TOP
Evgeny Atamanenko/shutterstock.com
Toetjes maken!

Typisch Duitse toetjes

Deze typisch Duitse toetjes zien er zo lekker uit, dat je ze het liefst al voor het hoofdgerecht wilt oppeuzelen. Heerlijk voor in de zomer, makkelijk zelf te maken; naar de calorieën moet je maar niet kijken.

Amandelmelkrijst met aardbeien 

Voor 2 tot 3 porties
Voorbereidingstijd ca. 20 minuten

Amandelmelkrijst met aardbeien

Dr. Oetker Versuchküche

Ingrediënten

2 el gehakte amandelen
2 el suiker
500 g aardbeien
500 ml melk
1 pakje Dr. Oetker ‘Süße Mahlzeit Milchreis weniger süß’ (alleen in Duitsland verkrijgbaar; eventueel vervangen door niet al te zoete zelfgemaakte melkrijst van 100 g rijst en ½ l melk)
50 g gemalen amandelen

Bereiding
Gehakte amandelen met suiker in een teflon koekenpan bij middelmatige temperatuur roeren en laten karamelliseren. Op een bordje laten afkoelen. Aardbeien wassen, schoonmaken en in vieren delen. Melk aan de kook brengen en van de kookplaat nemen. Melkrijst erdoor roeren en met een garde een minuut flink kloppen (indien geen Dr. Oetker ‘Milchreis’ voorhanden is recept voor melkrijst gebruiken). De gemalen amandelen toevoegen en de melkrijst 10 minuten laten staan. Aardbeistukjes op de rand van 3 diepe borden verdelen. Melkrijst nog een keer doorroeren, in het midden van de borden scheppen en met de gekaramelliseerde amandelen bestrooien.

Beierse crème met bosvruchten 

Voor 4 porties

Beierse crème met bosvruchten

Landesvereinigung der Bayerischen Milchwirtschaft/Bonisolli-Gerlach

 

Ingrediënten

1 vanillestokje
200 ml melk
½ kaneelstokje
3 blaadjes gelatine
3 eigeel
80 g suiker
400 ml slagroom
150 g frambozen
30 g poedersuiker
150 g gemengde bosvruchten (bijv. aardbeien, bramen en bosbessen)

Bereiding

De vanillestokjes in de lengte doorsnijden, het merg eruit schrappen en met de melk en het halve kaneelstokje aan de kook brengen. Gelatine in koud water leggen. Eigeel met suiker mixen tot het schuimig wordt, kokende melk door een zeef toevoegen. Het mengsel boven een kokend waterbad met een garde zolang kloppen, tot de saus romig en iets dikker is geworden (niet te heet laten worden, anders krijg je roerei). Gelatine uitknijpen en door de saus roeren. Slagroom stijf slaan en met de saus vermengen. Van de frambozen 140 g met poedersuiker pureren en door een zeef halen.

Aardbeien wassen, kroontjes verwijderen, in vieren snijden en met de resterende frambozen en de overige gewassen vruchten vermengen. De frambozensaus afwisselend met de crème in laagjes in een glas vullen (met crème eindigen) en minstens 4 uur in de koelkast laten afkoelen. Voor het serveren de resterende frambozensaus en de vruchten in het midden op de crème verdelen.

Romige aardbeigriesmeelpap (Foto 4)

Voor ca. 4 personen
Voorbereidingstijd 20 minuten

Romige aarbeigriesmeelpap

Dr. Oetker Versuchküche

Ingrediënten

300 g aardbeien
20 g poedersuiker
200 g slagroom
1 pakje Dr. Oetker ‘Süße Mahlzeit Grießbrei nach klassischer Art’ (alleen in Duitsland verkrijgbaar) Om te decoreren: een paar aardbeien en een handje gehakte pistachenootjes

Bereiding

Aardbeien wassen, kroontjes verwijderen en met poedersuiker pureren. Aardbeipuree en slagroom in een pan aan de kook brengen. Pan van de kookplaat nemen, het griesmeelpapmengsel erin strooien en een minuut met een garde goed kloppen. Het mengsel 5 minuten laten rusten. Dan de pudding nog een keer doorroeren en in een schaal of glazen vullen en versieren met de overgebleven en in pakjes gesneden aardbeien en gehakte pistachenootjes. Het gerecht kan koud of warm worden geserveerd.

Stoomnoedels met kardemom-aardbeien 

Voor 4 personen

Recepten voor toetjes: Stoomnoedels met kardemom-aardbeien

Landesvereinigung der Bayerischen Milchwirtschaft/Hans Gerlach

Ingrediënten

200 g meel
½ tl zout
10 g gist
40 g suiker
180 ml melk
60 g boter op kamertemperatuur
1 ei
een beetje meel om de noedels te vormen
1-2 el suiker
¼ vanillestokje
1 kardemompeul
400 g aardbeien
1 tl citroensap
200 ml slagroom
poedersuiker om te bestuiven

Bereiding

Meel en zout boven een beslagkom zeven en een klein kuiltje in het meel maken. Hier het gist in brokkelen en 1 à 2 el suiker toevoegen. Van de melk 80 ml een beetje warm maken en met de gist en de suiker door het meel mengen. Met een beetje meel bestuiven, een doek over de kom leggen en op een warm plaatsje ca. 10 minuten laten rijzen. Boter en ei bij het meel voegen en de massa tot een glad deeg kneden. Wederom met een doek afdekken en op een warme plaats 30 minuten laten rijzen. Vervolgens het deeg met vershoudfolie afdekken en 6 uur in de koelkast (geen 0°-vak) laten rusten. Het deeg met meel bestuiven, kort kneden, in 4 stukken verdelen en tot ballen vormen. De noedels op een met meel bestoven doek leggen, weer bestuiven en met een tweede doek nog eens 15 minuten laten rijzen. In een grote ondiepe pan met een dikke bodem 100 ml melk, 1 el suiker en de resterende boter verwarmen. Noedels in de melk leggen en aan de kook brengen. Deksel op de pan leggen en gedurende de gehele gaartijd niet van de pan nemen! De stoomnoedels (in het Duits Dampfnudeln) bij lage temperatuur in ongeveer 50 minuten gaar laten worden. Dan hebben de noedels de vloeistof helemaal opgenomen en ontstaat een korstje. Het einde van de gaartijd hoor je door een zacht pruttelend geluid. Op de laagste stand nog 5 minuten laten smoren, dan van de kookplaat nemen en nog 10 minuten laten staan.

In de tussentijd de suiker met 1 el water aan de kook brengen, vanillestokje opensnijden en met een mes de vanille eruit krassen, kardemomkapsel in de suikersiroop doen en 4 minuten laten trekken. De siroop door een zeef gieten. Aardbeien wassen, kroontjes verwijderen en klein snijden. Een kwart van de aardbeien met de siroop en het citroensap pureren. De overige aardbeien met de gepureerde aardbeien marineren. Slagroom stijf kloppen. Stoomnoedels met poedersuiker bestuiven en met de kardemomaardbeien en slagroom serveren.