TOP
Foto: emka74/shutterstock.com
Foto: emka74/shutterstock.com

Drie opvallende vrouwen uit Duitsland

Het zijn legendes die op één of andere manier zijn opgevallen. Ze hebben veel in beweging gezet, en zijn daardoor ook na hun dood onsterfelijk. Drie vrouwen uit Duitsland, die – elk op eigen wijze – de wereld veranderden.

Marlene Dietrich

Als één van de weinige Duitstalige artiesten behaalde zij in de twintigste eeuw als filmster en trendsetter grote internationale successen. Haar carrière begon in de ‘roaring twenties’ in het theater van Berlijn. Met haar hoofdrol in de film ‘Der Blaue Engel’ beleefde zij een doorbraak en vertrok naar Amerika, waar ze als eerste Duitse filmster in Hollywood bekendheid kreeg. Later trad Marlene Dietrich voornamelijk als zangeres op met hits als ‘Ich bin von Kopf bis Fuß auf Liebe eingestellt’. Zij is zonder twijfel één van de grootste vrouwelijke legendes van het witte doek!

Foto: Anton Ivanov/shutterstock.com

Foto: Anton Ivanov/shutterstock.com

Beate Uhse

Zij streed voor erotiek en lust. Ze opende de eerste seksshop in de wereld en was in Duitsland pionier op het gebied van seksuele voorlichting. Beate Uhse werd in 1919 geboren in Oost-Pruisen als dochter van een landgoedeigenaar, ze was een hartstochtelijke pilote en de eerste Duitse vrouwelijke stuntpiloot. Na de Tweede Wereldoorlog werd haar het vliegen verboden en moest ze onder veel tegenwerking als oorlogsweduwe en alleenstaande moeder een nieuw bestaan opbouwen. Zo droeg ze als ‘ondernemer van de lust’ en ‘nationale voorlichtster’ gedurende meer dan vijf decennia haar steentje bij aan de seksuele emancipatie en zedenhervorming in de Duitse maatschappij.

Käthe Kollwitz

Haar litho’s, etsen en gravures zien er soms griezelig echt uit; houtsnijwerk en plastieken die persoonlijke ervaringen en levensomstandigheden uitbeelden. Käthe Kollwitz veranderde de kunstwereld met haar eigen ongebonden kunststijl en behoort tot de bekendste Duitse kunstenaars van de vorige eeuw. Ze is geboren in 1867 in het Pruisische Königsberg, waar haar vader al vroeg haar talenten ontdekte. Ze was de eerste vrouw die lid van de Pruisische Kunstacademie werd, tot professor promoveerde en er een eigen atelier kreeg. De werken van Käthe Kollwitz zijn te zien in het in 1985 opgerichte Keulse Käthe Kollwitz Museum, dat over de wereldwijd grootse collectie van ongeveer 300 tekeningen, 500 litho’s, plakkaten en beelhouwwerken beschikt. www.kollwitz.de

Foto: Käthe Kollwitz Museum Köln

Foto: Käthe Kollwitz Museum Köln