TOP
Foto: ZOOM Erlebniswelt Gelsenkirchen
Foto: ZOOM Erlebniswelt Gelsenkirchen

Dierentuinen in Noordrijn-Westfalen

We hebben goed nieuws: je hoeft niet langer naar Zuid-Afrika af te reizen om tussen de pinguïns te wandelen. In de vele dierentuinen in Noordrijn-Westfalen beleef je oneindig veel dierenplezier. We zijn een kijkje gaan nemen bij de allerbeste.

Tekst: Marie Tysiak

Allwetterzoo Münster

Een bezoek aan de dierentuin van Münster is altijd de moeite waard. Dankzij overdekte loopbruggen tussen de grote dierenverblijven word je niet nat als het regent. Dat geldt ook voor de koninklijke pinguïns, die hun ochtendwandeling vrij over het terrein maken. Wie wil kan met de geliefde inwoners meewandelen of ze zelfs na afloop belonen met vis.

Hier maak je de dieren letterlijk van heel dichtbij mee, want de vis- en olifantengeur neem je gewoon mee naar huis! Speelse apen klauteren vrij rond en krijsende papegaaien fladderen door het groene junglelandschap. Ze vinden zo vaak een gezellig plekje op de schouder van grote en kleine bezoekers.

Foto: Karlijn Kant

Foto: Karlijn Kant

Info
Opening: 1974
Diersoorten: 311
Grootte: 30 hectare
Hoogtepunten: olifanten voederen door bezoekers, wandelen met pinguïns, berenhuis, open verblijf voor apen en papegaaien, mensapen, het aquarium
Openingstijden: het hele jaar geopend; april tot september 9-19 uur, oktober en maart 9-18 uur, november tot februari 9-17 uur
Toegang: van maart tot oktober € 10,90 / 12,90 / 18,90 (kinderen /met korting /volwassenen), van november tot februari € 8,90 / 9,90 / 14,90
Website: www.allwetterzoo.de

ZOOM Erlebniswelt Gelsenkirchen

In Gelsenkirchen kun je een wereldreis maken – in één dag! Drie interactieve dierenwerelden nodigen je daar graag voor uit. ’s Ochtends begin je de dag met een ontspannende riviercruise met de African Queen. Op dit tijdstip laten de Afrikaanse zoogdieren zich het beste zien. Roze flamingo’s slenteren door het ondiepe water bij groene eilanden, brutale bavianen dollen in de zogenaamde Baviaan City en een zebrafamilie drinkt uit een waterpoel. Een gigantisch nijlpaard komt voor de boot tevoorschijn en blaast luid het water uit zijn brede neusgaten. Na deze spannende safari kun je even bijkomen in een Afrikaanse lodge, voor je verder gaat naar het volgende continent: Alaska.

Foto: Zoom Erlebniswelt Gelsenkirchen

Het landschap is veranderd. Tijdens een lange wandeling laten de machtige beren zich tijdens het baden in de waterval bewonderen en ijsberen sjokken over hun eigen eiland. In de glazen onderwatertunnel bevind je je onmiddellijk tussen de grote zeehondenkolonie die hier woont.

De wereldreis eindigt in Azië. In dit tropische paradijs is het het hele jaar door warm en vochtig. Een optimaal leefklimaat voor de orang-oetans! Twee chagrijnige oudere damesapen zitten in de boomtoppen te kauwen en krabben. Even verderop sluipt een tijger door het groene struikgewas. Waarom zou je het vliegtuig pakken als je zo dichtbij op wereldreis kan?

Foto: Zoom Erlebniswelt Gelsenkirchen

Foto: Zoom Erlebniswelt Gelsenkirchen

Info
Opening: 2005 (de oorspronkelijk Gelsenkirchen Zoo stamt uit 1949)
Diersoorten: 100
Grootte: 30 hectare
Hoogtepunten: Serengeti-savanne, riviercruise, junglehal, Ice Adventure en Frozen Planet video-installaties, dierentuinschool
Openingstijden: april t/m september 9-18.30 uur, november t/m 14 maart 10-17 uur, 15-31 maart 9-18 uur
Toegang: van 15 maart t/m 31 oktober € 14,00 / 16,00 / 21,50 (kinderen / met korting / volwassenen), van november t/m 14 maart € 10,50 / 12,50 / 15,50
Website: www.zoom-erlebniswelt.de

Naturzoo Rheine

Onder het motto ‘dieren ervaren – natuur begrijpen’ probeert men in de Naturzoo kinderen spelenderwijs van alles te leren over de onderlinge relaties in de natuur. Dit gebeurt onder meer aan de hand van natuurpaden met allerlei educatieve spelletjes en een dierentuinschool. Bij ‘dieren ervaren’ is er volop actie, in de meest letterlijke zin van het woord. In het apenhuis wonen dertig nieuwsgierig berberapen die vrij kunnen rondlopen. In het grote open ooievarenverblijf woont een ooievaarskolonie, die in het voorjaar terugkeert uit het warme zuiden. Het worden er steeds meer en hun geklepper wordt al snel een heel concert. Nu beginnen ze met het bouwen van hun nest!

Info
Opening: 1937
Diersoorten: 1000
Grootte: 13 hectare
Hoogtepunten: ooievaarverblijf, educatieve natuurpaden, vrij toegankelijk apenbos, toegankelijk pinguïnverblijf, biotoopvolières, zeldzame gelada’s, kinderboerderij, makibos voor lemuren uit Madagascar (nieuw)
Openingstijden: het hele jaar door, ‘s zomers van 9-18 uur, zaterdag en zondag tot 19 uur, ‘s winters tot het donker wordt (rond 17 uur)
Toegang: ‘s zomers € 5,00 / 8,00 / 9,00 (kinderen / met korting / volwassenen)
Website: www.naturzoo.de

Foto: Pauline Bernfeld

Zoo Duisburg

Iedereen die de absolute favoriet van alle kinderen van dichtbij wil bewonderen, moet een bezoek brengen aan deze klassieke dierentuin. Jaarlijks trekt Zoo Duisburg ongeveer een miljoen bezoekers – voor een groot deel komen die af op het wereldberoemde dolfinarium met zijn adembenemende dolfijnenshows. Er wonen zeven grote tuimelaars in het nieuwe dolfinariumgebouw en zij vermaken jong en oud met hun capriolen – die ze trouwens alleen vanuit fitnessoogpunt aanleren. (Of het trainen van dolfijnen nog verantwoord is, moet ieder voor zich bepalen.)

Foto: Herman Pijpers/flickr.com

Ook het koalahuis lonkt: een handvol van deze beschermde buideldieren woont hier in een Australisch klimaat (nee, koala’s zijn geen beren). Omdat de luie koala erg kieskeurig over zijn eten is en zich uitsluitend voedt met bepaalde eucalyptussoorten, wordt zijn groene lievelingseten uit Florida ingevlogen, omdat de plant in de dierentuin zelf niet kan worden verbouwd.

Foto: Kuster

Foto: Kuster

Info
Opening: 1934
Diersoorten: ongeveer 360
Grootte: 16 hectare
Hoogtepunten: dolfinarium, het equatorium, de rivierdolfijnen, het koalahuis, maki-eiland
Openingstijden: het hele jaar door, maart tot oktober 9-17.30 uur, november tot februari 9-16 uur
Toegang: € 9,90 / 14,90 / 16,90 (kinderen / met korting / volwassenen)
Website: www.zoo-duisburg.de

Zoologischer Garten Wuppertal

Zweven in de dierentuin: dat kan alleen in Wuppertal! De dierentuin is namelijk aangesloten op de zweeftrein van Wuppertal, wat garant staat voor een bijzonder bezoek. Zoals de naam al doet vermoeden, is de dierentuin prachtig tegen een berghelling aangelegd. Tijdens een urenlange wandeling kun je de elegante koningspinguïns bewonderen en zien hoe ze zwemmen, spetteren, knuffelen, zich wassen en eten. Dankzij een doorzichtige tunnel die door het pinguïnverblijf loopt, kan dit zowel boven als onder water. Rondom het, eveneens buiten gelegen, zeehondenbassin verzamelen jong en oud zich om een paar mooie trucjes te aanschouwen.

Info
Opening: 1881
Diersoorten: 470
Grootte: 24 hectare
Hoogtepunten: monorailverbinding, de leeuw- en tijgerverblijven, pinguïn- en ijsbeerverblijven met glazen tunnel, vogelhal, olifantenverblijf
Openingstijden: het hele jaar door, ‘s zomers 8.30-18 uur, ‘s winters 8.30-17 uur
Toegang: € 7,00 / 12,50 / 14,50 (kinderen / met korting / volwassenen)
Website: www.zoo-wuppertal.de

Foto: Scheer

Foto: Scheer

SeaLife Oberhausen

Kopje onder! In SeaLife Oberhausen ga je onder water. Betreed een glinsterende blauwe wereld vol reusachtige aquaria in de Atlantische Oceaan. Van kleine krabben, kleurrijke zeepaardjes en zeesterren, tot rustig drijvende zeeschildpadden en indrukwekkende zeereuzen zoals haaien en manta’s.

Je kunt hier bijna alle zoet- en zoutwaterwezens van dichtbij bewonderen. Het haaienkweekstation is nieuw en dit is het grootste van heel Duitsland. In spannende lezingen kom je alles te weten over de koningen van de zeeën. Dit jaar staat het grote aquarium in het teken van de octopus en dit sluit mooi aan bij de nieuwste bewoner: een reuzeninktvis uit de Stille Oceaan!

Foto: SeaLife Oberhausen

Info

Opening: 2004
Diersoorten: 130
Grootte: 2 miljoen liter water, 4.000 vierkante meter
Hoogtepunten: haaienkweekstation, glasbodemboten (tegen extra kosten), lezingen, buitenverbijven met otters
Openingstijden: dagelijks 10-18.30 uur
Toegang: vanaf drie jaar € 19,95 euro, bij online tickets vanaf € 12, weekendtoeslag
Website: www.visitsealife.com/oberhausen