TOP
Foto: Tourismus NRW e.V.

Ontspannen op bijzondere plaatsen in Noordrijn-Westfalen

Onderaardse meren ontdekken, bij een schildercursus aan de rand van een nationaal park ontspannen of in een kloostertuin van de rust genieten. Wie de drukte, hectiek en stress van het alledaagse leven even wil ontvluchten, hoeft helemaal niet zo ver te rijden. Meerdere plaatsen in de naburige deelstaat Noordrijn-Westfalen lenen zich uitstekend voor een korte ontspannende vakantie ver weg van de grote stad.

Kluterthöhle

Eens een keer naar een heel andere omgeving, dat kan in het Nationales Naturmonument Kluterthöhle in Ennepetal – een indrukwekkend natuurschouwspel met fascinerende meren, mystieke gangen, versteende vormen en zelfs een koraalrif. Met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 10 °C is deze grot ook midden in de zomer een geliefd toevluchtsoord. Enkele keren per jaar kunnen de bezoekers hier luisteren naar de zgn. ‘Höhlenklangen’, een zee van klanken die wordt gecreëerd met natuurlijke fluiten, gongs en klankschalen. 

Foto: Tourismus NRW e.V.

Kloosters

Als je rust zoekt en tot jezelf wilt komen, vind je in deze westelijke deelstaat van Duitsland drie kloosters die niet alleen landschappelijk heel mooi gelegen zijn, maar ook interessante verhalen over hun eeuwenoude geschiedenis prijsgeven.

In Kloster Bentlage, een van de best bewaarde middeleeuwse kloosters in Westfalen, wordt tegenwoordig moderne kunst van Westfaalse kunstenaars als August Macke, Otto Modersohn en Josef Albers tentoongesteld.

In het bijna nog in volledige staat verkerende complex van Kloster Dalheim bevindt zich het enige ‘Landesmuseum’ voor cultuurgeschiedenis van kloosters in Duitsland. Daarnaast vind je in de kloostertuinen voorbeelden van kloostertuinarchitectuur uit de middeleeuwen en de baroktijd. Elk jaar in het laatste weekend van augustus vindt in deze imposante ambiance de grootste kloostermarkt van Europa plaats. Ordebroeders en -zusters uit ongeveer 40 abdijen, stiften en kloosters bieden hier hun waren aan.

Foto: Tourismus NRW e.V.

Nog zo’n plaats voor inkeer en bezinning is het Kloster Kamp met zijn barokke terrastuinen. Het culturele centrum nodigt met vespers, meditatie en bezinningsdagen mensen uit om hier tot rust te komen. Tegenover de kloosterkerk bevindt zich het kloostermuseum Kamp, dat een schatkamer herbergt met de eeuwenoude geschiedenis van de abdij.

Internationale Kunstakademie Heimbach

Moderne kunst achter oude muren: in een van de oudste bouwwerken in de Eifel, de middeleeuwse burcht Hengebach, bevindt zich de Internationale Kunstakademie Heimbach. In de ateliers van deze academie kunnen ambitieuze leken en professionele kunstenaars hun creativiteit ontwikkelen, terwijl ze tussendoor hun blik zo nu en dan over het Eifelstadje, de bossen en het idyllische Rur-dal kunnen laten gaan.

Foto: Tourismus NRW e.V.

Vogelsang IP

Slechts enkele kilometers verderop kun je meer te weten komen over de geschiedenis van deze omgeving en tegelijkertijd de natuur intensief beleven. Hoog boven het nationaal park Eifel verheven ligt een voormalige ‘Ordensburg’, van waaruit de nazi’s ooit hun mensonterende arrogantie demonstreerden. Tegenwoordig is hier Vogelsang IP(Internationaler Platz) gevestigd, een oord voor tolerantie, veelzijdigheid en een vredig samenzijn. In een van de vroegere zgn. ‘Kameradschaftshäuser’, het pension K13, kunnen natuurvrienden en wandelaars terecht voor een vakantie. Het uitzicht is fantastisch en het pension is direct gelegen aan de ‘Eifelsteig’ en de ‘Wildnis-Trail’. 

Foto: Elena Klippert/shutterstock.com

Burchten en kastelen

Voor een korte ontsnapping aan het alledaagse leven zijn ook burchten en kastelen heel geschikte plaatsen.

Burg Vischering in Lüdinghausen, een van de mooiste en nog intacte vestingwerken uit de middeleeuwen, neemt de bezoekers mee naar hoofse dansen in de tijd van vorstelijke banketten.

In Schloss Moyland in Bedburg-Hau aan de Duitse Nederrijn kunnen bezoekers hazen, ijsberen en andere werken bewonderen van de beroemde kunstenaar Joseph Beuys, in de met veel liefde aangelegde kasteeltuinen wandelen, de geur van talloze kruiden opsnuiven of gadeslaan hoe kolibrievlinders over de prachtig bloeiende hortensia’s zweven.

Foto: Tourismus NRW e.V.

Openluchtmusea

In het LVR-Freilichtmuseum Lindlar hangt, als de historische houtovens in gebruik zijn, een geur van vers brood. In de kiosk ‘Gute Dinge’ ga je in dit openluchtmuseum met zakjes met lolly’s, bruistabletten, dropveters en witte muizen terug naar de tijd van de jaren 70. 

In het LVR-Freilichtmuseum Kommern komen de jaren tussen 1950 en 1990 weer tot leven. In dit openluchtmuseum kun je naast het leven op het platteland van honderd jaar geleden ook een prefabhuis uit de beroemde Quelle-catalogus zien, de eerste bungalows en de Duitse praatpalen (ook wel ‘Eiserner Schutzmann’ genoemd).

Nu gaat het er alleen nog om tijd voor een vakantie te vinden. Maar, zoals het spreekwoord zegt, waar een wil is, is een weg.