TOP
Foto: Steve Herud

Op bezoek bij Captain Future

Eerlijk is eerlijk, ik kan me niet meer zo goed aan de serie herinneren. Het is lang geleden dat Captain Future voor mij en vele anderen de enige hoop van het universum was. Ongeveer 35 jaar na het zien mijn laatste Startrek-uitzending heb ik nu zijn woonplaats gevonden. Die staat in Keulen, in het Gerlings-Quartier en het is een hotel met de naam 25hours The Circle.

Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

Ik ben op missie geweest en zal daarom nu dwars door mijn sciencefiction vocabulaire heenlopen. Ik excuseer me er nu al voor, als deze tekst te speels overkomt. Maar om in de toekomst te kijken en gelijktijdig ook in het verleden is heel inspirerend.

Mijn expeditie brengt me naar een soort ruimtestation. Als het hier Deep Space Fine zou heten, zou me dat niet verbazen. Als je voor het hotelgebouw staat verwacht je, dat Data van de Enterprise-brug elk moment naar buiten kan komen, of goed getrainde astronauten in krappe zilveren pakken met Nasa-embleem op de borst. Maar voordat mijn fantasie op hol slaat, volgt een korte bestandsopname van mijn coördinaten: Ik bevind mij in de Gerlingswijk in Keulen voor het 25hours Hotel The Circle.

Foto: Steve Herud

contact met de R2D2-broeders

Ik loop met mijn kleine rolkoffer de lobby in en blijf verdwaasd staan. “Is dat een reusachtige turbine aan het plafond?”, vraag ik me af, terwijl ik naar het ronde balkenplafond kijk en een robot mij schaamteloos van opzij aanrijdt. Mijn schrikachtige persoon heeft behalve op het beeldscherm nooit contact met de R2D2-broeders gehad.

Alles is fotogeniek

Ik sloeg zowat op de vlucht voor het witte rijdende gevaarte bij de receptie, waar een buitengewoon vriendelijke hipster-kloon op mij wacht. Excuses, als dit enigszins minachtend klinkt, het is meer het gevoel dat de typische medewerkers van deze hotelketen een baard, muts of tatoeage moeten hebben. Het liefst alle drie. In de tijd van Captain Future was dat wel anders, dacht ik bij mezelf toen ik langs een astronaut (dit keer als een onbeweeglijke pop) naar de lift ga.

Elk cyberhart schijnt bij deze lift veel sneller te slaan. Een selfie in de lift van The Circle hoort bij een overnachting in het hotel. Mooie reclame voor een bedrijf, dat weet hoe je met de social media omgaat; alles is even fotogeniek.

Foto: Steve Herud

Retrofutourisme

En dat houdt op de kamer niet op; het lijkt op een reis in het verleden, maar wel in het universum. Hangende plantenpotten boven sterrentapijten. De soundbox tegenover een vintage-telefoon en de kleine robot van stof in mijn bed met de donker groengrijze tegels in de badkamer. De oude bank van mijn ouders zou hier prima gepast hebben. Die was ook echte oldschool en tegelijkertijd grappig – en hoe noemt het 25hours dat? Retrofutourisme. Dat is toch een mooie uitdrukking…

Foto: Steve Herud

Restaurant Neni

Maar ik wil nu daarheen waar meer Humanoïden zijn. Naar restaurant Neni, waar het uitzicht op de Keulse Dom nog fantastischer is als vanuit mijn kamer. Neni hoort bij het 25hours als een ruimteschip bij het heelal. De keuken is Israëlisch-fusion en zo lekker, dat je het liefst alles van de kaart zou willen bestellen. Van alles een beetje proberen is zeker aan te bevelen. Maar, pas op: het Neni is net zoiets als de warpspoel van het ruimteschip. Het is de commerciële aandrijfkracht van het hotel voor de autochtonen. Wie goed uit eten wil gaan, komt hierheen. De consequentie hiervan is helaas, dat het vol en luidruchtig kan zijn en dat het lang kan duren voordat het eten wordt geserveerd. Dat vraagt om een beetje geduld of een lekkere gin tonic om de tijd aangenaam te overbruggen.

Foto: Steve Herud

Monkey Bar

Apropos gin: de naastliggende Monkey Bar is alles behalve een zwart gat. Hier worden cocktails gemixed en drankjes geserveerd. De sfeer is losjes en het is er een bonte mengeling van Keulenaren en hotelgasten. Maar ik wil liever nog even in de legendarische shop rondkijken, om vast te stellen dat de nostalgische wereldruimreiziger naar muziek op vinyl luistert en graag boeken leest. Uitstekend.

Foto: Steve Herud

Café Hommage

In het Café Hommage krijg je de beste koffie van de hele stad inclusief taart en gebak, die helemaal niets van astronautenkost weg hebben. Dat is heel belangrijk, want de lobby is gelijktijdig een co-working-space. Hier zitten de mensen die niet eenzaam in hun cabine willen wegkwijnen, maar liever onder de mensen willen zijn om aan hun eigen soloproject te werken.

Het zou captain Future hier goed bevallen. Het lijkt op mijn voorstelling van zijn ruimteschip Comet. En de hipsters, die hier nonchalant aan het werk zijn, hebben ook allemaal hun hart op de juiste plaats. Het is echt een super hotel. Niet alleen voor luchtruimkapiteins. Of kan ik het beter uitdrukken als ‘intergalactisch goed’?

Foto: Steve Herud

Info

25hours Hotel The Circle

Im Klapperhof 22-24, 50670 Köln

Tweepersoonskamers vanaf € 135, excl. ontbijt.

Het hotel ligt op loopafstand van de winkels in het centrum en het Belgische Viertel,

waar je kleinere, individuele winkels, restaurants en bars vindt.