TOP
Domink Ketz/LPR
Wijngaarden in Landau

De zuidelijke Palts ontdekken: wandelen van hut naar hut

Wandelaars op de wijnroute de Südlichen Weinstraße worden betoverd door adembenemende panorama’s. Denk aan dichte bossen, pittoreske kastelen en idyllische dorpjes omgeven door de pure schoonheid van wijngaarden. Onderweg zijn er veel hutten waar je even kunt stoppen om op adem te komen en te genieten van het uitzicht.

 

Huttentocht door de Pfalz

Op naar de mooie Pfälzer Hüttentour, die vooral geschikt is voor de meer gevorderde wandelaar, want met een lengte van 18,5 kilometer en een hoogtestijging van 668 meter is het van belang dat je goed in vorm bent. Wandelaars kunnen zich bij vijf verschillende authentieke hutten in het Paltserwoud opmaken voor geweldige panorama’s. Is dit iets te veel van het goede, kies dan voor de kortere noordelijke huttentocht of de zuidelijke huttentocht. Breng je maar aan drie van de vijf hutten een bezoek, dan wordt de route ingekort tot zo’n 11 tot 12 kilometer. Het start- en eindpunt bevindt zich bij de wandelparkeerplaats in Albersweiler, in het stadsdeel St. Johann.

Jungpfalzhütte Annweiler

Dirk Weber/LPR

Houd steeds goed de gele hutmarkeringen in de gaten en dan leidt de tocht vanzelf langs de Schloßstraße, door de wijngaarden in de richting van Frankweiler, naar de Ringelsberghütte, die vanaf het terras een geweldig uitzicht heeft over de zuidelijke Weinstraße. Vervolgens gaat het bergaf naar het Hainbachtal en in de richting van Gleisweiler weer bergopwaarts. De route loopt via het sanatorium naar de Luitpoldplatz en via Burrweiler verder naar boven naar de St. Anna-kapel. Daar is de St. Anna-Hütte. Vlak daarna ben je al bij de Trifelsblick-Hütte. Van daar ga je verder via de Dreimärker naar de Landauer Hütte  en naar uitkijkpunt Orenfelsen , waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt op de wijnstokken in het oosten, het Queichtal, het Paltserwoud, Annweiler en op de kastelen Trifels, Anebos en Münz.

 

Vrouw geniet van het uitzicht vanuit de Ludwigshafener hut

Thorsten Gunthert/Best Mountain Artists

 

Totenkopfhütte

Eerlijk is eerlijk, de naam Totenkopfhütte (Doodshoofdhut) klinkt in eerste instantie misschien een tikje vreemd, maar laat je niet afschrikken door de naam, want de Totenkopfhütte in Maikammer heeft speciale wandelingen voor gezinnen en senioren en is daarnaast te voet, met de fiets, auto of bus te bereiken. Ga naar de bushalte Römer Wachtstube en dan ben je er te voet binnen 15 tot 20 minuten.

Totenkopfhütte biertuin

Steffen 962, CC0, via Wikimedia Commons

Ter plekke geniet je van traditionele specialiteiten uit de Palts zoals leverknoedels. Maar er valt nog meer te ontdekken, waaronder zo ongeveer de hoogste berg van het biosfeerreservaat  Paltserwoud. De Kalmit  maakt indruk door zijn hoogte van 673 meter en vanaf de top van de berg heb je een adembenemend uitzicht op de wijnstokken van de Palts en het W. Ook hier geldt: geen zin of tijd om de berg te voet te beklimmen? Van mei tot oktober rijdt er op zon- en feestdagen een pendelbus naar de op een na hoogste top van de Palts. De berg roept!

 

Kersen Rots

Dominik Ketz/LPR

Hut-hoppen

Trek bij voorkeur twee dagen uit om in het gebied rondom Edenkoben van hut naar hut te wandelen. Natuurliefhebbers zullen hier in het wandelseizoen van 1 mei tot 31 oktober genieten van zeer uitgebreide mogelijkheden.  In totaal kun je zeven stations aandoen en wie een huttenpas heeft, kan bij elke tussenstop een stempel halen. Minder goed ter been maar je wilt deze prachtige route niet missen? Neem dan de wandelbus nummer 506. Echt een prima alternatief voor de wandeling.

Rehbergtoren Pfalzer Wald

Dominik Ketz/LPR

Jungpfalz- en Klettererhütte

Of je nu op de Rötzenfelsen, Kirschfelsen of Sommerfelsen bent, het uitzicht op Trifels, Annweiler of de Wasgau is zeer de moeite waard. De Rehbergturm op de Richard-Löwenherzroute  inspireert met een panoramisch uitzicht op de rijksburcht en het omliggende gebied. En een wandeling naar de Sommerfelsen kan perfect worden gecombineerd met een bezoek aan de Jungpfalzhütte op de Kaiser-Friedrichroute en de route Pfälzer Weinsteig. Heb je de tocht volbracht? Geniet dan niet alleen van het indrukwekkende uitzicht op het Paltserwoud, maar ook van een stevige snack. Wie liever niet ploetert naar het einddoel, maar er snel wil arriveren, pakt de bus naar de Klettererhütte. Deze is te vinden op de Richard-Löwenherzroute, meteen bij de Asselstein. En dan nu maar aan de Paltser braadworst?