TOP
Foto: Inara Prusakova

Mutsen of bomen breien

Twee recht, twee averecht, twee laten vallen. Het wordt steeds moderner om je met dit steekhoudende patroon bezig te houden. Mensen laten vol trots hun handgebreide truien en sjaals zien. En als alle lichaamsdelen van vrienden en familie dan al warm in wol ingepakt zijn, zoek je nieuwe draagvlakken voor je kabelpatronen.

Tekst: Sophie Eibel

Foto: Phil Goodwin

Breien is modern

De biatlete Magdalena Neuner zat in het trainingskamp met haar teamgenoten in de gemeenschappelijke woonkamer. En wat deden haar sportcollega’s Uschi Disl, Kathi Wilhelm en Co. als ze niet op de piste stonden? Jawel, ze zitten samen te breien, want: breien is modern. Zelfs een mannelijke collega van mij vroeg een paar weken geleden, of ik hem kan leren breien. Hij wil zo graag een bepaalde muts hebben en zo moeilijk kan dat toch niet zijn?!

Waarom komt breien juist nu weer in de mode? Waarschijnlijk omdat het de mensen tegenwoordig fascineert iets zelf te maken. In de strijd met naald en draad vind je (zodra je er een beetje handig in bent) afleiding, vergeet je de tijd en heb je uiteindelijk iets heel eigens geproduceerd. Als de duistere wintertijd aanbreekt, komt de echte breistemming vanzelf. Wie de mogelijkheid heeft gaat voor de open haard zitten (of eventueel de t.v. of de radio), zoekt met een beker warme chocolademelk een behaaglijk plekje op de bank en haalt de naalden tevoorschijn. Zo los je het jaarlijkse kerstgeschenkenprobleem ook meteen op. Een kleedje voor oma, een sjaal voor mama en broerlief krijgt een chique muts.

Foto: Giulia Bertelli

De geschiedenis van de breikunst

De tegenwoordige handarbeid heeft overigens al een lange voorgeschiedenis. De genormeerde naalden (15 tot 55 cm lang en 2 tot 20 mm dik) stammen af van de vroegere naalden uit botten. De oudste zijn gevonden in een vrouwengraf in Voor-Azië. Daar is de breikunst ook ontstaan en in de 12e eeuw door Arabieren mee naar Spanje genomen , waarvandaan het zich door heel Europa heeft verbreid. In tegenstelling tot geweven stof past gebreide kleding zich beter aan het lichaam aan; reden waarom de heerschappen van alle hoven binnen de kortste keren over hun aangename met zijde gebreide kousen en broeken zwermden.

Foto: Imani

Urban knitting

Tegenwoordig wordt de handenarbeid echter niet altijd voor een functioneel doel aangewend. Neem je in München de metro naar Großhadern en loop je daar een stukje het veld in, dan kom je bij een klein vennetje. Door de meeste mensen wordt daar iets over het hoofd gezien. Naast het ven groeit namelijk een ingebreide boom. Net als bij een patchwork-deken slingeren zich de samengevoegde bonte vierkantjes om de dunne takken en de stam.

‘Urban knitting’  wordt deze nieuwe kunstvorm die is uitgevonden door de Texanerin Magda Sayeg, genoemd. Ze heeft al een breiwerk om een telefooncel gemaakt om wat kleur in het grijze alledaagse stadleven te brengen. Inmiddels worden haar werken over de hele wereld nagemaakt. De meeste mensen blijven echter bij het conventionele breiwerk en zo houden elk jaar steeds meer mensen zichzelf en hun vrienden warm met hun zelfgemaakte breiwerken. En sinds een paar dagen loopt mijn collega apetrots met onze gemeenschappelijke creatie op z’n hoofd rond.

Foto: Inara Prusakova