TOP
Deutsches Bergbau-Museum Bochum
De windtoren van de mijn in de ondergaande zon

Boven en onder de grond de wereld van de mijnbouw ontdekken

Vier parcours – steenkool, mijnbouw, bodemschatten en kunst – leiden boven de grond door het Duitse Mijnbouwmuseum in Bochum. Meer dan 3000 tentoongestelde voorwerpen tonen de bandbreedte van het Leibniz-onderzoeksmuseum voor geologische hulpbronnen. Ondergronds krijg je in de demonstratiemijn inzicht in de verschillende facetten van de mijnbouw.

Op het ruim 1,2 kilometer lange routenetwerk doen bezoekers indrukken op van het dagelijks leven onder de grond en de technische ontwikkelingen in de mijnbouw in de loop van de geschiedenis. En wie er dan nog uit en de hoogte in wil: vanaf de toren van de voormalige mijnschacht Germania, het grootste object van de hele expositie, kun je uiteindelijk ver over het Roergebied en de door de mijnbouw bepaalde regio uitkijken.

 

Diep in de mijn

Helena Grebe

Rondleidingen boven en onder de grond, doe-activiteiten en workshops voor kinderen en jongeren, evenementen en lezingen, begeleiding door vroegere mijnbouwers, audioguides en een eigen app geven gevarieerde en spannende aanzetten om het museum analoog en digitaal te verkennen.

Rondleiding door de mijn voor kinderen

Helena Grebe

Vakantieprogramma in het museum

Tijdens de zomervakanties in Noordrijn-Westfalen, van 27 juni tot 9 augustus 2022, biedt het Deutsches Bergbau-Museum Bochum weer een veelomvattend programma voor grote en kleine vrienden van de mijnbouw. Speciaal voor kinderen zijn er naast gratis doe-activiteiten en workshops ook weer rondleidingen onder de grond. Voor het hele gezin wordt het programma aangevuld met de permanente tentoonstelling en de demonstratiemijn.

Meer informatie: www.bergbaumuseum.de/ferien (ook in het Engels)

 

Bezoekers van het museum zijn verbaasd

Helena Grebe

Tijdelijke tentoonstelling: “Gras erover”

Van 11 juni 2022 tot 15 januari 2023 is er in het Deutsches Bergbau-Museum Bochum de eenmalige expositie “Gras drüber – Bergbau und Umwelt im deutsch-deutschen Vergleich” (“Gras erover – Mijnbouw en het milieu in een Duits-Duitse vergelijking”) te zien. Het is de eerste expositie die is gewijd aan milieupolitiek en herbegroeiing. Aan de hand van voorbeelden van drie gebieden en drie met mijnbouw gewonnen bodemschatten: steenkool in het Roergebied, bruinkool in de Lausitz en uraniumerts in de Wismut-gebieden.

De tentoonstelling laat de verschillende vervlechtingen op politiek, wetenschappelijk en maatschappelijk vlak zien, en wat het betekent om een door mijnbouw gevormd landschap opnieuw bruikbaar te maken voor mens en natuur. Zo wil “Gras erover…” vanuit historische perspectief bijdragen aan het nadenken over de omgang met milieukwesties, nu en in de toekomst.

Meer informatie: www.bergbaumuseum.de/gras-drueber

 

Bezoekers van het museum zijn verbaasd

Helena Grebe

De mijnbouw onderzoeken en overdragen

Het Deutsche Bergbau-Museum Bochum, opgericht in 1930, is een van de acht onderzoeksmusea van de Leibniz-vereniging. Hier wordt de geschiedenis van het winnen, bewerken en expoloiteren van geologische hulpbronnen in de loop van verschillende tijdperken onderzocht, overgedragen en geconserveerd.

Tot de onderzoeksgebieden horen archeometallurgie, mijnbouwgeschiedenis, materiaalkennis, bergarcheologie, het onderzoekslaboratorium en het Dokumentationszentrum (Montanhistorische Documentatiecentrum  | montan.dok). Deze onderzoeksprojecten hebben een (inter)nationaal belang en effect.

Meer informatie: www.bergbaumuseum.de


opwindtoren

Helena Grebe

Informatie voor uw bezoek

Adres en route

Am Bergbaumuseum 28 | 44791 Bochum

Besuchereingang: Europaplatz 1

www.bergbaumuseum.de/besuch

Informatie

Di.-zo. tijdens openingsuren:

+49 234 5877-126 of service@bergbaumuseum.de

Advies en boeken

Di.-vr. 09:00 – 15:00 u.:

+49-234 5877-220 of service@bergbaumuseum.de

Openingstijden

Di.–zo.: 09:30 u. – 17:30 u.

Iedere eerste do.: 09:30 – 20:30 u.

Gesloten: ma. en 01-01, 01-05, 24 – 26-12 & 31-12

Laatste afdaling: 16:00 u. | laatste torenopgang: 17:00 u.

Kassasluiting: 17:00 u.

Entree

Volwassenen € 10

Kinderen | jongeren (6–17 jaar), studenten, mensen  in opleiding, werklozen, mensen met een beperking, laatkomers € 5

Kleine kinderen (tot 5 jaar) gratis

Gezinsdagkaart* € 22

Gezinsjaarkaart*|** € 60

Jaarkaart** € 28

Schoolklassen en kleuters in groepen met begeleiding € 3

Tijdelijke expositie € 3

* Geldt voor twee volwassenen met maxinaal vier kinderen (6 – 17 jaar).

** De jaarkaarten zijn vanaf de uitgavedatum een jaar geldig.

Het entreegeld geeft recht op bezoek aan de vier parcours van de permanente tentoonstelling, de demonstratiemijn en de torenopgang (als het weer het toestaat) op de dag van aanschaf.