TOP
Das Kranzbach

Het Kranzbach verwent de gasten

Je neemt een Engels kasteeltje in tudorstijl, een boomhut en een fantastische spa, zet deze voor de Zugspitze en je ziet wat ervan komt. Het Kranzbach verwent en biedt ontspanning puur!

Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

Het Kranzbach in Garmisch-Partenkirchen

De Engelse Mary Isabel Portman reisde in 1913 door de Alpen, toen ze het fenomenale idee kreeg om ten oosten van Garmisch-Partenkirchen op een Beierse alpenweide een huis in countrystyle te bouwen. Hoe deze ongetrouwde, adellijke en eigenzinnige dame destijds in het vrij ontoegankelijke Elmauer Hochtal terechtkwam, weet niemand. Het beviel haar in ieder geval zo goed, dat ze de 130.000 vierkante meter (!) grote Kranzbachalp kocht en  er een kasteeltje bouwde. Jammer genoeg kwam het begin van de Eerste Wereldoorlog ertussen. Het huis werd weliswaar afgebouwd, maar Miss Portman moest vanwege de oorlog vluchten en keerde niet meer in haar landhuis in de Beierse Alpen terug.

We noteren nu het jaar 2017 en uit het verlaten kasteeltje is een hotel en wellness-refugium met de naam ‘Das Kransbach’ geworden. De ligging is perfect om tot rust te komen. En de sfeer is er fantastisch. Dat is geen overdreven loflied, het is simpelweg de waarheid. Hier komt een gestreste geest in harmonie met de natuur tot rust.

Das Kranzbach

Kracht uit de natuur

De benedictine Hildegard von Bingen wist in de 12e eeuw al: “Er komt kracht uit de eeuwigheid. En die is groen.” En zonder al te zweverig te worden willen we hier het concept van het hotel uit de doeken doen. Het hotel behandelt met het zgn. ‘biophilia-effect’, dat door onderzoekers werd vastgesteld bij mensen die te weinig bewegen, aan een verhoogde luchtvervuiling zijn blootgesteld en lijden onder het lawaai van de stad en de toenemende druk in het beroeps- en privéleven.

Het effect houdt in, dat deze bezwaren het best kunnen worden bestreden in het bos. Japanners noemen deze door hen erkende therapiemethode ‘bosbaden’ (shinrin-yoku). En dit is precies waarom het hotel optimaal profiteert van haar ligging. Om te beginnen is er de Kranzweide die vol staat met alpenbloemen en kruiden. Daarachter liggen aan de voet van de Kranzberg en de Zugspitze uitgestrekte bossen. Lange wandelingen en nordic walking-toeren ondersteunen het gezondheidsconcept. Een hoogtepunt is het houten yoga- platform midden in het bos. Dr. Christine Müller, die de medische leiding heeft over de spa in Kranzbach legt uit: “Het bos werkt als therapie. De gasten gaan deel uitmaken van het krachtveld en kunnen nieuwe energie tanken en weer in de juiste balans komen.”

Yogaplattform Luftaufnahme

Das Kranzbach

Tot inkeer komen

De weg die je tot inkeer brengt is niet altijd even gemakkelijk. Zeker niet als je thuis niet al te sportief bent en de voorkeur geeft aan een zak chips boven joggingschoenen. Maar het Kranzbach is overtuigend en het activiteitenprogramma biedt meerdere aantrekkelijke onderdelen.

Een voorbeeld is nature running. Geniet met alle zintuigen van de natuur en zuig de indrukken op. Dat gaat het beste op de onverharde paden, bij voorkeur op zachte bosgrond.

Met aanwijzingen van professionele begeleiding wordt hardgelopen, maar er zijn ook trainingen waar het er rustiger aan toe gaat. Op voelpaden bijvoorbeeld of tijdens oefeningen op een open plek in het bos, waar je je eigen lichaam beter moet leren kennen. Aan het eind loopt de deelnemer op blote voeten om zich één te voelen met de aarde en doet hij of zij speciale bewegingen om zich op zichzelf te concentreren en zo tot rust te komen. Het mobieltje blijft natuurlijk op de kamer. Zo zal de therapie zijn uitwerking gegarandeerd niet missen.

Das Kranzbach Hotel

Das Kranzbach

Ontspannen in het boomhuis

Als je in het Kranzbach niet wilt deelnemen aan een programma en gewoon heerlijk wilt uitrusten, kan dat vanzelfsprekend ook. Op een heel bijzondere manier zelfs, in het boomhuis dat ongeveer honderd meter van het hotelcomplex vandaan in het bos werd gebouwd. Een echt romantisch plekje met vijftig vierkante meter weldaad, een XXL bad met uitzicht op de boomtoppen en een terras met een heerlijk rustbed.

Baumhaus Terrasse

Das Kranzbach

Het Kranzbach verwent

Maar vergeet niet het hotel zelf. Dat is een sprookje. Heel charmant. Geen overdreven, chique luxe maar een authenticiteit, waarbij de buitenkant prachtig aansluit bij het interieur. Ook als je in het begin misschien wat aan de enigszins conventionele Engelse inrichting moet wennen, zul je merken dat je je al snel op je gemak voelt en in de grote sofa’s voor de open haard intens kunt genieten van een kopje thee. De spa en het badhuis hoeven we helemaal niet te noemen, want hier kun je heerlijk relaxen. Als je dan eindelijk je badjas verwisselt voor je gewone kleding, dan doe je dat vast en zeker omdat je de culinaire verlokkingen niet kunt weerstaan.

Das Kranzbach Hotel

Das Kranzbach

Dat begint ’s morgens al bij het rijke ontbijtbuffet met zelfgemaakt marmelades. ’s Middags wordt er een heerlijke lunch bereid en de knallende afsluiter is ’s avonds bij het vijfgangenmenu. Als Mary Portman eens wist wat er voor een oase van rust van haar landhuis is geworden, zou ze werkelijk trots geweest zijn.

Informatie

“Das Kranzbach”, www.daskranzbach.de

Niet vergeten een massage te boeken. Erna krijg je een kussen met warme kruiden om je hals gelegd en een beker melk met honing.

Opgelet! Er is een slechte Wifi-ontvangst. Dat is bewust, omdat het hotelcomplex elektrosmogvrij wil zijn. De nieuwbouw is daarom als een zgn. ‘Kooi van Faraday’ gebouwd. Dat is soms misschien vervelend, aan de andere kant ook heel bevrijdend.