TOP
Foto: Paul Gilmore

Drie Duitse bergbeklimmers

Drie Duitsers die geen berg te hoog en geen weg te moeilijk was. Drie van de beste bergbeklimmers van Duitsland in het kort beschreven.  

Ralf Dujmovits (57 jaar)

De in het Zwarte Woud geboren Dujmovits is de succesvolste Duitse alpinist en hij voelt zich op alle bergen in de wereld thuis. De Mount Everest? In 1992 beklommen! Nanga Parbat? Bestegen in 2001. Als eerste Duitser had hij alle veertien achtduizender beklommen. Hij werd bij een groot publiek bekend door de 33 uur durende bestijging van de Eiger-Noordwand, die op televisie live werd uitgezonden. Met een prestatie van 40 expedities behoort hij tot de meest ervaren alpinisten en berggidsen ter wereld.

Foto: Ralf Dujmovits

Stefan Glowacz (54 jaar)

Op 15-jarige leeftijd begint Stefan Glowacz met wedstrijdklimmen en krijgt het binnen korte tijd voor elkaar tot de wereldtop door te dringen. Hij wint het prestigieuze Rock Masters in Arco in 1987, 1988 en 1992. In 1993 wordt hij vicewereldkampioen. Hij klimt meerdere jaren free solo, dus zonder touw of zekering en slaat in de loop der jaren bijna geen discipline over. Op het eind van zijn carrière ontdekt hij een andere manier van adrenaline-kick: expedities in volledig afgelegen gebieden, van de wereld afgeschermd door ijs en koude, door ondoordringbare jungles of door onoverwinbaar lijkende bergen.

Foto: Stefan Glowacz

Ines Papert (45jaar)

Zij is één van de bekendste Duitse professionele bergbeklimsters en nogal exotisch in de door mannen gedomineerde klimsport. Vooral bij het ijsklimmen heeft Ines Papert iedereen laten zien, dat ze haar mannetje staat. Ze won de allround wereldcup bij de vrouwen en werd vier keer wereldkampioene. Bij de belangrijkste Amerikaanse ijsklimwedstrijd laat ze de vrouwelijke en de gehele mannelijke concurrentie achter zich. Ook bij het alpine rotsklimmen en bergbeklimmen telt ze tot de beste vrouwen. Ze overwint de hoogste moeilijkheidsgraden en bedwingt o.a. de Eiger-Noordwand, de ‘Kleine’ en ‘Grote Zinne’ in Italië en ‘The Nose’ aan de ‘El Capitan’ in de Yosemite Valley.

Foto: Ines Papert