TOP
Foto: wewi-photography/shutterstock.com

Zulke natuurwonderen vind je nergens anders

Hier zijn een paar bijzondere bestemmingen, die we voor je volgende reis naar Duitsland van harte aanbevelen. Unieke, prachtige natuurspektakels, waar je je over zult verbazen.

Partnachklamm, Garmisch-Partenkirchen

Al in 1912 werd de Partnachklamm tot natuurmonument verklaard. De 700 meter lange kloof is soms tot een diepte van 80 meter doorkliefd door de beek Partnach. Door de steile rotswanden, de razende beek met zijn vele watervallen en de kronkelende weggetjes, is het landschap een uniek natuurschouwspel. Wandelingen door de Partnachklamm zijn het hele jaar door mogelijk, waarbij elke jaargetijde zijn eigen bekoring heeft. In de winter bijvoorbeeld, is de aanblik van de bizarre ijsvormen in de natuur fenomenaal. Een ijzeren brug over de kloof verschaft op een hoogte van 70 meter een adembenemend perspectief, terwijl een andere, makkelijkere route direct langs het water loopt.

Foto: Julia Wuggenig/shutterstock.com

Triberger watervallen, Zwarte Woud

Een heel bijzondere belevenis in de natuur is de Triberger waterval, die met een valhoogte van 163 meter in zeven stappen tot de hoogste van Duitsland behoort. Hier stort de rivier de Gutach over machtige granietplateaus in een beboste vallei. Vooral na een periode van dooi of heftige regen zijn de onstuimige watermassa’s buitengewoon indrukwekkend. Er lopen drie routes, die het hele jaar begaanbaar zijn, door het fascinerende landschap. Op de ‘Naturweg’, de ‘Kulturweg’ en de ‘Kaskadenweg’ geven de speciale borden langs de kant van de weg informatie over flora, fauna en de geschiedenis van de watervallen. Een bezoek aan de waterval in de avonduren is beslist de moeite waard: Tot 22 uur is de waterval verlicht, waardoor een spectaculaire sfeer wordt gecreĂ«erd.

Foto: Leonid Andronov/shutterstock.com

Externsteine, Teutoburger Wald

Tot een hoogte van 35 meter rijzen deze zandsteenrotsformaties in het Teutoburger Wald in Kreis Lippe in de lucht. De ook wel ‘Stonehenge van het Teutoburger Wald’ genoemde rotsen met hun markante formaties zijn beschermde cultuurmonumenten. Al in het stenen tijdperk waren de stenen van grote betekenis voor de mensen, wat vuursteengereedschap, speerpunten en steenslagplaatsen uit het vroege stenen tijdperk en vondsten van jagers en verzamelaars uit het middelste stenen tijdperk bewijzen. Ook tegenwoordig houden onderzoekers en archeologen zich nog bezig met de mythische rotsen. Want, hoe de rotsen precies ontstaan zijn, kunnen de wetenschappers nog steeds niet verklaren. Interessant ook is het reliĂ«f van de kruisafneming, dat direct in het zandsteen is gehouwen en als de oudste grote rotssculptuur van een steenhouwer ten noorden van de Alpen wordt beschouwd.

Foto: GĂŒnter Albers/shutterstock.com

Saarbocht, Mettlach

Een uitzicht, dat je nooit meer vergeet: De ‘Saarschleife’ is Ă©Ă©n van de mooiste rivierlandschappen in Duitsland. Hier heeft de Saar zich gedurende miljoenen jaren in het steen ingegraven en daarmee een uniek natuurfenomeen gecreĂ«erd. Waarom hier een bocht is ontstaan, is niet helemaal duidelijk – waarschijnlijk heeft het te maken met de samenstelling van het gesteente. Het boomkronenpad verschaft geweldige panorama’s over het herkenningsteken van het Saarland en geeft bovendien op weg naar boven ook nog informatie over de natuur. Over een lengte van ongeveer 800 en op een hoogte van 23 meter slingert het pad door eiken, douglassparren en beuken naar de toren met het hoogste uitzichtpunt ‘Cloef’ op 40 meter. Hiervandaan ligt het natuurwonder Saarschleife overweldigend mooi aan de voeten van de bezoekers.

Foto: rphstock/shutterstock.com

Krijtrotsen, RĂŒgen

Deze majestueuze krijtrotsen op RĂŒgen, het grootste eiland van Duitsland, zijn wereldwijd bijna uniek. Alleen op het Deense eiland MĂžn en bij Dover in Engeland zijn vergelijkbare klippen te bewonderen. Het groen van de bossen, het wit van het krijt en het turquoise van het water dat door de spiegeling van de rotsen felblauw lijkt, vormen met elkaar een prachtig kleurenspel! De bekendste rots en het hoogtepunt van deze buitengewone kustlijn is de 118 meter hoge Königsstuhl. Vanaf deze rots hebben bezoekers een fantastisch uitzicht over het unieke natuurlandschap en laten ze de Oostzeewind om hun hoofd waaien. Het natuurfenomeen in het Nationaalpark Jasmund, het kleinste nationaalpark van Duitsland, verandert regelmatig door de voortdurende erosie. Steeds weer breken delen van de rotsformaties af en vallen in zee. Het ene bezoek is daarom altijd weer anders als het andere.

Foto: RicoK/shutterstock.com

Eibsee, Grainau

De Eibsee is Ă©Ă©n van de mooiste meren in Beieren – en dat niet zonder reden: met het groen glinsterende kristalheldere water en zicht op de 2.962 meter hoge Zugspitze, schilderachtig omgeven door het Alpenlandschap, is het meer op 1.000 meter hoogte een unieke natuuridylle. Bezoekers genieten hier van de romantiek in de natuur, komen tot rust bij een wandeling op de wegen random het natuurhighlight of bij een boottocht op het paradijselijke meer. In elk seizoen verschaft de Eibsee de bezoekers een bijzondere aanblik: In de zomer verfrissend en natuurlijk, in de winter sprookjesachtig voorzien van sneeuw en ijs.

Foto: Creative Travel Projects/shutterstock.com