TOP
Landesvereinigung der Bayerischen Milchwirtschaft LVBM
fruchtig-frische Joghurttorte mit Mürbteig und Mandelbisquit

Vlierbloesem-yoghurttaart met aardbeien

Deze heerlijke frisse zomerse taart ziet er niet alleen prachtig uit, ze smaakt ook geweldig. Het is wel even werk, maar met zo’n glansstuk kun je dan ook werkelijk voor de dag komen. De vlierbloesemsiroop is in de winkel te koop, maar ook gemakkelijk zelf te maken.

Het recept van deze taart is gemaakt door Michael Koch en met nog meer zuivelrecepten te vinden op de website van de Landesvereinigung der Bayerischen Milchwirtschaft. www.milchland-bayern.de

Voor een Springvorm Ø 28 cm

Bereidingstijd: ca. 90 minuten.
Afkoelen: 1 à 2 uur.
Bakken: 40 minuten.

Ingrediënten

300 g meel,
75 g poedersuiker,
120 g zachte boter,
3 eieren,
1 eigeel,
100 g suiker,
1 snufje zout,
60 g gemalen amandelen,
30 g maïzena,
1 tl bakpoeder,
100 g aardbeimarmelade,
10 blad witte gelatine,
250 ml vlierbloesemsiroop,
500 g yoghurt (3,5%),
2 el citroensap,
750 g aardbeien,
500 ml slagroom

Bereiding

1. Voor het zandtaartdeeg 210 g meel, 75 g poedersuiker, een snufje zout, 1 eigeel en de boter tot een glad deeg kneden. In vershoudfolie wikkelen en 1 uur in de koelkast leggen.

2. Voor het biscuitdeeg de oven op 180°C voorverwarmen (hetelucht 160°C). De springvorm invetten en met bakpapier bedekken. De eieren, 100 g suiker, een snufje zout en 3 el water in een lauw waterbad in 6 tot 8 minuten in de hoogste stand schuimig mixen. Daarna buiten het waterbad de massa op een lage stand goed doormixen. Het resterende meel (90 g), amandelen, 30 g maïzena en bakpoeder door elkaar mengen en door een zeef aan het deeg toevoegen. Voorzichtig door het deeg mengen en in de vorm doen. Glad strijken, op de 2e richel van onderen in de oven schuiven en in 20 tot 25 minuten bakken. De bodem uit de vorm nemen en op een rooster af laten koelen.

3. Het zandtaartdeeg op een stuk bakpapier tot een dikte van 3 – 4 mm uitrollen en met de ring van de springvorm uitsteken. Het deeg met bakpapier op een bakblik leggen en 15 minuten laten bakken. Op een rooster af laten koelen.

4. De zandtaartbodem op een taartschaal leggen. De aardbeimarmelade iets verwarmen en op de bodem uitstrijken. De biscuitbodem daarop leggen en de ring van de springvorm eromheen doen.

5. Gelatine in koud water laten weken. 2 El vlierbloesemsiroop in een steelpannetje op lage temperatuur verwarmen. Het water uit de gelatine drukken en in de lauwwarme siroop oplossen. 2 El yoghurt toevoegen en het geheel in een grote kom doen. De overige vliebloesemsiroop, yoghurt en citroensap hiermee vermengen. De kom koel wegzetten. Als het mengsel een beetje stijf is kan de geklopte slagroom er voorzichtig doorheen geschept worden. De aardbeien wassen en van hun kroontjes ontdoen. Zes grote aardbeien in dunne plakjes snijden en deze tegen de binnenkant van de springvorm zetten. Van de overige aardbeien 10 tot 12 stuks als decoratie opzijleggen. De overige aardbeien in vieren snijden, door de helft van het yoghurtmengsel roeren en dit op de taart verdelen en gladstrijken. Het overige yoghurt-mengsel daarbovenop aanbrengen en ook mooi glad afwerken. De taart ongeveer 1 tot 2 uur in de koelkast zetten. De aardbeien halveren en de taart hiermee decoreren.