TOP
Foto: Festkomitee K├Âlner Karneval
Carnaval in Keulen

Carnaval in Keulen: Een gekkenhuis

Veel mensen kijken het hele jaar uit naar carnaval. Aan de Rijn wordt er gefeest, gehost en gelachen. Wij verraden hier, waar je in het bolwerk van het carnaval ÔÇô in Keulen dus ÔÇô op moet letten.

Tekst: Frank St├Ârbrauck

E├ęn ding vooraf: Wie zich afvraagt hoe het eigenlijk mogelijk is, dat elk jaar opnieuw een hele regio uit het leven van alledag stapt en helemaal uit zÔÇÖn dak gaat, is niet de enige. Ook in Noord- en Oost-Duitsland verbazen de mensen zich er steeds weer over wat daar elk jaar gebeurt: warenhuizen, overheidsinstellingen en banken sluiten, volwassen mensen lopen als piraat, Pippi Langkous of pandabeer door de stad, drinken enorme hoeveelheden sterke drank, feesten van 12 uur ÔÇÖs middags tot 6 uur ÔÇÖs morgens als sardientjes in een blikje in overvolle caf├ęÔÇÖs, juichen een prins Carnaval, een maagd en een boer toe, zingen luidkeels liederen en flirten, met iedereen die ze tegenkomen. De door de wol geverfde feestgangers doen dat zelfs zes dagen lang. Non-stop.

Bolwerk van de carnaval

Carnaval in Keulen

Foto: Festkomitee K├Âlner Karneval

Deze never-ending-party noemt men in het Rijnland, grofweg tussen D├╝sseldorf en Bonn, carnaval. In M├╝nchen noemen ze het ÔÇśFaschingÔÇÖ, in Frankfurt ÔÇśFassenachtÔÇÖ en in Freiburg ÔÇśFastnachtÔÇÖ. Daar moet je je niet door van de wijs laten brengen; overal wordt er hetzelfde mee bedoeld. Duitslands onomstreden carnavalsbolwerk echter, is Keulen. De metropool aan de Rijn met een miljoen inwoners is in de carnavalstijd h├Ęt gekkenhuis van de republiek. De hele stad is op de been, het straatcarnaval houdt bijna iedereen in de ban. Vernuftig werken of rustig slapen kan je tijdens de carnaval in de stad niet; wie als inwoner van de binnenstad van Keulen niet mee wil feesten, gebruikt deze dagen om zÔÇÖn familie in Noord- of Oost-Duitsland met een bezoek te vereren…

Mocht je besluiten aan dit reusachtige feest deel te nemen, dan moet je een paar dingen in de gaten houden. Nee, we hebben het niet over tijdige hotelreservering. Ondanks hartnekkige geruchten zul je bemerken dat je tijdens het carnaval probleemloos een kamer kunt krijgen. Zelfs een betaalbare en centraal gelegen kamer lukt meestal nog. Dat komt, omdat de meeste carnavalsvierders uit de buurt komen ÔÇô de kans is daarom ook groot dat je als bezoeker in het gewoel een ÔÇśK├ÂlnerÔÇÖ of ÔÇśK├ÂlscheÔÇÖ leert kennen. En daarmee zijn we al bij onze beste carnavalstips aanbeland.

Tip 1: outfit

Carnaval in Keulen

Foto: Festkomitee K├Âlner Karneval

Trek een carnavalsoutfit aan! Je kunt natuurlijk in vrijetijdskleding meefeesten, maar dan heb je niet half zoveel plezier ÔÇô en je wordt ook nog eens met een scheef oog aangekeken. Het is het beste, als je al enkele weken van tevoren over een geschikte verkleding nadenkt. En wees hierbij niet angstig: wat jou aanstaat is tijdens de carnaval in Keulen geoorloofd. Je bent een man en niet vies van een flirt: zoek dan je geluk in een officiersuniform, als matroos, brandweerman, rugbyspeler, of als dragqueen. Bij het vrouwelijk geslacht zijn verkledingen als sexy verpleegster, heks of engel aanraders. Wie dat te gewaagd vindt, kan er natuurlijk ook als non of monnik op uit trekken. Dan moet je je niet verwonderen, dat het aantal flirts begrensd blijft…

Tip 2: Muziek

Muziek bij de optocht in Keulen

Foto: Festkomitee K├Âlner Karneval

Bereid je voor op de muziek! De K├Âlner houden van hun stad. En hoe kan liefde beter uitgedrukt worden dan met muziek? Om deze reden heeft Keulen zijn eigen, niet altijd even verdraagbare muziekerfgoed. Er zijn tientallen, nee veel meer, honderden liederen, die alleen over Keulen gaan. Vooral tijdens carnaval worden evergreens en smartlappen als ÔÇÖDat H├Ątz vun dr Welt, jo dat es K├ÂlleÔÇÖ (Het hart van de wereld, ja dat is Keulen) gelald en gezongen. Als je in de kroeg niet stilletjes in een hoekje wilt staan, terwijl er om je heen luid wordt gebruld, moet je van tevoren de bekendste carnavalshits oefenen. Zoek op Youtube en luister naar de sfeerrijke liederen, zodat je na verloop van tijd de teksten een beetje kent ÔÇô zo heb je goede kansen, om het tot ÔÇśLievelingshollander van de K├ÂlnerÔÇÖ te brengen!

Tip 3: In stemming

Kom bijtijds in de goede stemming! Als het je allemaal wel wat avontuurlijk lijkt en je bent bang, dat je in Keulen niet in de juiste stemming komt, dan kun je van tevoren de minibar plunderen. E├ęn, misschien twee of drie K├Âlsch, een J├Ągermeister of een paar Kleine Feiglinge vind je vast en zeker. Zo niet, dan uitkijken naar de eerstvolgende kiosk, die in Keulen op bijna iedere hoek van de straat opduikt. Met deze potpourri aan hoog procentuele drankjes ben je goed gewapend tegen de afzakkertjes die je later in caf├ęÔÇÖs, kroegen, bars en clubs te wachten staan.

Tip 4: The right place

Carnaval in Keulen

Foto: Festkomitee K├Âlner Karneval

Zorg ervoor dat je op het juiste moment op de juiste plaats bent! Je denkt dat Rosenmontag het hoogtepunt van de Keulse carnaval is? Vergissing ÔÇô het zij dan, dat je het leuk vindt met nog ongeveer twee miljoen andere mensen langs de straat te staan en urenlang ÔÇťkamelleÔÇŁ naar de voorbijtrekkende optocht te roepen. Voor veel Keulenaars is de┬á zgn. ÔÇśAltweiberÔÇÖ hoogtepunt van de carnaval. Het is de eerste dag van het straatcarnaval, altijd op donderdag. De meeste carnavalsvierders zijn op deze dag nog fit, hebben er zin in en kijken uit naar de komende dagen. Als het mogelijk is om op deze dag in Keulen te zijn, benut dan deze kans! Duizenden bont verklede feestgangers vieren in de Keulse ÔÇśAltstadtÔÇÖ (de oude binnenstad) uitgelaten het offici├źle begin van het straatcarnaval. Vrees je, dat je bekenden uit Nederland in de Altstadt tegenkomt, ga er dan vandoor en vier carnaval waar de Keulenaars carnaval vieren: bijvoorbeeld in het zuiden van Keulen achter de Chlodwigplatz of in de studentenwijk op de Z├╝lpicher Stra├če.

Carnaval in Keulen

Foto: Festkomitee K├Âlner Karneval

Tip 5: Met elkaar vieren

Vier met een groep! Het kan goed zijn dat je er thuis van geniet ook eens een keer alleen uit te gaan; bij het Keulse carnaval is dat niet zoÔÇÖn goed idee. Je kunt wellicht als vertwijfelde single aangezien worden, die helemaal geen contact maakt. Neem liever een paar vrienden mee. Als je toch voor een solotrip naar Keulen besluiten mocht, zoek dan de caf├ĘÔÇÖs op, die bomvol zijn. Maak je om de rij voor de deur niet druk; die wijst de weg vanzelf. Eenmaal binnen is het kinderspel om met de autochtonen in contact te komen. Heb je geen zin om alleen te praten, dan is het raadzaam potentiele flirtpartners toe te lachen, een drankje aan te bieden en samen te dansen. Ook een spontane kus op de wangen is in orde. Nog beter is een met ÔÇśein B├╝tzchenÔÇÖ (K├Âlsch voor een kusje) aangekondigde kus, zo gaat dat met de Keulse carnaval, dat zien ze graag daar in K├Âlle…

Rosenmontag-optocht in Keulen

Foto: Festkomitee K├Âlner Karneval

Informatie

De carnaval begint traditioneel op de 11e november om 11.11 uur. In de maanden erna, wordt vooral op carnavalszittingen gevierd.

Het straatcarnaval begint op Weiberfastnacht, de carnavalsdonderdag. Vanaf deze dag wordt zes dagen gefeest. Na de carnavalsoptochten in de binnenstad (de grote is op Rosenmontag) en in vele buitenwijken en voorsteden gaat het narrenfestijn tot carnavalsdinsdagavond door ÔÇô dan wordt met veel geweeklaag de ÔÇśNubbelÔÇÖ, een stropop die de zonden van het carnaval symboliseert, om 12 uur ÔÇÖs nachts verbrand.

K├Âln Tourismus

Kardinal-H├Âffner-Platz 1

50667 K├Âln

Telefoon  +49 (0)221 221 346 430

www.koelntourismus.de