TOP
Foto: Hotel Sonne Allgäu

Detox op zijn Allgäu’s

Tegenwoordig is detox een gevleugeld woord. De lichaamsbewuste mens ontgift en ontslakt dat het een lieve lust is! Maar detox is geen uitvinding van de laatste tijd. In Oberstaufen bestaat het ontgiften en ontslakken van het lichaam al sinds 1817 in de vorm van een ‘Original Oberstaufener Schrothkur’, benoemd naar de bedenker Johann Schroth.

De geneeskrachtige natuurprocessen hebben dus niets te maken met het Duitse woord ‘Schrot’, wat voor grof gemalen graan wordt gebruikt. Hoofdzakelijk worden bij de kuur gestoomde groentes en fruit gegeten. Bovendien zijn alle gerechten zonder vet en veganistisch, dus ook zonder dierlijke eiwitten. En dat sluit goed aan bij de huidige trend van het toenemende aantal veganisten.

De eigen genezende krachten activeren

Naast het geringe calorieverbruik van 600 tot 800 kcal per dag, zijn ook de pakkingen voor veel mensen een uitdaging: tijdens de Schrothkuur worden de deelnemers om vier uur ’s morgens voor maximaal twee uur in koude, vochtige handdoeken gewikkeld om een kunstmatige koorts op te wekken. Dat klinkt als een kwelling, maar is in werkelijkheid een uitstekende behandeling. “Het lichaam wordt grondig ontlast en ontgift. Tegelijkertijd versterkt de Schrothkuur de afweer en activeert de eigen genezende krachten”, legt Eleonore Perschl uit, die sinds 30 jaar ‘Packerin’, dus degene die de pakkingen verzorgt, in het vijfsterren hotel Allgäu Sonne is.

Foto: Hotel Sonne Allgäu

Rust en beweging

Het volledige geneeskrachtige proces van een Schrothkuur is overigens gebaseerd op vier principes: naast dieet en pakkingen zijn dat een vast ritme van rust en beweging en een drinkvoorschrift. De afwisselende droog- en drinkdagen moeten het immuunsysteem stimuleren en de ontgifting bevorderen. Voor velen misschien verrassend is dat op de dagen dat je mag drinken, die met de bewegingsdagen samenvallen, wijn in voorgeschreven hoeveelheden is toegestaan. Op de overige dagen mag zelfs een borreltje (jenever met sinaasappel- of grapefruitsap) gedronken worden. Geen wonder dat zo’n Schrothkuur een echt gezellig dieet is. Een aangenaam neveneffect is het gewichtsverlies.

Overigens: Perschl volgt zelf sinds 30 jaar elk jaar in de herfst een Schrothkuur en was sindsdien niet één dag ziek. Het vijfsterrenhotel In Oberstaufen biedt optimale omstandigheden dankzij de begeleiding van artsen, een apart Schrothrestaurant en een passend sportaanbod. 

Foto: Hotel Sonne Allgäu

Info

De ‘Schroth-Schnupperwoche’ is een arrangement ter kennismaking voor € 1.093 p.p., dat bestaat uit 7 overnachtingen, Schroth-volpension, 6 kuurpakkingen zoals hierboven beschreven, een rugmassage en een zeezoutlichaamspeeling.