TOP

Eilanden verkennen

Als kind was mijn lievelingsvraag onder vrienden: welke drie dingen zou je naar een eiland meenemen? Daarbij vond ik het eiland eigenlijk belangrijker dan wat je meebracht. Fascinerend, zo’n stuk land omgeven door water, toch? Ook in Duitsland zijn er heel wat eilanden. 

Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

Is Nordstrand een eiland of niet?

Door de verbinding met het vasteland is Nordstrand weliswaar eerder een schiereiland, maar de mensen die er wonen, voelen zich desondanks eerder eilandbewoners. Omgeven door het Nationalpark Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer is deze Noordzeebadplaats met zijn kuurmogelijkheden vooral bij fietsers populair. Mijn persoonlijke tip: koffie en taart in de Engelmühle. Hier is ook een vakantiewoning, voor degenen die iets langer in Nordstrand willen blijven. Hiervandaan vertrekt ook de veerboot naar Pellworm

Amrum: natuur, natuur en nog meer natuur

Natuurvrienden zullen zich op Amrum heel goed thuis voelen. Een groot deel van het eiland is beschermd natuurgebied. Naast imposante duinen heeft Amrum met het Kniepsand een van de grootste stranden van Europa. Het eiland is uitstekend geschikt voor lange fiets- en wandeltochten. 

Foto: Benjamin B/shutterstock.com

Pellworm: veel schapen, maar geen zand

Als je op zoek bent naar rust, kun je die op Pellworm vinden. Weidse landschappen, veel schapen en groene stranden. Ligweiden en strandkorven kunnen het ook zonder zand stellen. Een tip is de kleine haven van Tammensiel aan de oostkust, waar kotters voor de garnalenvisserij liggen. En een vuurtoren waar paren in het huwelijk kunnen treden, is er ook. 

Sylt: kampeerders en miljonairs

Het is niet zo eenvoudig om je mening over Sylt te vormen. Zeker, het eiland is een schoonheid. Maar het is er ook vol. Geheimtips zijn al gauw niet geheim meer en snel bekend bij de chique weekendbezoekers, om vervolgens te worden overlopen door toeristen. En toch is Sylt een bezoek waard. Bij voorkeur niet in de zomer. Want dan zijn de zandstranden, duinen, heidevelden maar ook de vele fijnproeversrestaurants allemaal redenen om naar het eiland te komen… Als enig echt eiland is Sylt ook bereikbaar met de auto of trein, via de Hindenburgdamm. Mijn tip om te overnachten zijn de Sylt-lofts, moderne en stijlvolle, exclusieve vakantiewoningen. 

Foto: Sylt Marketing/ Holger Widera

Föhr: groen-witte droombestemming

Groen zeekleilandschap en witte stranden met een gunstig klimaat dankzij de warme Golfstroom –Föhr, het Friese ‘Caraïbische’ eiland, heeft zowel een stedelijke als een landelijke kant en is vooral bij gezinnen een populaire vakantiebestemming. De levendige en mooie hoofdstad Wyk werd in 1819 opgericht en geldt als eerste zeebadplaats aan de Noordzeekust van Sleeswijk-Holstein. En mocht het weer onverhoopt toch eens iets slechter zijn, dan is een museumbezoek hier absoluut aan te raden. Het Museum Kunst aan de westkust is een prachtig museum met geweldige tentoonstellingen. Heel inspirerend. 

Helgoland: eiland op open zee

Helgoland, dat op een afstand van ongeveer 60 kilometer vanaf de kust ligt, geldt als enige open-zee-eiland van Duitsland. Het vasteland is vanaf Helgoland niet te zien. De beroemde rots ‘Lange Anna’ is al van veraf waar te nemen. Maar er is veel meer te ontdekken. De traditionele, bonte huisjes van kreeftenvissers bijvoorbeeld of de Lummen-rotsen met hun talloze vogelsoorten. Tussen december en januari brengt het grootste roofdier van Duitsland, de kegelrob (grijze zeehond), er zijn jongen op dit eiland ter wereld. Het is een wonderbaarlijk en prachtig natuurschouwspel als de kleine kegelrobben over het zand schuifelen.  

Foto: Jenny Sturm/shutterstock.com

Hamburger Hallig: oppassen bij hoogwater!

Als de vloed opkomt, kan het zijn dat de bezoekers van de Hamburger Hallig bij Husum een paar uurtjes moeten wachten. Maar zo heel erg is dat niet, want in het restaurant Hallig Krog kun je de tijd prima doorbrengen. De complete Hamburger Hallig ligt midden in een heel mooi beschermd natuurgebied en is als enige van de Halligen in de Noordzee met de fiets bereikbaar. 

Fehmarn: met aan alle kanten de Oostzee

Met Fehmarn heb ik een bijzondere band; daarom moet ik dit eiland onder het mom ‘save the best for last’ als laatste noemen. Waarom? Makkelijk uitgelegd! Op Fehmarn ben ik aan boord van een viskotter gegaan en voor de kust getrouwd. En alleen al daarom houd ik van dit eiland. Maar Fehmarn, het enige Oostzee-eiland van Sleeswijk-Holstein, is ook een paradijs voor watersporters, fietsers en voor gezinnen met kinderen. Zodra je over de Fehmarnsundbrücke rijdt, krijg je al een typisch eilandgevoel. Behalve trouwen op een viskotter kan ik een bezoek aan het Meereszentrum aanbevelen. Daar op een bankje zitten en een haai observeren, kan heel meditatief zijn. 

Foto: Gerckens-Photo-Hamburg/shutterstock.com