TOP
nisimo/shutterstock.com

Skinny bitch, de nieuwe trend

Elk uithoekje in Duitsland en natuurlijk ook elke grote stad heeft inmiddels wel zijn eigen gin.¬† Maar wat blijkt? Ze zijn opeens niet meer zo trendy. De oorzaak daarvan is de opkomst van de jenever. Ja, die ouderwetse graanjenever is bezig de hippe bars en caf√©s te veroveren. In de vorm van een ‚Äėskinny bitch‚Äô bijvoorbeeld. We hebben nagevraagd hoe zoiets mogelijk is.

Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

In de bruine kroegen van Duitsland wordt het zogenaamde ‚ÄėHerrengedeck‚Äô geserveerd. Dat is eigenlijk hetzelfde als het Nederlandse ‚Äėkopstootje‚Äô: een fris getapt biertje met daarbij een jonge jenever. Aan deze laatste wordt natuurlijk niet voorzichtig genipt, nee, die wordt in √©√©n teug achterover gekiept. ‚ÄúAuf Ex‚ÄĚ, zeggen de Duitsers dan. Als je daarbij het beeld van zo‚Äôn ouderwetse kroeg met een vergeelde houten lambrisering voor de geest haalt, denk je niet meteen aan een ‚Äėtrenddrankje‚Äô. Of juist wel, een skinny bitch misschien?

Theo Ligthart, initiator van het Craft Spirits Festival, legt het graag uit: ‚ÄúGraanjenever heeft absoluut het potentieel om een trenddrank te worden. Ook wodka is het gelukt om wereldwijd een bar-drank te worden, en dat terwijl wodka veel minder smaak heeft dan jenever.‚ÄĚ

Wat is graanjenever eigenlijk?

Graanjenever is een destillaat uit graan, vandaar de Duitse naam ‚ÄėKorn‚Äô. Aan het stoken van Korn zijn strenge

regels verbonden: in Duitsland moeten de stokers zich bijvoorbeeld aan het zgn. ‚ÄėReinheitsgebot‚Äô houden. Voor echte Korn worden daarom alleen tarwe, boekweit, rogge, haver en gerst gebruikt. Onder de naam ‚ÄėKorn‚Äô mag dan ook uitsluitend in Duitstalige landen geproduceerd worden. Het maakt als het ware deel uit van het Duitse cultuurgoed.

Trend uit Berlijn

‚ÄėSkinny bitch‚Äô, een mixdrankje van Korn met sodawater, is in Berlijn op dit moment helemaal in. Deze mix met soda zorgt ervoor dat het heerlijke aroma van de Korn niet wordt overheerst. Goed onthouden dus, deze ‚Äėmagere heks‚Äô, voor je volgende bezoek aan Berlijn!