TOP
Foto: Olaf Simon/shutterstock.com

Verslingerd aan de Elbe

Het is heel simpel, vinden Erik en Aliena uit Nederland. Stedelingen wonen in de stad, dorpelingen in het dorp en Elbelingen…die vertoeven aan of langs de rivier de Elbe.

Tekst: Karin Kleijnen

Geen toeval dus, dat de camping die het stel runt in het noorden van Duitsland en die direct aan de Elbe grenst, gezegend is met de welluidende naam ‘Elbeling’. UNESCO biosfeerreservaat ‘Flusslandschaft Elbe’ is rondom en de fietsroute Elberadweg loopt langs het terrein. En Erik en Aliena? Die voelen zich na drie jaar Duitsland echte Elbelingen.

Foto: Camping Elbeling

Hebben ze zelf al eens de Elberadweg gefietst? Ja, van hier naar de buurman, zo’n 100 meter ver’, grapt Erik Kaspers (50). Dat is wel een heel klein stukje van een fietsroute van een kleine 1300 kilometer lengte! Zijn vrouw Aliena (44) legt uit: “In de zomer hebben we daar echt geen tijd voor en tijdens de winterstop zijn we toch net niet sportief genoeg, blijkbaar. We hebben vaak gasten die de hele Elberadweg fietsen. Die zetten hier voor een nachtje hun tent op, ontbijten in onze Gaststätte en zijn dan weer weg om de volgende etappe te fietsen. De fietsroute is lekker vlak, ga je iets verder weg van de rivier, dan wordt het hier al snel wat glooiender en heuvelachtiger.”

‘Zo mooi hier’

Erik en Aliena namen de camping over in november 2011. De vorige eigenaar was ook een Nederlander en bleek interesse te hebben in hun huis vlakbij Emmen. Binnen vier maanden was de deal rond en verhuisde het stel met zoon Ilja (toen 12) en dochter Esra (toen 8) naar het noorden van Duitsland. Bewuste keuze, de streek, het land? “Ach ja, we hadden ons postagentschap en onze kantoorboekhandel in Nederland van de hand gedaan en vonden, als je iets nieuws begint, doe het dan ook maar meteen in een ander land. Duitsland is handig vanwege de taal en niet te ver van onze familie in Nederland. Maar vooral, het is zo mooi hier, we zitten middenin een groot natuurgebied. Sommige gasten hebben zich al hardop afgevraagd waarom ze in godsnaam al die jaren naar Frankrijk zijn gereden.”

Foto: Camping Elbeling

Het stel gaat zelf regelmatig op ontdekkingstocht in de buurt. Aliena: “Pas nog een dagje naar Lüneberg geweest, een mooi, authentiek zoutstadje met mooie geveltjes, keitjes en een oude binnenstad.” En, niet onbelangrijk: Erik en Aliena vinden Duitsland nog betaalbaar. “We zijn natuurlijk af en toe voor familiebezoek in Nederland. Daar krijgen wij tegenwoordig echt een hartverzakking als we met z’n vieren uit eten gaan.”

Campinggasten en dorpsbewoners

Ben je op het campingterrein en denk je alle gebouwtjes, tenten en caravans weg, dan blijft er een park over. Met bomen, perkjes, een speelplaats en een vijver. “Je staat hier niet hutje mutje”, zegt Aliena, “er is veel privacy en je kunt alleen al op het terrein een lekker wandelingetje maken.” De aanwezigheid van twee verhuurbare pipowagens heeft de camping officieel tot glamping-status gebombardeerd. “Glamorous camping. Camperen met wat meer luxe.”

Toen Erik en Aliena de camping pas hadden, kwam wel zeventig procent van hun gasten uit Nederland, maar inmiddels is het aandeel Duitse gasten groeiende. In de zomer organiseren ze wel eens een barbecue. Niet alleen voor de campinggasten, ook mensen uit het dorp mogen aanschuiven. “Of we hebben een shantykoor gestrikt voor een optreden. Onze gasten en mededorpsbewoners vinden zulke activiteiten geweldig leuk. Ik word regelmatig door dorpsgenoten aangesproken met de vraag of die en die volgend jaar ook weer komen”, zegt Erik.

Foto: Camping Elbeling

In de buurt

Pubers met discodrang zullen niet snel voor deze omgeving kiezen, verklapt Erik. Wat je wel kunt doen in de omgeving? “Wandelen, fietsen, vissen, dát sowieso. Veel mensen trekken het natuurgebied in, zien bevers, wilde zwijnen en reeën. Het biosfeerreservaat Flusslandschaft Elbe loopt langs de hele Elbe en is het grootste natuurgebied op land in Duitsland, alleen het Waddengebied is groter. Vogelaars gaan in het vogelreservaat op zoek naar bijvoorbeeld kraanvogels en zwarte ooievaars. De Storchenstrasse loopt dwars door ons dorp. Vlakbij de camping, bij een van de dorpsboeren, is trouwens ook een ooievaarsnest.”

Foto: Karel Gallas/shutterstock.com

Blijf je een paar dagen of weekjes op de camping, dan adviseert Aliena over mogelijke dagtripjes: “Wil je er een dagje op uit, dan ga je naar Lüneberg of naar Hamburg. Sommige gasten gaan graag eens in het plaatsje Hitzacker kijken, de geboorteplaats van prins Claus. Daar rij je via de hele mooie Oranjeroute naartoe. In september heeft prinses Beatrix er nog een promenade langs de Elbe geopend.” Het eiland Rügen in de Oostzee is ook populair, volgens Aliena. “En Berlijn is ook maar drie uurtjes rijden. De Elbe is de grens tussen het vroegere Oost- en West-Duitsland, dat maakt de regio ook geschiedkundig interessant.” Hoezo dan, merk je daar nog iets van? “De Oost-Duitsers zijn misschien iets minder materialistisch ingesteld, maar zijn wel iets stugger, ze hebben natuurlijk ook wel veel meer meegemaakt. Oost of west, voor ons maakt het geen verschil. Wat wij ervaren is dat de mensen hier ontzettend gastvrij zijn, vriendelijk en behulpzaam. We hoeven maar te bellen, of overbuurman Karsten komt al aanrijden op z’n trekker.”

 

Info

Elbe en Elberadweg

Als de Elbe camping Elbeling bereikt, is de rivier al een eindje onderweg in Duitsland. Ten zuidoosten van Dresden stroomt de rivier vanuit Tsjechië Duitsland binnen om in noordwestelijke richting via steden als Wittenberg, Dessau, Maagdenburg, Wittenberge en Hamburg bij Cuxhaven in de Noordzee te stromen.

De Elberadweg volgt de rivier in Duitsland, is 1260 kilometer lang, overwegend vlak en autovrij,

 

Camping Elbeling

Erik en Aliena Kaspers, Am Deich 9 (ingang Hinter den Höfen), 21354 Bleckede, Ortsteil Radegast

telefoon 0049-5857-555, geopend 1 maart – 31 oktober

Bleckede – Hamburg is 75 kilometer

Emmen – Bleckede is 315 kilometer

Amsterdam – Bleckede is 500 kilometer.

 

Die Deutsche Storchenstrasse

Rondroute voor autorijders, fietsers en wandelaars in de ooievaarrijkste regio van Duitsland,

 

Lüneburg

Sinds 956 wordt hier zout, ‘het witte goud’, gewonnen. In de 16e eeuw was Lüneburg een van de rijkste steden van Noord-Duitsland. Het oude stadsbeeld is goed bewaard gebleven: veel baksteenbouw, het indrukwekkende gebouwencomplex Lüneburger Raadhuis met een prachtige barokke façade aan het met bomen omzoomde marktplein, patriciërshuizen, een aantal Gotische kerken. In de universiteitsstad zijn het Duits Zoutmuseum en de zoutthermen tevens een bezoek waard.

Lüneberg ligt 25 kilometer ten zuidwesten van camping Elbeling.

 

Rügen

Rügen is het grootste eiland van Duitsland. Het ligt in de Oostzee en is vanaf het vasteland te bereiken via een hangbrug in Hanzestad Stralsund. De totale oppervlakte van Rügen is 900 km². Het aantal inwoners ongeveer 75.000 inwoners. Het noordelijkste deel van Rügen is tevens de noordelijkste punt van de vroegere DDR. Het eiland is voor een groot deel natuurgebied en heeft behalve stranden ook hoge krijtrotsen en een grillige kustlijn.