TOP
Foto: Woidlife Photography/Tourismusverband Oberbayern
Een wandelaar geniet van het uitzicht op het groene dak van Europa

Wandelen in het Beierse Woud: Het grootste boslandschap van Europa

Bergtochten, rondwandelingen of langeafstandspaden. Je vindt ze allemaal, als je gaat wandelen in het Beierse Woud. In feiten kom je langs kabbelende beken, door mals-groene gemengde bossen, over bergen van meer dan duizend meter en langs zonnige bergweiden. Geen wonder dat de regio de eerste plaats bezet in de categorie ‘Wandelregio’s in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland’. Willen jullie erheen? Dan vinden jullie hier de beste tips.

Wandelaars bij een meertje in het Beierse Woud

Foto: Woidlife Photography/Tourismusverband Oberbayern

Wandelparadijs met eindeloze natuur

Het Beierse Woud, op de grens van Duitsland en Tsjechië, staat bekend als het grootste boslandschap van Midden-Europa. Het huisvest het eerste en oudste nationale park, het enige oerbos van Duitsland en twee natuurparken. In dit unieke natuurlandschap kun je honderden kilometers wandelen door heel afwisselende landschappen. Niet alleen door goed bewaarde oerbossen en hoogveen, maar ook langs ruisende rivieren en meren uit de ijstijd. Wie liever wat meer uitdaging zoekt, zijn de 130 indrukwekkende, meer dan 1000 meter hoge bergen een spannend alternatief.

Op de Goldsteig door oeroude natuurlandschappen

Wil je het fascinerend landschap van het middelgebergte van Oberpfalz en het Bayerischen Wald induiken?  Dan is de Goldsteig met zijn beboste bergtoppen die zich schijnbaar eindeloos uitstrekken een gouden keus. Met 660 kilometer is dit de langste gecertificeerde kwaliteitswandelroute van Duitsland.

Een wandelaar op het Goldsteig in het Beierse Woud

Foto: Peter Neunteufel/Tourismusverband Oberbayern

En voor wie dat nog niet genoeg is, liggen er nog 289 wandelkilometers van het Tsjechische broederpad klaar. Een heel bijzonder highlight: de Goldsteig voert door vijf natuurparken en een nationaal park. Vanaf de hoofdweg kunnen de liefhebbers kiezen uit twee varianten: de zuidroute en de noordroute.

Wandelen in het Beierse Woud: beschermde natuurgebieden

Dit pad slingert zich afwisselend door groene bossen en landschappen met sappige weiden door het heuvelachtige bosgebied in het vakantiegebied Vorderer Bayerischer Wald, de lieflijk glooiende uitlopers van het Beierse Woud. De zuidroute is ook geschikt voor minder geoefende wandelaars. Bij helder weer heb je op dit pad droomuitzichten tot aan de Alpen.

Een vrouwelijke wandelaar naast een stenen monument aan het Gibacht in het Beierse Woud in Duitsland

Foto: Uschi Gillitzer/Tourismusverband Oberbayern

Op stukken door de ongerepte beschermde natuurgebieden als de ‘Hölle’ of het plassenlandschap bij Wiesenfelden kun je bovendien zeldzame planten en dieren bewonderen. Geschiedenisliefhebbers kunnen onderweg het klooster Reichenbach, het Kasteel Falkenstein en het Slot Wiesenfelden bezoeken, die als het ware naast de weg liggen.

Over de ‘duizenders’ van het Beierse Woud op de noordroute

Beduidend veeleisender is de noordroute van de Goldsteig, waarop je vele bergtoppen van duizenden meters kunt beklimmen. Daarbij horen de Große Arber, de Falkenstein en de Dreisessel met zijn bizarre granietrotsen. Wie kiest voor dit pad kiest zijn uitdagende hoogtemeters wordt beloond met magnifieke uitzichten vanaf de bergtoppen over het grensgebergte tussen Beieren en Bohemen.

Kunstfoto van de rivier Ilz in het Beierse Woud

Foto: Marius Handrugan/Tourismusverband Oberbayern

Maar ook met bijzondere belevenissen in mooie kleine stadjes als Furth im Wald of Bayerisch Eisenstein en culturele hoogtepunten, zoals kloosters, kapellen, musea en grotten, die heel dicht in de buurt van de wandelroute liggen.

Meer informatie over wandelen in het Beierse Woud

Kijk op de website van het Beierse Woud.