TOP

De beste instagram-musea in Duitsland

Social media veranderen onze cultuur. Zo bestaan er vandaag de dag musea, waar in plaats van schilderijen en sculpturen de bezoekers zelf in scène worden gezet – in een vaak surrealistische maar vooral heel instagrammable omgeving. Om erachter te komen waar je de meeste likes kunt verwachten, hebben wij de beste made-for-instagram-tentoonstellingen in Duitsland voor je op een rijtje gezet.

1: Supercandy Pop-up museum (Keulen)

Met meer dan 60.000 bezoekers is Supercandy niet alleen het meest succesvolle made-for-instagram museum in Duitsland, maar ook in heel Europa. Op ongeveer 2.000 vierkante meter vind je in totaal 30 foto-achtergronden, die je instagram feed vullen met creativiteit en kleur. Onder andere kun je hier in een geel ballenbad, een wasserette en een roze kluis poseren. Wat Supercandy bijzonder maakt is het pop-up concept: De instagram tempel is slechts enkele maanden geopend op één locatie, momenteel voor de tweede keer in Keulen-Ehrenfeld. Toegang: € 29, kinderen tot 14 jaar € 19.

2: Das verrückte Haus (Gettorf, Bispingen, Leuna)

Dit gekke huis heeft alles wat een droomhuis nodig heeft: een kleurrijke kinderkamer, een ruime keuken, een badkamer, een gezellige slaapkamer en een woonkamer. De clou: Alles staat op z’n kop! Als de foto’s vervolgens 180 graden worden gedraaid, ontstaat de indruk dat de bezoekers de zwaartekracht trotseren. Wat zou geschikter zijn om de perfecte instagram-feed te creëren? Op instagram telt #dasverrücktehaus inmiddels 1.504 getagde posts. Geen wonder dat dit merkwaardige gebouw in Duitsland al in drie steden te vinden is: in Bispingen, Leipzig/Leuna en Kiel/Gettorf.

Toegang: verschilt tussen de steden, vanaf € 4,40 kinderen tot 14 jaar vanaf € 4.

3: Ozeaneum (Stralsund)

Het Ozeaneum in Stralsund trekt jaarlijks meer dan 500.000 bezoekers. 50 aquaria nemen de gasten mee op een reis door de zeeën van het noorden: van de Oostzee tot de Noordzee en de Scandinavische archipel zijn er onder andere een zandtijgerhaai en roggen te zien. Met zijn diverse flora en fauna telt het Ozeaneum Stralsund onder de hashtag #ozeaneum op instagram nu 15.123 posts. Een zaal waarin levensgrote replica’s van blauwe vinvissen, bultruggen en potvissen aan het plafond zweven is bijzonder populair als foto-object. Toegang: € 17, kinderen tot 16 jaar € 12.

4: Museum der Illusionen (Hamburg, Berlin)

Ondersteboven, zwevend of piepklein – in het museum van de illusies is niets wat het lijkt. Deze grappige kamers moeten natuurlijk op instagram worden gedeeld met vrienden en familie: Onder de hashtag #museumderillusionen zijn 6.372 foto’s op instagram te vinden. Degenen die in de ban van illusies willen raken, hebben nu de mogelijkheid om dat in Berlijn en Hamburg te doen. Het museum misleidt niet alleen de zintuigen van de bezoekers, maar biedt ook de mogelijkheid om de illusies tot op de bodem uit te zoeken – door heel goed te kijken. Oorspronkelijk opende het museum in Berlijn onder de naam “Museum der Illusionen”, maar nu heet het Illuseum. De Hamburgse tegenhanger draagt echter nog steeds de naam “Museum der Illusionen”. Toegang: € 12, kinderen tot 17 jaar

€ 8.

5: Phaeno (Wolfsburg)

In het Wolfsburg Science Center phaeno kunnen bezoekers niet alleen hun nieuwsgierigheid de vrije loop laten, maar ze kunnen hun ontdekkingen ook op instagram delen. Niet voor niets zijn er al 6.935 posts te vinden onder de hashtag #phaeno. De veelzijdige experimentele stations zijn een feest voor de zintuigen en leren de bezoekers om vaker van perspectief te veranderen – zowel de nieuwsgierigheid als de fotokunst profiteren hiervan. Niet alleen binnen de Phaeno vind je prachtige fotomotieven, maar ook van buitenaf is het Science Center een echte blikvanger: het door Zaha Hadid ontworpen gebouw lijkt op een bewegend landschap. Toegangsprijs: € 14, kinderen tot 17 jaar € 9.

6: Spionagemuseum

Op de Leipziger Platz in het centrum van Berlijn kunnen de bezoekers van het eerste en enige spionagemuseum van Duitsland op interactieve en multimediale wijze in de geschiedenis van de spionage duiken. Honderden voorwerpen -van CIA-camera’s en Enigma-machines tot rekwisieten uit James Bond-films- zijn over ongeveer 3.000 vierkante meter verspreid. Bezoekers kunnen de spionageapparatuur van dichtbij bekijken, zelf uitproberen en poseren voor de perfecte instagram-snapshot. Tot nu toe zijn er 14.714 posts op instagram gekoppeld aan het hashtag #spionagemuseum. Een absoluut hoogtepunt voor instagrammers: het laser-parcours. Toegang: €12,00 €8,00 met studentenkorting

View this post on Instagram

UN MUSEO EN EL QUE PODÉS PROBARTE COMO AGENTE SECRETO 🕵‍♂🕵‍♀ ~ No nos cansamos de ver espías alemanes en películas o parodias (generalmente de Estados Unidos), pero en Berlín se creen de verdad la "capital de los espías". 🇩🇪 ~ Estuvieron en el centro de las guerras mundiales, fueron protagonistas de la Guerra Fría, y están en un lugar geográfica y políticamente clave. ~ En Berlín crearon el Museo del Espía, que debe estar en tu agenda para cuando se pueda volver a viajar. ~ El proyecto nació en 2015 de la mano del periodista Franz-Michael Günther, que luego de investigar decidió desarrollar un museo dedicado a la historia del espionaje. ~ Allí se cuentan historias, se conocen testimonios de protagonistas, se puede jugar a ser un agente secreto (incluso atravesando un difícil camino de lásers), descifrar códigos y muchas cosas más. ~ Está en Potsdamer Platz, en el centro de Berlín . . . . 📸 Museo del Espía de Berlín . . . . #YoMeQuedoEnCasa #Voydeviajeok #visitberlin ##alemania🇩🇪 #originalvoyage #spionagemuseum #spionagemuseumberlin

A post shared by Voy de Viaje (@voydeviajeok) on

7: Phänomenta (Lüdenscheid, Peenemünde, Bremerhaven, Frensburg)

Het Phänomenta bewijst dat natuurkunde veel meer is dan alleen getallen en formules. Fysieke fenomenen en optische illusies worden hier op een speelse manier uitgelegd. De experimenten kunnen zelf worden uitgevoerd en bieden daardoor een bijzonder fotogenieke sfeer. Het concept is zo succesvol dat Phänomenta nu al in vier steden bestaat: Peenemünde, Lüdenscheid, Bremerhaven en Flensburg. Op instagram zijn maar liefst 2.123 gelinkte afbeeldingen te vinden onder de hashtag #phänomenta. Toegang: verschilt tussen de steden, vanaf € 7, kinderen tot 17 jaar vanaf € 3,50

8: Cali dreams (Düsseldorf)

Als je van de perfecte instagram-post droomt, dan is het Cali Dreams in Düsseldorf de juiste plek voor je. Sinds 25 oktober 2019 kun je in 25 zalen op 1.500 vierkante meter spannende fotosessies houden tussen eenhoorns, Cadillacs en rubberen eenden. Het Cali Dreams Museum leeft vooral van fantasie en een oog voor details. Het neemt de bezoeker mee naar een droomwereld geïnspireerd door Californië. Onder de hashtag #calidreams op instagram zijn er nu 18.837 gekoppelde artikelen – en het aantal groeit! Toegang: € 24,90, kinderen tot 12 jaar € 19,90.

9: Wonderland (Wolfsburg)

Het Wonderland is het eerste instagram-museum in een winkelcentrum en een echte nieuwkomer: Pas op 06 februari 2020 zijn de fotogenieke en kleurrijke kamers in het winkelcentrum City Galerie Wolfsburg geopend, toen er een winkelruimte leeg kwam te staan. Tussen een roze ballenbad, een luxueuze badkamer en een snoepkamer is deze plek gegarandeerd een paradijs voor instagram fans; niet voor niets zijn er al meer dan 300 foto’s te vinden onder de hashtag #wonderlandwob. En het beste: de toegang tot Wonderland is helemaal gratis. 

10: Madame Tussauds (Berlijn)

Als je altijd al dicht bij je favoriete beroemdheden wilde komen, moet je een bezoek brengen aan Madame Tussauds wassenbeeldenmuseum in Berlijn. Of het nu gaat om modellen, acteurs, sporters, muzikanten of historische persoonlijkheden – hier vindt elke bezoeker gegarandeerd een themagebied dat zijn eigen instagram-feed zal sieren. Onder de hashtag #madametussaudsberlin zijn maar liefst 11.957 foto’s te vinden op instagram. Een van de populairste fotospots is momenteel het Star Wars gebied met Yoda, R2D2 en co. Toegang: € 25, kinderen tot 14 jaar € 20,50.