TOP
Foto: Alizada Studios/shutterstock.com

Käsespätzle

Käsespätzle kennen veel mensen van de wintersport in Oostenrijk. Toch is dit gerecht niet typisch Oostenrijks; ook in Zwitserland en Duitsland wordt het bereid. De onderstaande variant is de Schwäbische.

Ingrediënten:

  • 250g meel
  • 4 eieren
  • 1/2tl zout
  • 50g bergkaas (of een belegen boerenkaas)
  • 80g Emmentaler
  • 2 grote uien
  • 100g boter
  • 4dl water

Bereiding:

Meel in een kom doen, in het midden een kuiltje voor de eieren en het zout maken. Het water toevoegen en alles goed doorroeren met een kooklepel. Zolang roeren en slaan, totdat een glad deeg ontstaat dat in dikke druppels van de lepel afdruipt. Indien nodig nog wat water toevoegen. Het deeg een kwartier laten rusten.

In de tussentijd de bergkaas en Emmentaler raspen en door elkaar mengen. De uien schillen en in dunne ringen snijden. De uienringen in 80 g boter op middelmatige warmte zolang laten fruiten, tot ze knapperig en goudbruin zijn.

Een grote pan met water aan de kook brengen. Een beetje deeg in het bakje van een speciale spätzle-rasp* doen en schuivend over de rasp in het kokende water laten vallen. De vrij zwemmende spätzle in het water laten koken, totdat ze aan de oppervlakte komen. Deze dan met een schuimspaan uit het water vissen en in een vergiet uit laten druipen. De volgende lading in het deeg raspen, totdat het deeg is opgebruikt.

De resterende boter in twee grote koekenpannen laten smelten. Een laag spätzle in de pan doen. Deze bedekken met een laag kaas, dan weer afwisselend spätzle en kaas, totdat alle ingrediënten zijn opgebruikt. Tot slot de gebakken uien op de spätzle leggen en wat bieslook over het gerecht strooien. Eventueel met sla opdienen.

Hier houden kaasliefhebbers van!!

* Tegenwoordig zijn de speciale spätzle-raspen ook – in ieder geval online – in Nederland verkrijgbaar vanaf ca. € 12. Vroeger werd het deeg met wat meer meel vaster gemaakt, zodat het op een plankje in reepjes gesneden kon worden en dan vanaf het plankje in het kokende water gleed. In dat geval hoef je natuurlijk geen speciale rasp te kopen.