TOP
Foto: Nito/shutterstock.com
Foto: Nito/shutterstock.com

De beste rommelmarkten

Voor echte rommelmarktliefhebbers, die met hun scherpe neus voor koopjes op de chaotische behangtafels snuffelen, hebben we onze lievelingsmarkten die voor een reisje in aanmerking komen op een rijtje gezet.

Bonn –Rheinaue

Elke derde zaterdag van de maand van maart tot oktober

Bij mooi weer is er geen betere rommelmarkt als deze. Midden in de Rheinaue, het recreatiepark langs de Rijn, kun je je hart ophalen. Het grote park is overigens ook zonder kraampjes heerlijk om te wandelen. Langs de oever van de rivier bieden ongeveer 2.000 particuliere verkopers hun waren aan. In partytenten, op tafels of gewoon op een deken op de grond. Hier heb je geen verlopen levensmiddelen of volgestopte vuilniszakken zoals dat op veel markten op parkeerplaatsen van meubelzaken wel het geval is. Hier vind je fatsoenlijk uitgestalde, goed bruikbare tweedehands spullen.

Foto: mompi/flickr

Foto: mompi/flickr

Kiel, binnenstad

Elke eerste zondag van de maand van april tot oktober

De op één na beste rommelmarkt in Duitsland bevindt zich in het bijna noordelijkste puntje van Duitsland: in het mooie Sleeswijk-Holstein. De hele binnenstad van Kiel, de hoofdstad van de deelstaat, verandert op de eerste zondag van de maand in een reusachtige rommelmarkt. Dan kun je op de historische Rathausplatz gezellig winkelen.

Of je loopt via de winkelstraten naar de Berliner Platz. Daar kan je namelijk een verrukkelijk visbroodje verorberen. Nieuwe waren zijn op de markt verboden. Dus geen planten, die tegen spotprijzen uit een vrachtwagen worden aangeboden om de volgende dag hun kop te laten hangen. Je ziet hier veel jong handelaren, want Kiel is een studentenstad. Maar ook ervaren verkopers, die bijvoorbeeld in antiek gespecialiseerd zijn.

Foto: Mirjam Groen

Foto: Mirjam Groen

Berlijn, Mauerpark-rommelmarkt

Elke zondag, gedurende het hele jaar

Berlijn is de moeder van alle rommelmarkten. Jarenlang kwamen hier handelaars uit heel de wereld naartoe om de authentieke vintagelook op de rommelmarkt te kopen en vervolgens in hun boetieks in Tokio of Los Angeles weer te verkopen. Maar wat is de beste rommelmarkt in Berlijn? Het antwoord op deze vraag is niet makkelijk. Het aanbod aan waren is eindeloos: Second hand mode, meubelen, boeken, langspeelplaten, kunst, producten van jonge designers tot aan kitsch en rommel.

Maar als je toch in Berlijn bent, moet je op zondag beslist even naar het Mauerpark, want deze rommelmarkt is een legende. Niet alleen omdat hier allerlei bands optreden of omdat er vegane lekkernijen worden aangeboden. Maar ook omdat je bij mooi weer je karaoketalenten kunt laten zien. En als je in een snelle doorbraak geen zin hebt kun je heerlijk tussen de spullen van ontruimde woningen scharrelen, of werken van Berlijnse designers en kunstenaars bekijken.

Foto: Markus Spiske

Foto: Markus Spiske