TOP
William Perugini/shutterstock.com
Meisje maakt een selfie voor het beeld van Van Beethoven in Bonn

Is Van Beethoven ook al digitaal in Bonn aangekomen?

Van Beethoven werd in Bonn geboren. Behalve zijn geboortehuis en de Münster zou de componist tegenwoordig niet veel meer herkennen. Nadat Berlijn hoofdstad van Duitsland werd volgden nieuwe, interessante ontwikkelingen in sneltreinvaart.

Tekst: Franz Lerchenmüller

Och, jij arme Ludwig! Er wordt je nog steeds geen rust gegund. Je bent dag en nacht met je krullenpracht en met je norse gezichtstrekken overal in de stad aanwezig: in brons, graniet en beton. Kleurrijk hang je op muren van huizen en in ramen van cafés. En je wordt vandaag of morgen vast ook door iemand op de markt gebracht als notenkraker. Van Beethoven, je bent de ster van de stad Bonn; om jou draait heel veel, maar gelukkig niet alles.

Geboortehhuis van Van Beethoven

Hier werd jij, hooggeëerde heer, in december 1770 in de Bonngasse 20 in een klein kamertje onder het dak geboren. Tegenwoordig is je huis een museum, met allerlei originele attributen zoals plukken haar, je doodsmasker en je bureau. Daarnaast liggen vier hoorbuizen. “Mijn oren suizen en ruisen dag en nacht” klaagde je over je afschuwelijke doofheid.

Het metershoge hoofd van Beethoven gemaakt uit beton, door Klaus Kammerichs.

Franz Lerchenmüller

In de kelder vind je jezelf met één van je stukken, geüpdatet tot een virtueel spelletje. Op terminals kun je op de muziek van Fidelio golvende spiralen, naalden en zonnen tekenen en zo een bonte beeldendans in de ruimte dirigeren. Oh, oh Beethoven, je moest eens weten… Jij bent uiteraard een belangrijke reden voor een bezoek aan de stad aan de Rijn, maar bij lange na niet de enige.

Verhuizing van de hoofdstad naar Berlijn

Want de 330.000 burgers die hier woonden toen ze in 1991 de titel ‘hoofdstad’ aan Berlijn moesten afgeven waren slim genoeg niet in zelfmedelijden ten onder te gaan. Het deed heel erg zeer, maar ze lieten zich goed verzorgen door de rest van de republiek. Anderhalf miljard euro aan investeringen was een uitstekend medicijn. Daarmee hebben ze hun stad weer snel laten opkrabbelen.

Toegegeven, sommige dingen waren ook vroeger al heel mooi en zijn dat nu nog steeds: als je de prachtige jugend-stilgevels aan de Poppelsdorfer Allee in de avondzon ziet stralen of als in het voorjaar de Japanse kers in de oude binnenstad overvloedig bloeit. De Münster was al klaar toen ze in Keulen nog niet eens aan een Dom dachten. En langs de oevers van de Rijn gingen de mensen altijd al graag wandelen of namen ze de boot voor een uitstapje naar de Drachenfels of Düsseldorf.

Sculptuur ‘Hommage an Beethoven’ van Markus Lüperz.

Panoglobe/shutterstock.com

Nieuwe bestemmingen met internationaal karakter

In de jaren negentig van de vorige eeuw kregen ze het in Bonn echt hoog in hun bol. Ze lieten de Deutsche Post overkomen en een 162 meter hoog directiepand, de zgn. ‘Posttower’ bouwen. Dat was de hoogste wolkenkrabber van Duitsland buiten die in Frankfurt am Main. Aan de voet van het gebouw strekt de god Mercurius zijn armen uit, een sculptuur van Markus Lüpertz.

Sculptuur van de god Mercurius van Markus Lüpertz in de voormalige regerinswijk

Franz Lerchenmüller

Internationale uitstraling

De vroegere, verlaten regeringswijken hebben intussen een nieuwe bestemming gekregen. Ze werden geherstructureerd tot VN-campus. Bovendien is Bonn tegenwoordig zetel van de VN Vluchtelingenorganisatie, het secretariaat van het VN Klimaatverdrag en van talrijke andere internationale organisaties.

In de cafés in de stad hoor je veel verschillende talen om je heen. Poolse artsen, Soedanese wiskundigen of meteorologen uit Canada drinken er een kopje koffie of een biertje. Vergeet ook niet de 30.000 studenten uit alle delen van de wereld die hier altijd haastig op weg zijn naar hun colleges in het vroegere keurvorstelijke Residentieslot.

Museumsmeile

Maar, er werden vooral nieuwe musea geopend. Moderne, ruime gebouwen die tezamen de ‘Museumsmeile’ werden genoemd. Eén van de musea van de museumsmijl was er al langer. Het eerbiedwaardige Museum Alexander König, dat in 1912 werd opgericht, is zoiets als de dinosaurus onder de zoölogische exposities. In klassieke diorama’s uit de jaren dertig grazen elanden en wisenten aan de rand van het bos, dwalen antilopen over de savanne van Soedan en op Bereneiland verdringen zich zeekoeten en papegaaiduikers. Daarnaast presenteren biologen er ook tentoonstellingen over thema’s als de huidige ontwikkelingen in het zoölogisch onderzoek of de uitbreiding van de woestijnen in de wereld.

Van Beethoven ook als graffiti in een tunnel in Bonn

Franz Lerchenmüller

Bovendien, en dat zal je goed doen, beste Ludwig, wordt aan de kunst een warm hart toegedragen en veel geld gespendeerd: in de Bundeskunsthalle worden uitstekende wisseltentoonstellingen gehouden. Het Kunstmuseum Bonn laat Duitse kunst van na 1960 zien en het August-Macke- Haus vanzelfsprekend schilderijen van August Macke. In het Deutsches Museum draait alles om ruimtevaart, geneeskunde en natuurwetenschappen: allemaal baanbrekende vernieuwingen, alles wat ooit een kleine technische revolutie ontketende wordt hier uitgelegd: van fosfaatvrij wassen via een hemd van polyester tot aan de airbag.

Volg de borden voor de weg naar het Beethovenhuis

Mettus/shutterstock.com

Duitsland na 1945

De drukst bezochte ster aan het museumfirmament is het Haus der Geschichte der Bundesrepublik Deutschland. Je zult je ogen uitkijken, Ludwig, als je ziet wat voor bijzondere wegen je landgenoten na 1945 zijn ingeslagen. Een lila tuinbroek, een ijssalon uit 1955, de waterkanonnen die werden ingezet tijdens de studentendemonstraties in 1968 – heel veel verschillende spullen kun je zien, die typerend zijn voor verschillende politieke periodes. De bezoekers worden uitgebreid geïnformeerd over de moderne geschiedenis van Duitsland: de ‘Trümmerfrauen’, die na de oorlog de puinhopen opruimden, of de Nobelprijs van Willy Brandt en de val van de Muur. De vreselijke catastrofen, die de Duitsers in de periode daarvoor in de wereld hebben aangericht, worden in het museum evenmin verzwegen.

Oude regeringswijk

Als je het interessant vindt, Ludwig, om de plaatsen te zien waarvandaan de Bondsrepubliek vijftig jaar werd gedirigeerd, steek je gewoon de straat over. Aan de Rijn in de oude regeringswijk staat nog alles: de zetel van de bondspresident, het parlementsgebouw, twee kantoren van de bondskanselier. De meeste gebouwen zijn weer in gebruik genomen; alles bij elkaar is het een groot openluchtmuseum over de moderne geschiedenis van het land. Tegenwoordig wordt het bevolkt door jonge diplomaten uit de hele wereld, die skypen, brainstormen en vergaderen. Mens, van Beethoven, had je dat in je stoutste dromen kunnen denken?

Informatie

Bonn Information: www.bonn.de

Museumsmeile: www.museumsmeilebonn.de.

Overnachten

Sternhotel www.sternhotel.de. Dit viersterrenhotel is centraal gelegen aan de Markt

Hotel Aigner www.hotel-aigner.de. Dit eenvoudige hotel ligt niet ver van het centrum.

Eten en drinken

Brauhaus Bönnsch www.boennsch.de. Deze lokaliteit met een eigen brouwerij en een goede, degelijke brouwerijkeuken in een traditionele, rustieke omgeving.

Anno Tubac www.anno-tubac.de. Typische lokale kroeg met kaarsen op de houten tafels en een kaart met o.a. zeven soorte schnitzels. Er zijn regelmatig muziek- en theateroptredens.

Snoepen

Haribo Store, Haribo Fabrieksverkoop www.haribo.com Alle mogelijke soorten van Haribo (afkorting van Hans Riegel Bonn) zijn te koop in de winkel in het centrum van Bonn of in de fabrieksoutlet in de buitenwijk Bad Godesberg.