘Silvesterknaller’ van het familiehotel Das Reiners en de inbegrepen AktivCard Bayerischer Wald kunnen de gasten van alle aanbiedingen in de regio gebruik maken. Highlight is het galamenu met aansluitende Oud & Nieuw-dansen, het gebruik van de Vitaloase en een winterse middag met glühwein en kerstgebak. Zeven overnachtingen in een tweepersoonskamer met twee personen, inclusief halfpension voor genieters kosten vanaf ca. € 850 per persoon.

Foto: Das Reiners