TOP
Foto: Deutsches Museum München
Een vrouw kijk naar de tenottonstelling in het Deutsche Museum München

De top tien musea van Duitsland

Het land van dichters en denkers heeft veel musea die beslist de moeite waard zijn. De top tien musea van Duitsland beschikken alle over een bezoekersaantal van rond een miljoen per jaar. Hier lees je welke.

Tekst: Jochen Müssig

Deutsches Museum, München

Meer dan 17.000 stukken op 55.000 vierkante meter tentoonstellingsoppervlakte en een looproute van 16 kilometer. Het Deutsches Museum in München is als een kleine stad in de stad. En hoewel het gebouw er van buiten niet zo heel erg groot uitziet, ontpopt het interieur zich als een reusachtig en fascinerend mekka op het gebied van techniek en natuurwetenschap. Hier kun je niet alleen ontdekken maar ook zelf mee doen. Met de uitstraling van een vliegveld, automuseum is het laboratorium, onderzoekscentrum en nog veel meer.

Een man zit in een kogel in het Deutsche Museum in München

Foto: Deutsches Museum München

Bliksem slaat in de kooi van Faraday in en er zijn industrierobotten aan het werk. Elke bezoeker wil zijn reactievermogen testen of sterrenkijken. In het Deutsches Museum, dat het grootste techniek- natuurwetenschappenmuseum ter wereld is, is zoveel te beleven dat niemand zich hier zal vervelen. Met 1,5 miljoen bezoekers per jaar neemt het de toppositie in Duitsland in. In dit museum moet je tenminste eens in je leven geweest zijn.

Veel meer andere Duitse musea zijn ware schatkamers voor kunst, geschiedenis, techniek en wetenschappen. Duitsland telt rond 7000 uiteenlopende musea, die per jaar het ongelooflijke aantal van ca. 114 miljoen bezoekers trekken. De top tien kan daarbij op een aantal van tussen de 800.000 en 1,5 miljoen bezoekers rekenen. Daarvan bevinden zich vier stuks in Berlijn. De hoofdstad heeft met 175 musea in totaal de grootste verscheidenheid van het land, gevolgd door Hamburg met 95 en München met 75.

De rijke cultuur in Berlijn

De vier meest bezochte musea in Berlijn bevinden zich in het bereik van kunst, cultuur en geschiedenis. Het Neues Museum is onderdeel van het Wereldcultuurerfgoed Berliner Museumsinsel. Bovendien heeft het enkele onderafdelingen, zoals de Collectie uit de Oudheid en het Egyptisch museum, met de buste van Nefertiti als hoogtepunt. (Plaats 4 met 1,1 miljoen bezoekers per jaar.)

Het Pergamonmuseum in Berlin van binnen met mensen

Foto: Claudio Divizia

Het Pergamonmuseum met zijn imposante reconstructie van het Pergamonaltaar, maakt eveneens deel uit van het Werelderfgoed Berliner Museumsinsel en staat met een jaarlijks bezoekersaantal van 1 miljoen op plaats 6. Bij dit museum kun je tickets met een zgn. ‘Zeitfenster’ kopen, wat inhoudt dat je binnen een bepaalde tijd zonder wachten naar binnen kunt gaan. Het museum heeft een capaciteit van slechts 550 bezoekers en daarom moet de toegang goed georganiseerd zijn.

Het Deutsches Historisches Museum, waar de Duitse geschiedenis van de middeleeuwen tot aan de val van de Muur wordt behandeld, en het Mauermuseum, dat o.a. de achtergronden over de bouw van de Muur laat zien, bezetten plaats 8 en 9 met ieder ongeveer 900.000 bezoekers. In het Mauermuseum bij Checkpoint Charlie zijn o.a. originele voertuigen te zien, die voor de vlucht uit de DDR werden gebruikt: auto’s, hete-luchtballonnen en zelf gebouwde mini-onderzee-boten. Ook komen er actuele schendingen van de mensenrechten door dictaturen in de hele wereld aan de orde.

Het museumeiland in Berlijn met de televisietoren

Foto: CCat82

Hoewel Berlijn met moderne kunst wereldwijd bekendheid heeft weten te verwerven, heeft qua bezoekersaantallen nog geen kunstmuseum de top tien gehaald. Veel kunst is in Berlijn in galerieën te bezichtigen.

De top tien musea van Duitsland: Beestachtig goed of schattig klein

Na het Deutsches Museum komen met 1,2 miljoen bezoekers ex aequo het Residenzschloss in Dresden met o.a. het muntenkabinet en de grootste schatkamercollectie van Europa en het Deutsches Meeresmuseum in Stralsund op plaats 2 en 3. In Stralsund zijn levende haaien en roggen te bewonderen. Ook zijn er allerlei soorten schildpadden te zien en diverse thematische tentoonstellingen, bijvoorbeeld over de steeds weer opduikende vraag: Hoe komt het zout in de zee? Weetje: de wereldzeeën bevatten tezamen zoveel zout dat het vaste land op aarde met een 150 meter dikke laag bedekt zou kunnen worden…

Het Museum Miniatur Wunderland in Hamburg behoort tot de top tien musea in Duitsland

Foto: Miniatur Wunderland Hamburg

Op plaats 5 verrast met net 1,1 miljoen bezoekers het Miniatur Wunderland in Hamburg. In één van de historische pakhuizen in de zgn. ‘Speicherstadt’ bevindt zich de grootste modelspoorbaan ter wereld. Het spoorwegennet op schaal 1:87 met een totale lengte van bijna zestien kilometer leverde de Hamburgers een plaats in het ‘Guinness Book of Records’ op.

Het Haus der Geschichte in Bonn, als enige onder de eerste tien topmusea met gratis entree heeft naast verschillende wisselende tentoonstellingen een vast collectie met objecten en documentaties uit de Duitse geschiedenis vanaf 1945 tot nu: Er is een kleine nagebouwde bioscoop waar oude films vertoond worden en je vindt er historische tijdschriften, gebruiksvoorwerpen, machines, meubels, kleding en veel meer. De vaste collectie bestaat inmiddels uit een miljoen tentoonstellingsstukken. (Plaats 7 met ruim 0,9 miljoen bezoekers.)

Het Museum Folkwand in Essen behoort tot de top tien musea in Duitsland

Foto: Giorgio Pastore

Nog net in de top tien en beslist ook de moeite waard

Het Museum Folkwang in Essen maakt – met 0,8 miljoen bezoekers – de top tien compleet. Het museum vervulde lange tijd een voortrekkersrol in de moderne kunst en exposeerde als eerste in Duitsland werken van moderne kunstenaars als Cézanne, Gauguin, van Gogh en Matisse. In de grote winterexpositie (tot 15 maart 2020) wordt onder de titel ‘I was a robot’ de wisselwerking tussen mens en machine sinds het einde van de 19e eeuw tot aan het heden nader belicht.

Misschien zijn niet alle musea zo spectaculair als het Deutsches Museum met de bliksem in de kooi van Faraday, ze zijn echter wel allemaal reuze-interessant en een bezoek meer dan waard.

Informatie over de top tien musea van Duitsland

Deutsches Historisches Museum, Berlijn, het hele jaar dagelijks geopend van 10 – 18 uur, toegang € 8

Mauermuseum, Berlijn, het gehele jaar geopend van 9 –22 uur, toegang € 14,50

Neues Museum, Berlijn, het hele jaar dagelijks geopend van 10 – 18 uur, toegang € 12

Pergamonmuseum, Berlijn, het hele jaar dagelijks geopend van 10 – 18 uur, donderdag tot 20 uur, toegang € 19

Deutsches Meeresmuseum, Stralsund, het hele jaar dagelijks geopend van 10 – 17 uur, toegang € 10

Deutsches Museum, München, het hele jaar geopend van 9 – 17 uur, toegang € 14

Haus der Geschichte, Bonn, dinsdag – vrijdag 10 – 19 uur, zaterdag en zondag 10 – 18 uur, gratis toegang

Miniatur Wunderland, Hamburg, het gehele jaar geopend van 9.30 – 18 uur, toegang € 15

Museum Folkwang, Essen, het gehele jaar geopend dinsdag, woensdag, zaterdag en zondag 10 – 18 uur, donderdag, vrijdag 10 – 20 uur, toegang vaste collectie gratis, wisselende tentoonstellingen vanaf € 5

Schlossmuseum, Dresden, het hele jaar dagelijks geopend van 10 – 18 uur, toegang € 12

Voor afwijkende openingstijden op feestdagen s.v.p. de websites raadplegen.