TOP
Foto: Lukas Kirchgasser Fotografie

De beste koks in Duitsland en hun restaurants

Goed eten is voor steeds meer vakantiegangers een reden om een bepaalde bestemming te kiezen. En wie van mening is dat in de Duitse gastronomie alleen zuurkool en braadworst wordt geserveerd, heeft al een hele lange tijd niet meer op de menukaarten van de restaurants gekeken. Nadat in dit jaar door de Guide Michelin weer sterren zijn verdeeld, werpen we een blik op de lijst met Duitse keukenkoningen.

Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

Wie wel eens op Netflix heeft gekeken naar de serie Street Food of Chefā€™s Table, heeft al snel gemerkt, dat de inhoud van een kookpan mensen op de hele aarde kan ontroeren. Een keer een excellent Pho eten in Hanoi, of een stuk vlees uit Francis Mallmanns open-air-kookkunst proberen. Helemaal niet zo gek, dat dit op een verlanglijstje van een reiziger staat. Naast de mooi gefilmde kunstwerken op Netflix speelt natuurlijk ook Instagram een belangrijke rol. Wegsmeltende chocoladekogels in een goed gemaakte Instagram-story smaakt naar meer en meteen wordt het restaurant in het geheugen opgeslagen.

Foto: Althoff Grandhotel Schloss Bensberg

De koks zelf zijn niet meer alleen virtuozen aan het fornuis, die bijzondere smaken combineren en met chemische inhoudsstoffen experimenteren. Het zijn sterren. Sterren die je graag in hun tweede thuis, hun restaurant dus, wilt bezoeken.Ā De restauranttesters van Guide Michelin proeven zich elk jaar incognito door de restaurants. Voor Duitsland werd 2019 een recordjaar. Maar liefst 261 restaurants werden bekroond met een Michelin-ster en daarbij werden er nog 38 uitverkoren met 2 sterren.Ā En helemaal aan de top? Dat is net als in 2018. Er glanzen wederom tien restaurants met drie Michelin-sterren. Reden genoeg, om een paar van deze meesterlijke werkplaatsen eens nader onder de loep te nemen.

GƤstehaus Klaus Erfort, SaarbrĆ¼cken

Wat ons op de menukaart direct beviel? Groente met Bretonse kreeft, olijfkrokant en gepocheerd kwartelei.

Foto: Klaus Erfort

Al 14 jaar heeft de 47-jarige Klaus Erfort zijn drie sterren stevig in zijn zak. Zijn succesvolle concept luidt: ā€˜Van Parijs tot Tokioā€™.

En wat zeggen de gasten?

ā€œEen tongstrelend vuurwerk, gecombineerd met de meest fantastische wijnen.ā€

Restaurant VendƓme in het Althoff Grandhotel Schloss Bensberg, Bergisch Gladbach

Wat ons op de menukaart direct beviel? Op het vroege zomermenu de carpaccio van wit Piemonteser rund & zwarte truffel, met artisjokken en Reggiani Parmezaanse kaas.

Foto: Erik Chmil

In het Althoff Grandhotel Schloss Bensberg vlak bij Keulen kookt Joachim Wissler al negentien jaar, waarvan veertien jaar met de drie begeerde Michelin-sterren. In tegenstelling tot zijn collegaā€™s is hij niet uit op een carriĆØre als tv-kok. Liever werkt hij aan een nog optimaler product en creĆ«ert qua smaak excellente kunstwerken, die soms eigenlijk veel te mooi zijn om op te peuzelen.

En wat zeggen de gasten? ā€œHoogwaardige ingrediĆ«nten componeert hij tot smakelijke symfonieĆ«n die je je zult blijven herinneren.ā€

Foto: Althoff Grandhotel Schloss Bensberg

Restaurant Aqua in The Ritz-Carlton, Wolfsburg

Wat ons op de menukaart direct beviel?

Borst en fricassee van ā€˜Hof Odefeyā€™-kipĀ  met erwten en kegelmorielje.

Als keukenchef is Sven Elverfeld vanaf het eerste uur voor de successtory van het Aqua verantwoordelijk. Sinds het jaar 2000 creƫert hij met zijn team culinaire meesterwerken voor zijn gasten en werd in 2009 voor het eerst onderscheiden met drie sterren, de hoogste onderscheiding in de gourmet-wereld. Vaak zijn de culinaire herinneringen van Sven Elverfeld medebepalend bij de totstandkoming van zijn gerechten.

Foto: Wonge Bergmann

Daardoor vertelt ieder menu zijn eigen en veelzijdige verhaal. Met veel aandacht voor de smaak van de zorgvuldig geselecteerde producten en de creatieve verwerking en toebereiding ervan, overtuigen zijn creaties in eenvoud en raffinement.

En wat zeggen de gasten?

ā€œJe wordt van de ene smaakexplosie in de volgende geslingerd. Dat moet je gewoon een keer beleefd hebben.ā€

Foto: Wonge Bergmann

Restaurant Atelier in het Bayerischer Hof, MĆ¼nchen

Wat ons op de menukaart direct beviel?

Pulpo met watermeloen, piment dā€˜Espelette & venkel.

Jan Hartwig is sinds mei 2014 chef de cuisine in Restaurant Atelier en leidt hier een 9-koppig team. In november 2017 kreeg het restaurant voor de eerste keer drie Michelin-sterren en daarmee ging de grote droom van Jan Hartwig in vervulling. Haute cuisine at itā€™s best!

Foto: Lukas Kirchgasser Fotografie

En wat zeggen de gasten?

ā€œEen uitstekende sfeer, chique maar ontspannen. Het eten is briljant en het wijnadvies heel, heel goed en harmonisch. Al met al een geweldige avond gehad, we komen beslist terug.ā€

Foto: Lukas Kirchgasser Fotografie

The Table, Hamburg

Wat ons op de menukaart direct beviel?

Kaviaar ā€˜Akiā€™ en rundertartaar met yuzu-parels, aardappel-dashi & schuim

Nadat Kevin Fehling lang in TravemĆ¼nde had gekookt, en ook daar in 2012 ā€“ hij was toen 35 jaar ā€“ al het niveau van drie sterren had bereikt, waagde hij de sprong naar Hamburg met een eigen restaurant ā€˜The Tableā€™.

Foto: The Table

De naam is onderdeel van het concept, want middelpunt in het restaurant is een grote slangvormige tafel voor 20 personen, die de meester bij het werk kunnen toekijken.

En wat zeggen de gasten?

ā€œAls in een ballet gaan de verschillende bereidingsfasen schijnbaar moeiteloos in elkaar over. Zowel qua smaak als optisch geweldig.ā€

Foto: The Table