TOP
Foto: GoodStudio/shutterstock.com

Duitse musea online ontdekken!

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, blijven de deuren van musea in Duitsland zoals in vele andere landen voorlopig dicht. Het goed nieuws is: Sommige musea kun je ook heel makkelijk online verkennen. Om deze vier Duitse musea virtueel te bezoeken, hoef je niet meer te doen dan de Google Arts & Culture app te installeren – eigenlijk hetzelfde als google maps, maar dan voor in de musea!

Tekst: Miriam Schröer

Pergamonmuseum, Berlijn

Het Pergamonmuseum met zijn imposante reconstructie van het Pergamonaltaar en vele andere indrukwekkende archeologische vondsten uit Oost Europa en Azië en Islamitische kunst maakt deel uit van het Werelderfgoed Berliner Museumsinsel. De toegang is eigenlijk € 19 – nu kun je online 24/7 en gratis terecht in een van de grootste musea van Duitsland. Volg deze link en bekijk prachtige kunstwerken en diverse 360 graden video’s in hoge kwaliteit.

Foto: y pio3/shutterstock.com

Museum für Naturkunde, Berlijn

Ook het museum voor natuurkunde in Berlijn biedt op google Arts & Culture virtuele rondleidingen aan. Het is een van de grootste natuurhistorische musea ter wereld. Het highlight van het museum is ’s werelds grootste dinosaurus skelet: De brachiosaurus werd in 1909 tijdens een Duitse expeditie in Tanzania ontdekt. Over deze 23 meter lange en 12m hoge dinosaurus kun je in een 3D video meer ervaren. 

Foto: Ugis Riba/shutterstock.com

Meeresmuseum, Stralsund

De onderwaterwereld vanuit je computer ontdekken? Geen probleem! Op de google arts & culture site van het Meeresmuseum in Stralsund kun je onder andere zeedieren en vissen in aquaria bekijken en heel veel rondom het onderwerp zee en oceanen leren. 

Foto: Phattranit Wk/shutterstock.com

Bauhaus Museum, Dessau

Voor architectuur fans is het Bauhaus museum in Dessau bijna een verplicht nummer – gelukkig kun je het nu ook digitaal verkennen. Zo kun je bijvoorbeeld online in een typisch Bauhaus-huis rondkijken. Het museum werd ter gelegenheid van het 100-jarig Bauhaus jubileum in 2019 in Dessau geopend. Bezoekers kunnen (ook online) een bijzondere verzameling van Bauhaus verwachten interieurontwerpen, van keramiek tot meubels. 

Foto: Claudio Divizia/shutterstock.com

Info

Google Arts & Culture omvat informatie over musea over de hele wereld. De app laat je tot in detail inzoomen op een grote hoeveelheid kunstwerken en biedt daarnaast leuke presentaties over speciale onderwerpen in vorm van digitale rondleidingen. Achtergrondinformatie over de tentoonstellingen en items wordt grotendeels in het Engels gegeven maar is soms ook in het Nederlands beschikbaar.