Museumkastelen, bierbrouwerijen en prachtige oude stadjes: op cultureel gebied heeft Duitsland veel traditie te bieden. Maar je kunt er ook allerlei bijzondere dingen ontdekken. We laten je drie plekken zien die heel vernieuwend zijn en waar tradities met een eigentijds tintje worden gecombineerd.
Tekst: Marie Tysiak
Het geluid van de Alpen
Lederhosen versus sneakers, een traditioneel hoedje versus pet, elektrische gitaar versus alpenhoorn: een groter contrast kunnen Marcel Engler en Jens-Peter Abele niet vormen. Maar dat is precies de reden waarom het ongebruikelijke duo Loisach Marci muzikaal zo succesvol is. Terwijl Jens-Peter terloops aan zijn elektrische gitaar plukt en technobeats de zaal in slingert, huppelt Marcel ‘Marci’ in zijn traditionele lederhosen over het podium heen en weer. De ene keer pakt hij zijn trompet, de andere keer zijn alpenhoorn of de mondharmonica, of hij zingt een paar zinnen in zwaar dialect in de microfoon.
‘Moderne alpenhoornmuziek’ noemen de twee volbloedmuzikanten hun elektromuziek met traditionele invloeden. “We willen iets tofs doen met onze muziektraditie maar er niet de draak mee steken”, zo omschrijft Marci zijn motivatie en zelf gecomponeerde muziek. De klanken zijn zo divers dat ze moeilijk in een hokje te plaatsen zijn. Marci komt oorspronkelijk uit Garmisch-Partenkirchen, de bergen zijn zijn thuis. Hij kan in totaal dertien instrumenten bespelen, maar hij heeft een voorkeur voor de alpenhoorn, die hij op zijn dertigste verjaardag van zijn vader cadeau kreeg.
Jens-Peter is verantwoordelijk voor het elektronische gedeelte. De Duitse muziekproducent heeft zijn eigen opnamestudio in Baden-Württemberg, waar Duitse muziekgrootheden als Max Herre, Die Happy en Philipp Poisell al nummers hebben opgenomen. Na afloop mixt hij de geluiden in de studio. Vaak ontmoet het muzikale duo elkaar in de bergen van Beieren om in een gezellige sfeer iets nieuws te componeren. Het resultaat: coole beats en veel ‘bergflair’. Nieuwsgierig? Luister via
Cultureel Karlsruhe
In deze 300.000 inwoners tellende stad in Baden-Württemberg zijn niet alleen het prachtige kasteel en de barokke gebouwen uit de 18e eeuw grote trekpleisters, ook voor liefhebbers van moderne kunst is Karlsruhe de moeite waard. Het Centrum voor Kunst en Media bevindt zich in een monumentaal industrieel gebouw in het centrum van de stad. In de grote zalen wordt kunst van allerlei genres tentoongesteld, van dans tot video-installaties. ’s Avonds is de glazen kubus waardoor je het museum betreedt prachtig blauw verlicht (meer Karlsruhe tips vind je hier).
Je kan de boom in
Het lijdt geen twijfel dat de dichte bossen in Duitsland toverachtig mooi zijn. Wie één met de natuur wil zijn, overnacht bij voorkeur midden in de boomtoppen. Dat kan bijvoorbeeld in Witzenhausen in Hessen, in het hart van Duitsland, dat omgeven is door dikke beuken. De vijf verschillende boomhutten van Robin’s Nest die tot op een hoogte van zeven meter in het bos hangen, kun je via ladders en hangbruggen bereiken. Afhankelijk van de grootte van de boomhutten kunnen er twee tot acht gasten de nacht doorbrengen. ’s Avonds kun je bij het kampvuur in de ‘bosbar’ zitten. Het grote kasteel Berlepsch ligt op slechts een korte loopafstand.