TOP
Dr. Oetker Versuchsküche
Dr. Oetker Versuchsküche

Zwiebelkuchen van het bakblik

Een klassieker die je ook goed kunt invriezen.

Ingrediënten:

voor een bakblik met een hoge rand van 30 x 40 cm

Gistdeeg:

250 ml melk
400 g tarwemeel
1 zakje Dr. Oetker gist Levure
1 tl suiker
1 afgestreken tl zout
6 el olie

Beleg:

1 ½ kg grote uien
200 g doorregen spek
4 el olie
snufje zout
versgemalen peper
1 afgestreken tl gemalen karwijzaad (kummel)
200 g belegen kaas
4 middelgrote eieren
1 beker (150 g) crème fraîche

Een beetje boter of margarine om het bakblik in te vetten

Bereiding:

Melk verwarmen. Meel met gist in een een kom zorgvuldig vermengen. Overige deeg-ingrediënten toevoegen en alles met een mixer met deeghaken kort op de laagste en dan op de hoogste stand ca. 5 minuten tot een glad deeg kneden. Het deeg afdekken en op een warme plaats laten staan, totdat het duidelijk gerezen is.

Uien schoonmaken in vieren delen en in dunne schijfjes snijden. Spek in kleine dobbelsteentjes snijden. Olie in een grote koekenpan verhitten en ui toevoegen al roerend fruiten en dan spek kort meebakken. Zout, peper en karwijzaad toevoegen. Uien met spek af laten koelen en eventueel in een zeef wat uit laten lekken. Bakblik invetten. Oven op ca. 200°C (hetelucht 180°C) boven- en onderwarmte voorverwarmen.

Het deeg met een beetje meel bestrooien, uit de kom nemen en op met meel bestrooide plek nogmaals kort doorkneden. Het deeg op het bakblik uitrollen en de randen iets omhoog drukken.

Kaas raspen en met de eieren en crème fraîche door de uienmassa roeren en deze over het deeg verdelen. Dan het bakblik met deeg nogmaals op een warme plek wegzetten, totdat het deeg wederom zichtbaar gerezen is.

Bakblik op een derde van onderen in de oven ca. 35 minuten bakken.

Tips:

De uientaart kan zowel koud als warm geserveerd worden.

Daarbij past een frisse riesling of Federweisser uitstekend (kijk hier voor de top 10 van Duitse wijnen).

 

Een recept van de Dr. Oetker Versuchsküche