TOP
Foto: christianthiel.net/shutterstock.com

Goethe zegt: ‘Doen!’

Het is Goethe hier en Goethe daar in Frankfurt am Main. De Goethestrasse, das Goethe Hotel en Museum das Goethehaus. Die Goethe-verering vind je trouwens ook op andere plekken van Duitsland. Volg Goethes levenswandel en je doorkruist heel centraal Duitsland. Zin in een Goethe-reisje?

Tekst: Karin Kleijnen

Maar eerst: wie wás Goethe ook al weer? De Duitse boulevardkrant Bild riep Johann Wolfgang von Goethe in 2011 uit tot ‘grootste Duitser aller tijden’. Grootser bevonden dan bondskanselier Konrad Adenauer. Grootser ook dan relativiteits-goeroe Albert Einstein. Goethe was wetenschapper, natuuronderzoeker en staatsman. Maar nóg meer was hij filosoof, dichter en toneel- en romanschrijver. Hij werd geboren in 1749 in Frankfurt am Main – op nog geen twintig kilometer van mijn huis. In zijn meesterwerk Faust verkoopt een medicus zijn ziel aan de duivel. Gewaagde zet!

Foto: orinocoArt/shutterstock.com

Stop 1: Frankfurt

So, dann fahren wir jetzt ab… Eerst naar Frankfurts binnenstad. Zwijmelen in Goethes geboortehuis, nu Museum das Goethehaus. Een middeleeuws pareltje. Dan een rondgang in de wijk Westend over de campus van de Goethe Universiteit. Ik was er ooit bij een drukbezochte lezing van de Nederlandse Connie Palmen. Zij verdiept zich in de filosofie en schrijft romans. Net als Goethe. Fijn avondje vol humor en bezinning.

Stop 2: Leipzig

Op naar het oosten, naar Leipzig, waar Goethe rechten studeerde. Het allerleukst daar is Auerbachs Keller.

Foto: ArTono/shutterstock.com

Goethe kwam er graag voor een wijntje, of twee. Faust was er ook. En dat heeft vast meegeholpen om het restaurant op nummer vijf op de lijst van ‘s werelds bekendste restaurants te doen belanden. Uithangborgen, standbeelden en menuutjes in Leipzig verwijzen graag óf naar Goethe óf naar Faust óf naar beiden.

Foto: Jakob Fischer/shutterstock.com

Stop 3: Harz

Voor een opvoering van Faust moeten we kiezen. Bij Auerbachs Keller blijven voor een miniatuuropvoering? Of naar Faust, De Rockopera in de Goethesaal, Duitslands hoogstgelegen podium (1146m)? In dat laatste geval moeten we wel even tweehonderd kilometer noordwestelijk van Leipzig rijden, de Brocken op, een berg in het Nationaal Park Harz. Waarom de Brocken, zul je denken. Simpel: omdat die ook een rol speelt in Faust.

Stop 4: Weimar

Verder naar cultuurstad Weimar, tussen Leipzig en Frankfurt. Nóg zo’n must voor de Goethe-liefhebber. Daar vind je het Goethe-Nationalmuseum met het barokke Goethehaus, Goethes woonhuis voor bijna een halve eeuw.

Foto: Amicabel/shutterstock.com

In Weimar werkte Goethe veel samen met vriend en collega-schrijver Schiller. Eerst maar eens het beroemde Goethe-Schiller monument op de Theaterplatz bekijken?

Gewoon doen

Ik krijg échte reiskriebels.Wil Goethes nalatenschap delen. Zal ik een reispakketje samenstellen en op de markt brengen? Mag dat wel? Kan ik dat wel? Ik denk aan Goethe die ooit verklaarde: ‘Erfolg hat drei Buchstaben: TUN.’ Vrij vertaald: succes heeft vier letters: DOEN. Dóen dus, Karin, dat Goethe tripje organiseren. Enne…jullie lezers, ook dóen dan straks hè, je aanmelden voor mijn themareis. Ik houd jullie op de hoogte.

Foto: PIXEL to the PEOPLE/shutterstock.com