TOP

Privé-brouwerij met traditie

Aan de rand van het Westfaalse stadje Detmold staat op een heuvel in een statige villawijk een gebouw dat wel iets weg heeft van een kasteeltje. Als je even zoekt, vind je in de bosjes het bord van Brauerei Strate.

Tekst: Carla de Hoog-Broeksteeg

Een sterk team

Dit is het domein van drie vrouwen, die twintig jaar geleden na het overlijden van hun man en vader, Friedrich Strate, per se wilden voorkomen dat het familiebedrijf in vreemde handen over zou gaan. Daarom namen ze het roer in eigen handen en vulden elkaar daarbij perfect aan.

Moeder Renate is verantwoordelijk voor de marketing en voor het ‘buitengebied’, de grote tuin met de vijver om de kruiden te koelen, en het ‘Hopfen’-theehuis, waar je het natuurlijke bier van de brouwerij kunt drinken. Renate wil graag dat haar brouwerij de mooiste van heel Duitsland wordt. Dochter Simone is verantwoordelijk voor de financiën en dochter Friederike waakt over de productie. Ze was ooit de jongste vrouwelijke brouwmeester in Duitsland. Een ijzersterk team, deze drie vrouwen.

Foto: Privat-Brauerei Strate Detmold GmbH & Co.KGFoto: Privat-Brauerei Strate Detmold GmbH & Co.KG

De successtory

Het bedrijf van de familie Strate is momenteel in handen van de vijfde generatie. In 1979 sloegen Friedrich en Renate een compleet nieuwe weg in. Hun bier moest niet zomaar een bier zijn, maar iets bijzonders. Als eerste werden de flessen met kroonkurk vervangen door beugelflessen.

Deze kwamen op de markt gevuld met een heerlijk mild bier. Vanaf dat moment vertoonde de ontwikkeling van het familiebedrijf een duidelijk stijgende lijn. Terwijl twintig jaar geleden nog maar ca. 10 hectoliter bier per jaar werd geproduceerd, ligt de jaarproductie tegenwoordig bij 158.000 hectoliter. Daarmee behoort deze particuliere brouwerij met dertig medewerkers tot de 32 grootste onafhankelijke brouwerijen van Duitsland die nog in familiebezit zijn.

‘Echt handgebraut’

Het bedrijf schrijft kwaliteit hoog in het vaandel en prijst het bier onder het motto ‘Echt handgebraut’ aan. Onder ‘met de hand gebrouwen’ wordt verstaan dat de bieren worden geproduceerd met alleen hoogwaardige grondstoffen. Er wordt uitsluitend echte hop gebruikt en zongerijpt, natuurlijk mout. Ook worden er geen kunstmatige extracten of aroma’s toegevoegd.

Ultramoderne technologieën worden gemeden, net als snelle productieprocessen. Het bier rijpt in alle rust en wordt na een lange en koele opslagperiode voorzichtig gefilterd. Met de hand gebrouwen betekent voor de Strate’s niet alleen de toepassing van de allerbeste ingrediënten. Het betekent ook liefde en hartstocht voor nieuwe ideeën, voor het brouwproces en voor de ontwikkeling van eigen creaties.

Privat-Brauerei Strate Detmold GmbH & Co.KG

Privat-Brauerei Strate Detmold GmbH & Co.KG

Bijzonder bier

Toen in 2009 in de stad Lippe de legendarische Varusslag van 2000 jaar geleden werd gevierd, ontwikkelde Strate’s Brauerei een speciaal bier, met een afbeelding van Thusnelda, de vrouw van Armenius die als en held en overwinnaar uit het gevecht kwam. Dit speciale, kruidige en bloemige bier oogstte zoveel succes dat de brouwers besloten de weg van de speciale bieren verder te volgen.

Tegenwoordig produceert Strate ruim 20 verschillende biersoorten, variërend van een op het vat gerijpt Bourbon Chardonnay-bier, een Chardonnay Hopfen-bier, een Glüh-bier en een Detmolder Royal tot aan Weizen en Zwickel. Soms worden oude biersoorten met een allang vergeten receptuur en ongebruikelijke ingrediënten opnieuw uitgeprobeerd. De finesse van vroeger wordt aangepast aan de moderne smaak.

Foto: Privat-Brauerei Strate Detmold GmbH & Co.KG

Foto: Privat-Brauerei Strate Detmold GmbH & Co.KG

Meer dan brouwen alleen

De focus van de brouwerij beperkt zich niet louter tot het brouwen van bier. Er worden ook aanverwante producten gemaakt en allerlei activiteiten georganiseerd. De rondleidingen in de brouwerij zijn interessant en leuk maar vooral heel lekker. In de zogenaamde ‘Stratosphäre’ zijn nieuw ingerichte ruimten gebouwd die kunnen worden gebruikt voor allerlei evenementen.

Dit ‘bieruniversum’ leent zich uitstekend voor proeverijen en bedrijfs- of verenigingsbijeenkomsten. Het doet tevens ook dienst als kennis- en wetenschappelijk centrum voor de bierbranche. In de winkel bij de brouwerij kun je een krat bier kopen of vind je een idee voor een leuk cadeau. In de onlineshop kun je naast een keur aan biersoorten ook biermosterd, biertruffels en andere bierlekkernijen uit Detmold bestellen.

Foto: Frank Luca

Natuurvriendelijk en gezond

Strate’s Brauerei haalt zoveel mogelijk producten uit de eigen regio en werkt op die manier bewust mee aan een beter milieu. Allerlei artikelen waarvoor Strate’s bier gebruikt wordt, worden in regionale manufacturen gefabriceerd. En het bostel – dit is het restproduct van mout en gerst dat vrijkomt tijdens het brouwproces – wordt als eiwitrijk veevoeder geleverd aan ongeveer veertig boeren in de omgeving. Dat het bier bij matig gebruik ook niet ongezond is, daarvan is Renate Strate zelf het bewijs. Zij is er heilig van overtuigd dat zij zo fit en gezond de tachtig jaar heeft gehaald dankzij drie Detmolder biertjes per dag.

Info

Privat-Brauerei Strate Detmold GmbH & Co. KG
Palaisstraße 1-13 (ingang Hans-Hinrichs-Straße 2)
32756 Detmold
Telefoon +49(0)5231/94 40 00
www.brauerei-strate.de

Van april tot oktober biedt Strate een zgn. Hopfenblütenteehaus Brauereibesichtigung, die bestaat uit een ontvangst met een glas Royal, een 1 uur durende rondleiding, een bezoek aan de bierproeverij en de afsluiting in het Hopfenblütenteehaus met een varkenspoot van ‘Landschwein’ uit de regio, zelfgemaakte koolsla, biermosterd en zelfgebakken bostelbrood uit de steenoven. Daar bovenop komt nog een tegoedbon van € 3 die besteed kan worden in de winkel bij de brouwerij. De prijs van dit 4 uur durende evenement bedraagt € 19,50 per persoon. Reservering is mogelijk via de website http://brauerei-strate.de/besichtigung-tasting.

Zoek je nog verdere inspiratie voor activiteiten in Noordrijn-Westfalen? Bekijk dan onze 11 tips in NRW en ook onze hits in NRW.