TOP
Anna Shepulova/shutterstock.com
Anna Shepulova/shutterstock.com

Groen of wit- deze asperges smaken

Het seizoen van de witte asperges duurt niet zo lang. Verkrijgbaar is dit ‘witte goud’ in 2019 ongeveer van 29 april tot 24 juni. Jammer, dat het nog geen twee maanden duurt, of vinden we het juist daarom zo lekker?

Hieronder hebben we een aantal recepten van Dr. Oetker voor beide kleuren asperges en bovendien een tip voor het optimaal invriezen van de witte, zodat deze groente ook een groot deel van het jaar gegeten kan worden. Maar, eerlijk is eerlijk, vers, bij voorkeur direct van de aspergeteler smaken ze het lekkerst.

Cora Mueller/shutterstock.com

Asperges invriezen

Voor het invriezen de (witte) asperges schillen en een stukje van de onderkant afsnijden, zoals je dat zou doen voordat je ze kookt. De groente goed droogdeppen met een stukje keukenpapier of een doek. Dan in een diepvrieszakje of –bakje leggen en invriezen. Dus rauw invriezen en niet blancheren. Als je de asperges na verloop van tijd (je kunt ze 4 tot 6 maanden bewaren) wilt gebruiken, direct in bevroren toestand in het kokende water doen en tussen 5 en 10 minuten – iets korter dan bij verse asperges dus – laten koken.

De schillen kunnen natuurlijk nog gebruikt worden om er soep of saus mee te maken.

Groene asperge-spinazie-soep

Voor 6 porties

Bereiding: gemakkelijk
Bereidingstijd: ca. 40 minuten

Groene asperge-spinazie-soep/Dr. Oetker

Groene asperge-spinazie-soep/Dr. Oetker

Ingrediënten

250 g bladspinazie
zout
1 ui
1 teentje knoflook
1 kg groene asperges
200 g kruimige aardappelen
3 el olijfolie
1 l groentebouillon
vers gemalen peper
schepje suiker
nootmuskaat
1 beker (150 g) crème fraîche light (15 % vet)

Voorbereiding

Spinazie uitzoeken en wassen, kort in zout water blancheren en in een zeef uit laten druipen. Ui en knoflook pellen en fijn snijden. Het onderste derde deel van de asperges schillen. Asperges in grote stukken snijden. Aardappels schillen, wassen en in dobbelstenen snijden.

Bereiding

Olie in een grote pan verwarmen en ui fruiten. Knoflook, asperges en aardappelen en bouillon toevoegen. Met deksel op de pan in ca. 15 minuten bij middelmatige warmte gaar laten worden. Spinazie met een klein beetje afdruipvocht pureren. Bouillonmengsel pureren en zeven en de spinazie er doorheen roeren. Peper, suiker en nootmuskaat naar smaak toevoegen. Crème fraîche door de soep roeren. Soep eventueel met spinazieblaadjes of crème fraîche garneren en warm serveren.

Tips

Er kan in plaat van verse spinazie ook diepvriesspinazie worden gebruikt.
De soep is geschikt om in te vriezen.
Voor een veganistische soep kan de crème fraîche worden vervangen door een soja product.

Mediterrane asperge-taartjes

Voor 4 porties

Bereiding: gemakkelijk
Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Mediterrane asperge-taartjes/Dr. Oetker

Mediterrane asperge-taartjes/Dr. Oetker

Ingrediënten

1 rol vers bladerdeeg (275 g)
100 g gedroogde tomaten in olie
500 g dunne groene asperges
150 g halloumi kaas
1 beker (125 g) vette (42 %) slagroom
2 el venkelzaad

Voorbereiding

Tomaten uit laten druipen. Een bakblik met bakpapier bedekken. Oven voorverwarmen op 220°C (hetelucht ca. 200°C).

Bereiding

Het bladerdeeg in de breedte in 4 stukken snijden. De buitenkant een beetje omvouwen zodat een dun opstaand randje ontstaat en de 4 bladerdeegstukken op het bakpapier leggen. De asperges voor een derde deel van onderen schillen. Halloumi in stukken snijden. Tomaten met room pureren en gelijkmatig over de deegbakjes strijken. Met asperges en kaas beleggen en er venkel overheen strooien. In het midden van de oven ca. 20 minuten bakken. De taartjes warm serveren.

Tips

Het is heel lekker om na het bakken nog een paar heel dun gesneden plakjes gekookte ham of salami op de taartjes te leggen.

One pot-asperge-pasta

Voor 4 porties.

Bereiding: gemakkelijk
Bereidingstijd: ca. 40 minuten

One-Pot Spargel Pasta/Dr. Oetker

One pot-asperge-pasta/Dr. Oetker

Ingrediënten

375 g witte asperges
375 g groene asperges
300 g rode paprika
200 g courgette
3 el olie
zout
vers gemalen peper
suiker
100 ml groentebouillon
500 ravioli (uit de koeling), kooktijd 4 minuten
1 beker (150 g) crème fraîche light (15 % vet)

Voorbereiding

Witte asperges helemaal en de groene voor een derde deel schillen en in stukken van ca. 4 cm snijden. Paprika wassen en in dunne reepjes snijden. Courgette eveneens wassen en in reepjes snijden.

Bereiding

Olie in een koekenpan verhitten en de witte asperges en paprika ongeveer 10 minuten laten smoren. Groene asperges toevoegen. Zout, peper en een beetje suiker aan de groente toevoegen en nog 5 minuten laten sudderen. Courgette toevoegen en in nog 5 minuten gaar laten worden. Bouillon en ravioli bij het mengsel voegen en laten smoren totdat de bouillon is verdampt. Crème fraîche door het geheel roeren en eventueel op smaak brengen met zout en peper.

Tips

Dit gerecht smaakt ook prima met een andere gevulde pasta, bijvoorbeeld tortellini.
Een paar blaadjes basilicum als decoratie ziet er altijd mooi uit.

Rosbief-asperge-rolletjes

Voor 4 porties

Bereiding: gemakkelijk
Bereidingstijd: ca. 40 minuten

Rosbief-asperge-rolletjes/Dr. Oetker

Rosbief-asperge-rolletjes/Dr. Oetker

Ingrediënten

250 g groene asperges (8 stuks)
8 plakken rosbief (ca. 70 g)
zout
vers gemalen peper
70 g Parmezaanse kaas
2 bekers (à 125 g) vette (42 %) slagroom
2 el olie, bijv. koolzaad-olie
3 el Weinbrand (brandy)
8 tandenstokers

Voorbereiding

Het onderste derde deel van de asperges schillen en ze vervolgens in drieën verdelen. De plakken rosbief droogdeppen en aan beide zijden met zout en peper bestrooien. Parmezaanse kaas raspen en met een beker room vermengen en met zout en peper op smaak brengen.

Bereiding

Kaasroommengsel gelijkmatig met een lepel over de plakken rosbief verdelen. Als het mengsel te dik is, de lepel kort onder warm water houden. Op elke bestreken plak vlees 3 aspergestukken leggen en vanaf de smalle kant oprollen. Vaststeken met tandenstokers.

Olie in een koekenpan verwarmen en de rosbiefrolletjes aan alle zijden aanbakken, zodat ze mooi bruin worden. Daarna de rolletjes met een deksel op de pan in ca. 10 minuten gaar laten worden. Tandenstokers verwijderen en de rolletjes in een licht verwarmde oven wegzetten. Weinbrand in de pan gieten en met het braadvocht en het overige room verroeren. De saus met zout en peper op smaak brengen en over de rolletjes gieten.

Tips

Als bijlage smaken nieuwe aardappeltjes of risotto heerlijk.
De rolletjes kunnen al een dag van te voren gevuld en opgerold worden.
Te kleine plakken rosbief eventueel wat groter kloppen.
Indien nodig de saus zeven.

Ovenschotel met asperges

Voor 4 porties

Bereiding: gemakkelijk
Bereidingstijd: ca. 40 minuten

Ovenschotel met asperges/Dr. Oetker

Ovenschotel met asperges/Dr. Oetker

Ingrediënten

1 kg witte asperges
300 g worteltje
500 g aardappelen
3 el olie
poedersuiker
zout
vers gemalen peper
2 bekers crème fraîche (à 150 g)
100 ml melk
150 g geraspt lichtbelegen kaas

Voorbereiding

Oven voorverwarmen op ca. 180 °C, hetelucht 160 °C.

Bereiding

Asperges, worteltjes en aardappelen schoonmaken en wassen. Asperges in ca. 3 cm lange stukken en worteltjes in plakjes van 0,5 cm en aardappelen in dunne schijfjes snijden. Olie in een grote pan verhitten. Worteltjes 4 minuten in de olie laten smoren. Asperges toevoegen en met kleine beetje poedersuiker en zout bestrooien. Nog 2 minuten laten smoren. Aardappelen toevoegen en nog 10 minuten laten pruttelen. Groente met zout en peper op smaak brengen en in een vuurvaste schaal (inhoud 2,5 l) scheppen.

Crème fraîche en melk door elkaar roeren en eventueel nog wat zout en peper en 50 g kaas toevoegen. Dit mengsel over de groente gieten en de resterende kaas eroverheen verdelen.

De ovenschotel in het midden van de oven ca. 30 minuten laten bakken. Het gerecht warm opdienen.

Tips

Naar smaak kan fijngehakte tijm aan het crème fraîche-melk-mengsel worden toegevoegd.
In plaats van één ovenschotel, kunnen ook vier kleinere vuurvaste schaaltjes worden gebruikt

 

Recepten en foto’s zijn ter beschikking gesteld door Dr. Oetkers Versuchsküche.