TOP
Helmut Newton op een foto uit het jaar 1996

Tips voor de herfstvakantie in Duitsland: Nieuws en evenementen

Ben je voor de herfstvakantie nog op zoek naar idee├źn voor uitstapjes over de grens? Kijk maar naar onze lijst met de leukste tentoonstellingen en evenementen in Duitsland.

Model voor de camera van Helmut Newton in 1995

Foto: Helmut Newton Foundation

Helmut Newton in Berlijn

Meesterfotograaf Helmut Newton (1920ÔÇô2004) zou in 2020 honderd jaar oud zijn geworden. Naar aanleiding van dit jubileum had het Museum f├╝r Fotografie een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk gepland, die door corona echter niet door kon gaan.

Foto van Helmut Newton uit het jaar 1995 is perfect voor een uitstapje tijdens de herfstvakantie in Duitsland

Maschine Age, Thierry Mugler, American Vogue. Foto: Helmut Newton Foundation

Op 31 oktober gaat ÔÇśHelmut Newton. LegacyÔÇÖ alsnog van start. Je kunt er driehonderd werken van de beroemde fotograaf bewonderen en daarna de stad in duiken.

Helmut Newton. Legacy“, Museum f├╝r Fotografie, Berlijn, 31 oktober t/m 22 mei 2022

Tijdens de herfstvakantie in Duitsland naar Georges Braque in D├╝sseldorf

In het Museum Ludwig in Keulen is al sinds een aantal weken het werk van Pablo Picasso te zien. Als je een tentoonstelling over de grondlegger van het kubisme wilt bekijken, moet je echter naar het D├╝sseldorf.

Schilderij Paysage de La Ciotat van Georges Braque

“Paysage de la Ciotat”, Georges Braque (1907). Foto: Walter Klein

In de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen is nog t/m 23 januari 2022 de tentoonstelling ÔÇśGeorges Braque ÔÇô Erfinder des KubismusÔÇÖ te zien. Het museum zet vooral het vroege werk van de Fransman (1882ÔÇô1963) in de kijker.

“Georges Braque – Erfinder des Kubismus”, Kunstforum NRW, D├╝sseldorf, t/m 23 januari 2022

Windkanaal in het Leica Museum Wetzlar tijdens de herfstvakantie in Duitsland

Foto: Leica Museum

Leica Museum in Wetzlar heropend

Fotografiefans opgelet: in het stadje Wetzlar in de deelstaat Hessen is sinds kort het Ernst Leitz Museum heropend. Op zoÔÇÖn 600 vierkante meter kun je alles te weten komen over de geschiedenis van de Leica-camera. Het museum is ingedeeld in vier afdelingen: Zien en Waarnemen, Techniek en Geschiedenis, Fotograferen en Tijdelijke Tentoonstellingen.

Zelfportret voor een spiegel in het Leica Museum in Wetzlar

Foto: Leica Museum

Tot de aanwinsten behoort een exemplaar van de Leica 0-serie. Wereldwijd bestaan er hiervan nog zoÔÇÖn stuk of twaalf. Het hier tentoongestelde exemplaar is echter door ontwikkelaar Oskar Barnack persoonlijk gebruikt. Hij brak er in 1913/1914 mee door voor de kleinbeeldcamera, die vandaag de dag overal gebruikt wordt.

Twee keer Emil Nolde in Hamburg

Wie fan is van schildermeester Emil Nolde (1867-1956), kan in Hamburg uit twee tentoonstellingen kiezen. In de plaatselijke Kunsthalle kun je terecht voor een expositie over Noldes techniek. De tentoonstelling heet ÔÇśMeistens grundiere ich mit KreideÔÇŽÔÇÖ.

In het Bucerius Kunst Forum gaat op dezelfde dag de tentoonstelling ÔÇśNolde und der NordenÔÇÖ van start. Voor het eerst onderzoekt deze de invloed van de kunst uit het noorden op Noldes vroege werk.

Emil Nolde, ÔÇśMeistens grundiere ich mit KreideÔÇÖ, Kunsthalle Hamburg van 16 oktober 2021 t/m 18 april 2022, ÔÇśNolde und der NordenÔÇÖ, Bucerius Kunst Forum, 16 oktober t/m 23 januari 2022.

Mozart-Festival in Augsburg

Als je van Mozart houdt, moet je deze herfst naar Augsburg afreizen. Hier vindt tussen 15 en 29 oktober namelijk een Mozart-festival plaats met meer dan tien concerten.

Het Oberon-Trio geeft een concert op het Mozartfest in Augsburg

Foto: Maike Helbig

Tickets kun je hier kopen. Lekker voor een paar dagen muzikale herfstvakantie in Duitsland.

Jazz in de regio Heidelberg

Liefhebbers van jazz en verwante muziekstijlen kijken op het ogenblik vol spanning naar de metropoolregio Heidelberg, Mannheim en Ludwigshafen.

De jazzband Bohren und der Club of Gore geeft een concert in heidelberg

De band Bohren und der Club of Gore. Foto: Kim von Coels

Hier vindt t/m 14 november het festival Enjoy Jazz plaats met tal van optredens. Heerlijk, om een optreden bijvoorbeeld met een paar dagen in een van de steden te combineren.

Na de herfstvakantie in Duitsland: Campingbeurs in Bremen

Verheug je je al op het volgende campingseizoen? En heb je zin en geld om iets nieuws te kopen? In dat geval is de beurs Caravan Bremen misschien een aanrader.

Bezoekers op de caravan beurs in Bremen

Foto: Messe Bremen

Van 5 t/m 7 november presenteren topmerken in de plaatselijke beurshallen hun nieuwste ontwikkelingen. Onder meer hebben Knaus, Dethleffs, Euramobil, Nordvan, Malibu en Volkswagen hun komst al bevestigd. Tickets zijn vanaf half oktober via deze link verkrijgbaar. Je hebt hiermee ook toegang tot een reisbeurs en een culinaire beurs, die tegelijkertijd in Bremen plaats vinden.

Messe Bremen, 5 tot en met 7 november