TOP
Foto: Philip Lange/Shutterstock
De façade van het stationsgebouw van Bremen

De mooiste stations van Duitsland

Het zijn trefpunten, afscheidsplaatsen of gewoon plaatsen waarvandaan je naar je bestemming reist. Vaak bepalen stations de eerste indruk van een stad en geven een idee van de heersende rijkdom. Een kennismaking met de mooiste stations van Duitsland.

Dresden Hauptbahnhof: een van de mooiste stations van Duitsland

Heel indrukwekkend is het lichtdoorlatende dak van glasfiber, waardoor er in de stationshal veel daglicht naar binnenkomt. Het centraal station in Dresden werd in 1898 geopend en het neostijl gebouw is steeds aan de omstandigheden van de tijd aangepast. Aan het begin van de 21e eeuw werd het bouwwerk bijvoorbeeld volledig gesaneerd en gemoderniseerd.

Dresden het een van de mooiste stations van Duitsland

Foto: Tupungato/Shutterstock

Daarbij ging het oorspronkelijke karakter niet verloren. Een andere bijzonderheid van het gebouw is de indeling over twee verdiepingen. Hierdoor is ‘Dresden Hauptbahnhof’ tegelijkertijd doorgangs- en kopstation. Een kopstation is een station waarin de sporen eindigen, zodat de treinen aan slechts één zijde het gebouw inrijden en in omgekeerde richting er weer uit.

Hauptbahnhof Lindau

Net zo mooi is het ‘Lindauer Hauptbahnhof’. Het kopstation ligt op het eiland Lindau en is door een circa 500 meter lange en viersporig aangelegde dam met het vasteland verbonden. Het huidige ontvangstgebouw werd tussen 1913 en 1921 in een barok aandoende regionale stijl gebouwd. Het staat op de lijst van beschermde monumenten.

Bremen Hauptbahnhof

Het is een belangrijk knooppunt van het treinverkeer in noordwest Duitsland. Met een bezoekersaantal van 120.000 reizigers per dag staat het samen met het centraal station van Leipzig op plaats twaalf van de meest bezochte treinstations van de Duitse spoorwegen. Op de façade van het ‘Hauptbahnhof Bremen’ zijn veel liefdevol gemaakte details te ontdekken. De beeldhouwwerken op de gevel stammen van Diedrich Samuel Kropp en Carl Dopmeyer.

Het gebouw van Bremen Hauptbahnhof van buiten

Foto: Studio 1989/Shutterstock

De sculpturen op de hoekzuilen moeten handel en industrie uitbeelden en die in de muurbogen symboliseren treinverkeer en scheepvaart. De beide torentjes dragen de wapens van de steden Hamburg, Bremen, Hannover en Keulen. Die steden zijn sindsdien door de trein met elkaar verbonden. Ook is het de moeite waard de wandmozaïek in de ontvangsthal boven de tunnelingang eens nader te bekijken. In het station is overigens veel beeldende kunst uit verschillende perioden te bewonderen.

Leipzig Hauptbahnhof: een van de mooiste stations van Duitsland

Het grootste kopstation in Duitsland is het ‘Leipzig Hauptbahnhof’, dat net als het station in Dresden een bijzondere attractie is. Dit centraal station is sinds 1915 in gebruik en vervangt sindsdien de tot die tijd in de stad voorkomende aparte stopplaatsen voor lange afstandstreinen. Karakteristiek voor het gebouw is de representatieve stationshal, die zich uitstrekt over de volle breedte van het gebouw.

Het ontvangstgebouw van Leipzig Hauptbahnhof

Foto: Nick Fox/Shutterstock

Hier heeft in de jaren negentig van de vorige eeuw een uitgebreide restauratie en modernisering plaatsgevonden. Zo ontstond op de plaats van het vroegere dwarsgelegen perron een winkelcentrum. Hierdoor heeft het station een grotere rol in het stadsleven gekregen.

Historisch: Hauptbahnhof Schwerin

Eveneens centrum van bedrijvigheid in de stad is het ‘Hauptbahnhof in Schwerin’. Het historische stationsgebouw is ontstaan tussen 1889 en 1890. Lichte tegels en grote paviljoens die op de hoeken van het pand met de hal zijn verbonden, bezorgen het station een bijzonder mooie aanblik. In 2005 werd het gebouw na een omvangrijke modernisering heropend.

Het Hauptbahnhof in Berlijn tijdens de avondschemering

Foto: Mato/Shutterstock

Een modern alternatief: Berlijn Hauptbahnhof

Die tamelijk nieuwe gebouw is misschien wel het meest veelzijdige stations. In het Berlin Hauptbahnhof’ bezoeken toeristen namelijk ook meer dan 70 winkels en eetgelegenheden en regelmatig georganiseerde evenementen. Het Berlijnse centraal station ligt in de buurt van de regeringsgebouwen in het centrum van de stad. Het treinstation maakt tevens deel uit van het tram en metronetwerk. De opening van het grootste kruisingsstation van Europa von op 28 mei 2006 plaats. Het markante gebouw met de gebogen dakconstructie en de beide van verre zichtbare, 46 meter hoge kantoorgebouwen ontwikkelde zich al snel tot een geliefd fotomotief.