TOP
Maren Winter/shutterstock.com
Hugo mit Holunderblüte

HUGO met siroop van vlierbloesem

Een aperitief, zo fris van smaak, dat het automatisch een associatie oproept met een warme zomerdag in de tuin en de barbecue die net wordt aangestoken. De bel gaat en de gasten staan voor de deur. Dan is het tijd voor een HUGO. Zomer in optima forma! 

In mei/juni bloeit de vlier.Dan kun je op pad om de vlierbloemen te plukken, op een mooie plek in de natuur, zo ver mogelijk weg van verkeer. De bloemen moeten uitgekomen zijn, dan zie je al een beetje geel stuifmeel in de witte bloemetjes zitten, maar ze mogen nog niet uitgevallen zijn. Pluk flink wat schermen (tenminste 25 mooie grote exemplaren). Thuis de stelen heel kort onder de bloem afknippen. Let op dat de bloemen niet gewassen mogen worden, want dan gaat het aroma van het stuifmeel verloren.

Vlierbloesemsiroop

Benodigd:

25 vlierbloemen
2 liter water
2 kg suiker
sap van 1 citroen

Laat de bloemen ca. 24 uur in 2 liter water trekken op een niet te koele plaats. Dan het vocht door een doek zeven en in een grote pan laten lopen. Suiker en citroensap toevoegen en langzaam aan de kook brengen. Even door laten koken en in goed schoongemaakte luchtdicht afsluitbare flessen afvullen. Om geen risico te lopen dat de flessen kapot gaan kunnen ze van te voren in warm water voorverwarmd worden.

De siroop is heel lekker om gewoon met water of mineraalwater als limonade te drinken, maar nog veel lekkerder is natuurlijk een HUGO.

HUGO

Benodigd:

1 Fles droge Sekt of Prosecco (koud)
vlierbloesemsiroop
1 limette
een paar blaadjes verse munt
ijsklontjes en ijskoud mineraalwater met koolzuur

Per glas:

Een heel klein scheutje vlierbloesemsiroop (ca. 2 cl) in een champagneglas gieten. Het glas voor ongeveer een vierde vullen met mineraalwater. Een ijsklontje toevoegen en de rest van het glas vullen met Sekt of Prosecco. Twee blaadjes munt in het glas en een schijfje limette op de rand en daar is ie dan:

HUGO, proost!