TOP
Foto: Wlad74/shutterstock.com

Zo groen is NRW: Steden in de natuur

Als je denkt dat steden in Noordrijn-Westfalen grauw en saai zijn, zul je nog opkijken. Niet ver weg van drukte en chaos liggen groene gebieden waar je heerlijk kunt relaxen. Maar steden zoals Bonn, Detmold en Münster laten zien dat ook het leven ín en om de stad kleurrijk kan zijn, met de natuur om de hoek!

Sprookjesachtig uitstapje in het Naturpark Siebengebirge (Zevengebergte)

Dit natuurlandschap van rotsen en bossen ligt ‘rechtsrheinisch’ ten zuidoosten van Bonn en ten oosten van de plaatsen Königswinter en Bad Honnef. Vanaf de Drachenfels heb je een fantastisch uitzicht over de Rijn. De sage van Siegfried, die met de draak vocht en de koningsdochter bevrijdde, verleent deze plek in het laaggebergte zijn magische uitstraling. De voormalige steengroeve is tegenwoordig met dichte bossen begroeid en staat onder natuurbescherming, aangezien een veelsoortige flora en fauna voorkomt. Ongeveer 800 plantensoorten, waarvan er 50 op de lijst van bedreigde soorten in NRW staan, groeien op deze hellingen.

Foto: Katho Menden/shutterstock.com

De sloofachtige dalen en de wilde rotsformaties herbergen zeldzame dieren als de zwarte specht en de grijze gors. In de winter vinden veel vleermuizen hier een onderkomen. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat dit fascinerende heuvellandschap dat nu een beschermd natuurgebied is, tweeduizend jaar lang werd gebruikt voor steenwinning. Behalve de Kelten en de Romeinen bouwden ook talrijke kerk- en kasteelbouwers uit de omliggende regio’s met het gesteente hun barokke bouwwerken. De kastelen Augustusburg en Falkenlust in Brühl werden bijvoorbeeld gemaakt met stenen van rotsen uit het Siebengebirge.

Foto: trabantos/shutterstock.com

Het idyllische natuurpark is omgeven door zeer fraaie tuinen en valfruit boomgaarden, steile rotswanden, kleine beekjes en grote wijnbergen. Door het afwisselende karakter verandert het schouwspel ieder jaargetijde weer van vorm en kleur. Wat niet verandert, is de weidse blik over de Rijn. Geen wonder dat deze omgeving en geliefde reisbestemming is voor veel wandelaars. Meer informatie hier.

De geneeskracht van het Teutoburgerwoud

Deze populaire streek rond het stadje Detmold geldt als ontspanningsoase. Lichaam en geest kunnen er tot rust komen in zes traditionele kuurbaden, vier Kneipp-kuuroorden, tien luchtkuuroorden en vier relaxcentra met modder, mineralen en zeelucht. Bad Salzuflen is gespecialiseerd in genezing door middel van zoutbehandelingen, terwijl in Bad Drieburg zwavelhoudende modder wordt toegepast. Ook het op ca. 600 meter diepte gewonnen mineraalwater in Bad Oeynhausen schijnt een gezonde werking te hebben.

In de historische plaatsen rondom het Teutoburgerwoud zijn bijzondere bezienswaardigheden te ontdekken, zoals het Hermann-monument bij Detmold en het Keizer Wilhelm-monument in Porta Westfalica. Beide zijn indrukwekkende gedenktekens in deze streek. Bij Horn-Bad Meinberg steken zandsteenrotsen ca. 40 meter de lucht in. De in de rotsen uitgehouwen voorstelling van de kruisafneming van Christus bij de Extern-stenen is het oudste bekende Duitse beeldhouwwerk. In Höxter bevindt zich het fascinerende Karolingisch klooster met een enorme bibliotheek. Abdij Corvij werd benoemd tot UNESCO werelderfgoed vanwege de Westwerk-vleugel, waar zich ruim 75.000 boeken bevinden.

Foto: Günter Albers/shutterstock.com

Al deze plaatsen kun je het beste bezoeken met de fiets of te voet. Er zijn talrijke wandel- en fietswegen die zich als ware ontdekkingsroutes ontpoppen. To loopt de Weser-fietsroute bijvoorbeeld langs Corvey en op de 150 kilometer lange Grenzgängerroute Teuto-Ems ga je over oude smokkelwegen. Op de Hermannsweg kom je langs indrukwekkende monumenten en door prachtig natuurgebied. Het middelgebergte leent zich zowel voor een kort als ook voor een langer verblijf.

Foto: Wlad74/shutterstock.com

Rondom het Teutoburgerwoud bevinden zich talrijke musea. Zo zijn het oudste computermuseum ter wereld in Paderborn en het Marta Herford Museum voor moderne kunst, ontworpen door toparchitect Frank Gehry, zeker een bezoek waard. In het Westfalen Culinarium zijn musea ondergebracht die zich richten op de innerlijke mens: kaas-, bier-, ham- en broodmusea verwelkomen bezoekers voor exquise proeverijen. Dat gaat er wel in! Meer informatie hier.

Neem je verrekijker mee – beschermd natuurgebied ‘Rieselfelder’ nabij Münster

Zes kilometer ten noorden van Münster liggen de ‘Rieselfelder’. Het is nauwelijks te geloven dat dit vochtige gebied pas ongeveer honderd jaar geleden is ontstaan door het laten afvloeien van afvalwater. Zo ontstonden het ‘Feuchtgrünland’ met ruim 130 plekken met oppervlaktewater en rietvelden. Het reservaat tussen Ems en Aa is in tweeën verdeeld. Het zuidelijke deel was lange tijd in gebruik voor landbouwdoeleinden en was daarvoor drooggelegd. Pas sinds kort ontstaat hier weer een vochtig gebied. Het noordelijke deel echter werd steeds gebruikt als afwateringsgebied en behield daardoor zijn zgn. ‘Riedelfelder’.

De vroegere, 10.000 vierkante meter grote waterbassins waren omgeven door een groene strook met riet, en groeiden in de loop der tijd tot grote watervlaktes samen. In het meer dan 230 hectare grote gebied leven talrijke vogelsoorten, waaronder ook enkele bedreigde. Talrijke vogelkijkhutten en uitkijklatforms bieden gelegenheid de vogels van dichtbij te observeren. Toch doe je er goed aan een eigen verrekijker bij je te hebben, want misschien heb je het geluk een heel schuwe vogel te ontdekken. Het beschermde natuurgebied biedt behalve broed- en voederplaatsen ook bescherming voor de vogels.

Foto: Akatjomar/shutterstock.com

Twee wandelwegen gaan langs de oevers van twee grote stuwmeren en door braak- en draslanden en boomgaarden. Fruitbomenlanen vind je in het educatieve ‘Naturerlebnisgebiet’ en in het biologische centrum kunnen belangstellenden informatiemateriaal en vogelbestandlijsten krijgen. Zo kun je de verschillende vogels al bestuderen voordat je ernaar op zoek gaat. Kinderen en jeugdigen krijgen op het leerpad informatie over de natuur in de diverse ecologische leefgebieden van dit beschermde natuurgebied. Meer informatie vind je hier.

Foto: Dirk Buse/shutterstock.com