TOP
Ross Helen/Shutterstock.com

Prachtige bestemmingen die je op je verlanglijstje moet zetten

Berlijn, München, het Sauerland en het Roergebied – die kennen we inmiddels wel. Maar heb je ook wel eens van deze prachtige bestemmingen  gehoord? Nee? Dan gauw op pad, want deze onderschatte plaatsen zijn zeker een reis waard.

Tekst: Jennifer Latuperisa-Andresen

Werk van de duivel?

In het oosten van Duitsland, ten zuiden van de stad Cottbus en vlak bij de Poolse grens, bevindt zich in het landschapspark Kromlau de Rakotzbrücke, een spectaculaire stenen brug. De bouw van deze fascinerende attractie uit omstreeks 1860 duurde ongeveer tien jaar. Met een grote boog overspant de brug het Rakotz-meer en vormt samen met zijn spiegelbeeld in het water een perfecte cirkel. In de volksmond wordt de brug ook wel ‘Teufelsbrücke’ (duivelsbrug) genoemd. Vroeger dacht men namelijk dat een dergelijke sensationele constructie alleen maar met hulp van de duivel gebouwd kon worden.

In de 19e eeuw bestond er een grote voorliefde voor het aanleggen van (kunstmatige) romantische plaatsen, en ook het Kromlauer Park is hiervan een voorbeeld. De boogbrug is tegenwoordig een echte internetster en vooral op Instagram een drukbezocht item. In werkelijkheid dreigde het oude bouwwerk in te storten en wordt gerenoveerd. Toch is het park samen met de brug een lust voor het oog, vooral in het voorjaar wanneer de azalea’s en rododendrons in bloei staan. De omliggende bossen bieden dan volop gelegenheid om tijdens een wandeling heerlijk te ontspannen.

De Rakotzbrücke in het landschapspark Kromlau

Mike Mareen/shutterstock.com

Erfurt ontdekken

Erfurt, hoofdstad van de deelstaat Thüringen, ligt in het centrum van Duitsland. Tegenwoordig is het hier mooi en beschouwelijk, maar in vroegere tijden was dit een spannende plek waar van alles gebeurde. Neem nou de Krämerbrücke. Het historische centrum van Erfurt bevindt zich weliswaar boven de Gera, maar van het water van deze rivier is vanaf de brug niets te zien. Als enige brug in Duitsland is de Krämerbrücke aan beide zijden volledig bebouwd. De 32 huizen op de brug zijn tegenwoordig een toeristische trekpleister, mede dankzij de talrijke kunstgalerieën, cafés en antiekwinkels die er zijn gevestigd.

Vroeger echter reden over het plaveisel de karren van de handelaren. De Krämerbrücke zou zeven houten voorgangers hebben gehad, die bij stadsbranden steeds weer werden verwoest. Hierdoor was het oversteken van de Gera telkens geblokkeerd. Daarom werd in de 14e eeuw besloten een nieuwe brug van steen te bouwen. In heel Duitsland is nauwelijks een brug te vinden waarover zoveel kostbare handelswaar werd getransporteerd.

Hetzelfde gold voor de Waagegasse. Vanaf het jaar 805 bezat Erfurt het zgn. stapelrecht, dat van passerende handelaren verlangde dat zij hun waren in de stad ‘opstapelden’ en te koop aanboden. De stoffen en garens, bijzondere specerijen en andere kostbaarheden uit den vreemde werden allemaal in de Waagegasse gewogen. Overal in deze steeg zie je drie etages hoge vakwerk-opslagplaatsen uit de 16e en 17e eeuw, waarin de handelaren hun waren opsloegen en verkochten voordat ze hun route vervolgden. De Waagegasse in de lieftallige ‘Altstadt’ van Erfurt werd zo aangelegd dat ook wagens met meerdere paarden hier zonder probleem konden draaien.

Erfurt met de Krämerbrücke, nog zo'n prachtige bestemming

Sergey Dzyuba/Shutterstock.com

Een ode aan het Odenwald

Het Odenwald tussen Frankfurt am Main en Stuttgart is beslist een van de mooiste bossen van Duitsland. Daarnaast zijn er in deze streek ook nog heel wat verrassingen te beleven. Bij de plaats Hohensachsen (stad Weinheim) bijvoorbeeld. Daar ligt de voor het publiek geopende voormalige zilvermijn ‘Marie in der Kohlbach’. Hoewel iedereen van harte welkom is om een 50 meter lang deel van de mijngangen te bezichtigen, komen hier niet echt veel bezoekers.

Maar het Odenwald heeft nog veel meer te bieden dan alleen van zulke donkere plekken. Door de sprookjesachtige heuvels lopen eindeloze wandelwegen en de regio is uitstekend geschikt voor een vakantie met het hele gezin. Op de zomerrodelbaan en in het klimpark kunnen actieve vakantie gangers zich prima vermaken. Voor degenen die eerder rust en natuur zoeken zijn er prachtige routes om urenlang te wandelen. Wie na al deze activiteiten graag in een ongewone accommodatie wil overnachten, vindt in het Odenwald een gezellige slaapplaats in een van de traditionele yurten. Deze comfortabel ingerichte ronde tenten uit Mongolië beschikken over tweepersoonsbedden en een houten vloer en zijn het hele jaar door te huur.

Het Odenwald één van de mooiste bossen van Duitsland

Matt Gibson/shutterstock.com

De ezel en het klooster

Het verhaal is zo mysterieus dat je zou kunnen denken dat het verzonnen is. Volgens een overlevering zou een zekere Uta Von Schauenburg met de gedachte hebben gespeeld om een klooster te bouwen. Omdat ze maar geen besluit kon nemen over de plaats waar dat klooster moest komen te staan, beschouwde ze haar voornemen als een hemelse beschikking.

Zo liet Uta op de dag van de Heilige Ursula een ezel volladen met al het geld dat nodig was voor de bouw van het klooster, en stuurde hem op weg. Daar waar de ezel voor het eerst zou gaan rusten, zou ze haar klooster stichten. En zo werd het Chorherrenstift in het Lierbachtal gebouwd. Van het gebouw uit de 12e eeuw is alleen nog een ruïne over, die idyllisch en afgelegen boven klaterende watervallen in het Zwartewoud ligt. De ezel had overigens voordat hij zijn geldzakken liet vallen nog een kleine pauze ingelast aan een bron. Daar herinnert een inscriptie aan zijn bezoek in het jaar 1191.

Kloosterruïne Allerheiligen bij Oppenau in het Zwarte Woud

1eyeshut/shutterstock.com