TOP
by Herzog & de Meuron, Vitra Campus, 2010
vitra museum is een stijlvolle tip voor Duitsland

Stijlvolle tips voor Duitsland

Wat zou je zeggen van een plan D? De dolste Duitslandtips als het ware. Stijlvol, mooi en zeker niet bij iedereen bekend, dat zijn deze geweldige plekken die je zou moeten leren kennen of naar keuze zo snel mogelijk in je portfolio zou moeten opnemen

Nordic by nature

Tussen de groene weiden van het idyllische landgoed Panker in de Holsteinischen Schweiz in Schleswig-Holstein ligt de Ole Liese.

Dit charmante plattelandshotel heeft 23 kamers en suites, die zich in een charmant ensemble van 18de-eeuwse gebouwen bevinden, en is de perfecte uitvalsbasis voor een vakantie aan de Oostzee met het hele gezin. Maar het kan nog beter: de gasten kunnen culinaire hoogtepunten beleven in twee restaurants.

 

Gut Panker is een idyllisch gelegen landgoed. Hier met paarden in de paddock.
foto: Kirsten Nijhof

De gemoedelijke Ole Liese Wirtschaft, die onlangs werd uitgeroepen tot “Gasthaus des Jahres 2023”, zet in op Duitse klassiekers van eigen bodem. In het Gourmetrestaurant 1797 presenteert het team fantasievolle regionale gerechten op het hoogste niveau. Veel van de gebruikte groente, kruiden en fruitsoorten worden verbouwd in de drieduizend vierkante meter grote moestuin van het huis. Als je dus een weekend voor levensgenieters wil meemaken, zit je hier goed voor een vakantie op het land en aan het strand.

 

Het eten in de Ole Liese is bijzonder goed.
foto: Michael Holz

Sterrenrijk Saarland

Bij een bezoek aan de sterrenkijkplaatsen in het St. Wendeler Land heb je de unieke mogelijkheid vallende sterren en oplichtende sterren midden in een ongerepte natuur en zonder storende lichtvervuiling te observeren. Van de zes sterrenkijkplaatsen is er een bijzonder mooi gelegen aan de Bostalsee, omgeven door het idyllische middelgebergte van het natuurpark Saar-Hunsrück.
Sterrenhemel in St Wendler Land in Saarland
foto: Klemen Vrankar

Voor het perfecte uitzicht staan er comfortabele ligstoelen, vanwaar je geduldig de hemel kunt bekijken. Om de belevenis helemaal af te maken zijn die plaatsen uitgerust met verrekijkers en opzettelescoop en voorzien van een poolstervinder en informatieborden. Bovendien is er een draaibare sterrenkaart die bij absolute duisternis en op klaarlichte dag de hele sterrenhemel afbeeldt.

Hier hoort de riesling thuis

Op een kleine heuvel in Geisenheim bevindt zich het indrukwekkende Schloss Johannisberg, dat sinds 1720, als eerste wijndomein ter wereld, uitsluitend de witte druivensoort riesling verbouwt. In de Bibliotheca Subterranea, de meer dan 900 jaar oude kelder van de abdij, worden ongeveer 25.000 flessen riesling gelagerd en zowel bij wijnproeverijen als bij kelderrondleidingen kun je die waardevolle verzameling bewonderen. Romantisch wordt het bij een picknick in de wijngaard.
Schloss Johannisberg
foto: Sina Ettmer Photography/Shutterstock

Bij de culinaire verleidingen midden tussen de druivenranken dwaalt de blik over de schilderachtige wijngaarden. Natuurlijk kun je in deze sfeer perfect genieten van een verfrissende riesling – begeleid door Spundekäs, Rauchpeitschen en brood. Bij de rondleiding ‘Riesling en terroir’ doe je voldoende wijnkennis op om bij het volgende restaurantbezoek met de geleerde knowhow goede sier te maken. Want daar vallen buzzwords als terroir, klimaat en het verbouwen van de druivenranken. Dus alvast proost!

Riesling druif
foto: Hector Uribe

De meest bijzondere tafel van Hamburg

In restaurant The Table in de Hamburgse HafenCity wordt het unieke gevierd. Iedere avond ontstaan in de keuken van Kevin Fehling nieuwe creaties en onvergetelijke smaakexplosies. Maar het bijzondere is dat alle gasten hier aan één tafel worden geplaatst
jakobsschelp met kaviaar in restaurant The Table in Hamburg
Foto: The Table Hamburg

Maar maak je geen zorgen. Hier wordt geen ‘Family-Style-Dinner’ geserveerd. In tegendeel. Geniet alsjeblieft van iedere kruimel. Want hier hebben we het over een 3-sterren-keuken waarvan iedere avond maximaal twintig personen kunnen genieten. Wij hebben het getest. De moeite waard!

foto: The Table Hamburg

Wow! Vitra!

Er is niets aan gelogen als we vaststellen dat het Vitra Design Museum in Weil am Rhein tot de meest vooraanstaande musea op het gebied van design wordt gerekend. En wel in de hele wereld. In het hoofdgebouw, overigens ontworpen door de architect Frank Gehry, worden ieder jaar twee grote wisseltentoonstellingen gepresenteerd. Het Vitra Schaudepot van Herzog & de Meuron laat ongeveer vierhonderd sleutelobjecten uit de omvangrijke verzameling zien en is een van de grootste permanente tentoonstellingen van modern meubeldesign ter wereld.
Huis ontworpen door Frank Gehry
Huis ontworpen door Frank Gehry I foto: Vitra Design Museum

En wij houden er allemaal van: de museumshops van deze wereld. Deze is, laten we het zo zeggen, een gevaar voor je portemonnee en creditcard. Want hier weten ze gegarandeerd wat mooi is. En op de een of andere manier zou het altijd perfect ook tussen je eigen vier muren passen.

foto: Vitra Design Museum