TOP
Foto: Jandro Vanrell/shutterstock.com

Op zoek naar specialiteiten bij de buren

Duitsland is niet alleen een land van dichters en denkers, het heeft ook op culinair gebied heel wat hoogtepunten te bieden. Vaak wordt het land geassocieerd met ‘Currywurst’ uit Berlijn of bier en ‘Weißwurst’ uit München.

En ook al zijn dit eerbiedwaardige vertegenwoordigers van de streek waar ze oorspronkelijk vandaan komen, de Duitse keuken heeft heel veel meer te bieden: stevige burgerkost, zoete desserts en een keur aan vleesgerechten. Hier volgt een selectie van bijzonderheden kriskras over de landkaart geselecteerd.

Maultaschen

Maultaschen zijn een specialiteit uit de Zwabische keuken. Het woord ‘Taschen’ verwijst naar de deegzakjes, die zijn gevuld met mager varkensvlees, uien en geweekte broodjes. Afhankelijk van het recept komen hier nog andere ingrediënten bij. Maultaschen kunnen op verschillende manieren gegeten worden: in de soep, met aardappelsalade of gebakken in een koekenpan.

Foto: betzge/shutterstock.com

Dibbelabbes

Dibbelabbes is een ovengerecht, waarbij de bestanddelen (‘Labbe’) in vet in een gietijzeren pan (een ‘Dibbe’) met gesloten deksel in de oven worden gebakken. Behalve aardappelen behoren uien, gedroogd vlees, in melk geweekte broodjes en eieren tot de basisingrediënten. Bij Dibbelabbes wordt appelcompote of andijviesla gegeten.

Birnen, Bohnen, Speck

Dit gerecht vind je vooral in het noorden van de deelstaten Sleeswijk-Holstein, Nedersaksen, Mecklenburg-Voor-Pommeren en Hamburg. De drie ingrediënten – peren, sperziebonen en spek –worden samen als een soort eenpansgerecht bereid. Daarbij komen nog gekookte aardappelen, zoals dat in een boerenkeuken hoort.

Foto: Fanfo/shutterstock.com

Pinkel mit Grünkohl

Pinkel is een gerookt, grof worstje van grutten, dat hoofdzakelijk met boerenkool wordt gegeten. Bij het buitengewoon voedzame en vette gerecht uit Noordwest-Duitsland worden meestal ook nog andere gerookte vleesgerechten geserveerd. Als bijlage komen er nog gekookte of gebakken aardappelen en een schaaltje mosterd bij.

Linseneintopf

Het linzen-eenpansgerecht kent vele variaties over de hele wereld. Ook in Noord-Duitsland komt dit gerecht voor, waarvan de linzen vanzelfsprekend het hoofdbestanddeel vormen. Behalve linzen bestaat de inhoud van de pan ook nog uit soepgroente, aardappelen en buikspek of worst, die met elkaar in één pan worden gekookt. In sommige streken worden stukjes bloedworst toegevoegd of azijn en suiker voor een beetje extra smaak.

Foto: Brent Hofacker/shutterstock.com

Quark mit Leinöl und Kartoffeln

De naam van het gerecht geeft al aan wat de belangrijkste ingrediënten zijn: kwark, lijnolie en aardappelen. Het staat bekend als een pittig gekruid hoofdgerecht dat samen met in de schil gekookte aardappelen wordt gegeten. Vroeger was het armeluiseten. Onder invloed van de Sorbische bevolking werd het steeds populairder en tegenwoordig geldt het als regionale specialiteit van de Saksische keuken. Het gerecht wordt soms ook gegeten bij het ontbijt, als tussengerecht of voor bepaalde diëten.

Currywurst

Deze Berlijnse klassieker bestaat uit braadworst, die of heel of in stukjes gesneden met een tomatensaus en kerriepoeder wordt geserveerd. De Currywurst wordt vooral gegeten bij de snackbar (‘Imbiss’), maar ook vaak in kantines of als kant-en-klaargerecht uit de supermarkt. In Duitsland worden per jaar meer dan 800 miljoen van dergelijke worsten geconsumeerd!

Foto: Russky Maverick/shutterstock.com

Sauerbraten

Sauerbraten is een vleesgerecht dat dagenlang in een marinade heeft liggen trekken en dan langzaam wordt gesmoord. De marinade bestaat meestal uit azijn, water of wijn, uien, wortels en kruiden. Als bijlagen kunnen knoedels of pasta en sla worden opgediend. Over het vlees komt een zoete saus. 

Labskaus

Labskaus is een aardappelgerecht met gepekeld rundvlees en bietjes dat vooral in het noorden van Duitsland graag gegeten wordt. Het bestaat voornamelijk uit gekookte aardappelen en pekelvlees gecombineerd met rolmops, uien, bietjes en spiegeleieren. Het gerecht wordt geserveerd op een boterham.

Foto: Christin Klose/shutterstock.com

Thüringer Rostbratwurst

Meestal bestaat deze worst uit varkensvlees, soms wordt hij ook van kalfs- of rundvlees gemaakt. De worst die in Thüringen een eeuwenoude traditie heeft, staat daar in hoog aanzien. De oudste oorkonde waarin de worst wordt genoemd dateert uit 1404. In Holzhausen bij Arnstadt is sinds 2006 zelfs het eerste Duitse Braadworstmuseum aan deze vette vleeshap gewijd.

Berliner

Een Berliner wordt bereid uit gistdeeg en lijkt in de verte op de internationaal bekende donut. Het gistdeeg wordt gefrituurd en met suiker bestrooid. Belangrijker echter is de vulling, die meestal bestaat uit rode marmelade. In en om Keulen wordt de vulling van de Berliner tijdens carnaval en oud en nieuw soms vervangen door een alcoholhoudende vulling van advocaat of Baileys; dan wordt in plaats van suiker meestal een laagje glazuur bovenop het gebak aangebracht.

Foto: Diana Vucane/shutterstock.com