TOP
Varkensbuik met venkel in restaurant Atelier in M├╝nchen

De beste koks in Duitsland en hun restaurants

Goed eten is voor steeds meer vakantiegangers een reden om een bepaalde bestemming te kiezen. En wie van mening is dat in de Duitse gastronomie alleen zuurkool en braadworst wordt geserveerd, heeft al een hele lange tijd niet meer op de menukaarten van de restaurants gekeken. Nadat in dit jaar door de Guide Michelin weer sterren zijn verdeeld, werpen we een blik op de lijst van de beste koks in Duitsland.

Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

Compositie menu in restaurant Vendome in Bergisch Gladbach

Foto: Althoff Grandhotel Schloss Bensberg

Wie wel eens op Netflix heeft gekeken naar de serie Street Food of ChefÔÇÖs Table, heeft al snel gemerkt, dat de inhoud van een kookpan mensen op de hele aarde kan ontroeren. Een keer een excellent Pho eten in Hanoi, of een stuk vlees uit Francis Mallmanns open-air-kookkunst proberen. Helemaal niet zo gek, dat dit op een verlanglijstje van een reiziger staat. Naast de mooi gefilmde kunstwerken op Netflix speelt natuurlijk ook Instagram een belangrijke rol. Wegsmeltende chocoladekogels in een goed gemaakte Instagram-story smaakt naar meer en meteen wordt het restaurant in het geheugen opgeslagen.

De koks zelf zijn niet meer alleen virtuozen aan het fornuis, die bijzondere smaken combineren en met chemische inhoudsstoffen experimenteren. Het zijn sterren. Sterren die je graag in hun tweede thuis, hun restaurant dus, wilt bezoeken. De restauranttesters van Guide Michelin proeven zich elk jaar incognito door de restaurants. Voor Duitsland werd 2020 een recordjaar. Maar liefst 259 restaurants werden bekroond met een Michelin-ster en daarbij werden er nog 41 uitverkoren met 2 sterren. En helemaal aan de top? Dat is net als in 2019. Er glanzen wederom tien restaurants met drie Michelin-sterren. Reden genoeg, om een paar van deze meesterlijke werkplaatsen eens nader onder de loep te nemen.

G├Ąstehaus Klaus Erfort, Saarbr├╝cken

Wat ons op de menukaart direct beviel? Groente met Bretonse kreeft, olijfkrokant en gepocheerd kwartelei.

Chefkok Klaus Erfort van G├Ąstehaus Klaus Erfort in Saarbr├╝cken heeft drie michelinsterren

Foto: G├Ąstehaus Klaus Erfort

Al 14 jaar heeft de 47-jarige Klaus Erfort zijn drie sterren stevig in zijn zak. Dus mag hij zich echt een van de beste koks in Duitsland noemen. Zijn succesvolle concept luidt: ÔÇśVan Parijs tot TokioÔÇÖ.

En wat zeggen de gasten?

ÔÇťEen tongstrelend vuurwerk, gecombineerd met de meest fantastische wijnen.ÔÇŁ

Restaurant Vend├┤me in het Althoff Grandhotel Schloss Bensberg, Bergisch Gladbach

Wat ons op de menukaart direct beviel? Op het vroege zomermenu de carpaccio van wit Piemonteser rund & zwarte truffel, met artisjokken en Reggiani Parmezaanse kaas.

Chefkok Joachim Wissler heeft drie michelin-sterren en behoort dus tot de beste koks in Duitsland

Foto: Althoff Grandhotel Schloss Bensberg

In het Althoff Grandhotel Schloss Bensberg vlak bij Keulen kookt Joachim Wissler al negentien jaar, waarvan veertien jaar met de drie begeerde Michelin-sterren. In tegenstelling tot zijn collegaÔÇÖs is hij niet uit op een carri├Ęre als tv-kok. Liever werkt hij aan een nog optimaler product en cre├źert qua smaak excellente kunstwerken, die soms eigenlijk veel te mooi zijn om op te peuzelen.

En wat zeggen de gasten? ÔÇťHoogwaardige ingredi├źnten componeert hij tot smakelijke symfonie├źn die je je zult blijven herinneren.ÔÇŁ

Kreeft met venkel op een bord in restaurant Vendome in Bergisch Gladbach

Foto: Althoff Grandhotel Schloss Bensberg

Een van de beste koks in Duitsland: Sven Elverfeld in Restaurant Aqua

Wat ons op de menukaart direct beviel?

Chef Sven Elverfeld van restaurant Aqua in Wolfsburg is een van de beste koks in Duitsland

Foto: Wonge Bergmann

Borst en fricassee van ÔÇśHof OdefeyÔÇÖ-kip┬á met erwten en kegelmorielje.

Als keukenchef is Sven Elverfeld vanaf het eerste uur voor de successtory van het Aqua verantwoordelijk. Sinds het jaar 2000 cre├źert hij met zijn team culinaire meesterwerken voor zijn gasten en werd in 2009 voor het eerst onderscheiden met drie sterren, de hoogste onderscheiding in de gourmet-wereld. Vaak zijn de culinaire herinneringen van Sven Elverfeld medebepalend bij de totstandkoming van zijn gerechten.

Daardoor vertelt ieder menu zijn eigen en veelzijdige verhaal. Met veel aandacht voor de smaak van de zorgvuldig geselecteerde producten en de creatieve verwerking en toebereiding ervan, overtuigen zijn creaties in eenvoud en raffinement.

En wat zeggen de gasten?

ÔÇťJe wordt van de ene smaakexplosie in de volgende geslingerd. Dat moet je gewoon een keer beleefd hebben.ÔÇŁ

Wolfbars met bonen en spek in restaurant Aqua in Wolfsburg

Foto: Wonge Bergmann

Restaurant Atelier in het Bayerischer Hof, M├╝nchen

Wat ons op de menukaart direct beviel?

Chefkok Jan Hartwig van restaurant Atelier in Hotel Bayrischer Hof in M├╝nchen is een van de beste koks in Duitsland

Foto: Lukas Kirchgasser Fotografie

Pulpo met watermeloen, piment dÔÇśEspelette & venkel.

Jan Hartwig is sinds mei 2014 chef de cuisine in Restaurant Atelier en leidt hier een 9-koppig team. In november 2017 kreeg het restaurant voor de eerste keer drie Michelin-sterren en daarmee ging de grote droom van Jan Hartwig in vervulling. Haute cuisine at itÔÇÖs best!

En wat zeggen de gasten?

ÔÇťEen uitstekende sfeer, chique maar ontspannen. Het eten is briljant en het wijnadvies heel, heel goed en harmonisch. Al met al een geweldige avond gehad, we komen beslist terug.ÔÇŁ

Gerecht in restaurant Atelier in Hotel Bayrischer Hof in M├╝nchen

Foto: Lukas Kirchgasser Fotografie

Een van de beste koks in Duitsland: Kevin Fehling in The Table, Hamburg

Wat ons op de menukaart direct beviel?

Kevin Fehling van sterrenrestaurant The Table in Hamburg is een van de beste koks in Duitsland

Foto: The Table Hamburg

Kaviaar ÔÇśAkiÔÇÖ en rundertartaar met yuzu-parels, aardappel-dashi & schuim

Nadat Kevin Fehling lang in Travem├╝nde had gekookt, en ook daar in 2012 ÔÇô hij was toen 35 jaar ÔÇô al het niveau van drie sterren had bereikt, waagde hij de sprong naar Hamburg met een eigen restaurant ÔÇśThe TableÔÇÖ.

De naam is onderdeel van het concept, want middelpunt in het restaurant is een grote slangvormige tafel voor 20 personen, die de meester bij het werk kunnen toekijken.

En wat zeggen de gasten?

ÔÇťAls in een ballet gaan de verschillende bereidingsfasen schijnbaar moeiteloos in elkaar over. Zowel qua smaak als optisch geweldig.ÔÇŁ

jakobsschelp met kaviaar in restaurant The Table in Hamburg

Foto: The Table Hamburg