TOP
Foto: Dieter Jacobi/KölnTourismus GmbH

Ik winkel, dus ik besta

Wie beweert dat geluk niet te koop is, is nog nooit in Noordrijn-Westfalen wezen winkelen! Van designermode tot antiquiteiten vind je er een waar walhalla. Hier een paar shopping-hotspots in het westen van Duitsland.

Tekst: Madeline Böse

Oberhausen

Het is reusachtig, ja eigenlijk gigantisch! Midden in Noordrijn-Westfalen ligt het grootste winkelcentrum van Europa: het Centro in Oberhausen. Je komt er Abercrombie & Fitch tegen maar ook Zara – dankzij de meer dan 150 winkels kun je in een regelrechte shoppingroes raken. Gelukkig maar dat er ook veel eetgelegenheden met hamburgers, taartjes en andere lekkernijen zijn, zodat je even een versterkend hapje kunt eten en weer in alle rust tot jezelf komt.

Foto: Peeradontax/shutterstock.com

Düsseldorf

Tot jezelf komen moet je ook bij het zien van de prijzen op de Königsallee in Düsseldorf, want de ‘Kö’ is meer dan een gewone winkelstraat: op de ongeveer één kilometer lange ‘Allee’ bevindt zich de ene designshop na de andere. Dankzij merken als Karl Lagerfeld, Burberry en andere luxe boetieks is de ‘Kö’ een flaneerboulevard van topklasse. Geen wonder dat Düsseldorf daarom tot een van de bekendste winkelsteden ter wereld wordt gerekend en een absolute must-do is voor een winkelhappening in NRW! En hoe heet dat dan zo mooi? Van de kwaliteit geniet je nog steeds als je de prijs allang vergeten bent.

Foto: Kaesler Media/shutterstock.com

Keulen

Minder elitair maar minstens zo veelbelovend is de meest bezochte winkelstraat in Keulen. Waar vroeger ooit Romeinse legers marcheerden, krioelen tegenwoordig toeristen uit alle delen van de wereld. In overeenstemming met het ‘Sex and the City’-motto ‘I like my money where i can see it hanging… in my closet’ kun je hier in bekende winkelketens als H&M, Zara en co. je hoofd verliezen.

Wie geen zin heeft om met de grote massa’s door NRW’s grootste stad te winkelen, kan naar een meer trendy omgeving, zoals het ‘Belgisches Viertel’ rond de Maastrichter en Brüsseler Straße. Hier kom je juist kleinschalige, individuele charme tegen. In de kleine winkeltjes zoals Fairfitters en Boutique Belgique snuffelen, je ogen uitkijken bij Tausend Fliegende Fische met een keur aan bijzondere boeken of bij Miss Päpki direct aan de Brüsseler Platz een overheerlijke koffie drinken en de jonge, urbane sfeer inademen. Een jaarlijks hoogtepunt in april is ‘Le Tour Belgique’, een evenement waarbij shopping, kunst en muziek voor een onvergetelijke belevenis zorgen.

Foto: Taimas Ahangari/KölnTourismus GmbH

Duisburg

Het summum van feestelijke outfits vind je in het noorden van Duisburg, waar het vroeger als eerder negatief bekendstaande stadsdeel Marxloh inmiddels is uitgegroeid tot een centrum voor allen die hun droom in wit waar willen maken. Deze sprookjesachtige wijk, die zich grofweg tussen de Weseler Straße, Kaiser-Wilhelm- en Kaiser-Friedrich-Straße bevindt, betovert niet alleen elke toekomstige bruid, maar ook vrouwen die op zoek zijn naar avondkleding. Klanten uit Duitsland, maar ook uit andere Europese landen en vooral uit Nederland, komen bijvoorbeeld naar Cinderella Gelinlik of Melisam Gelinlik Brautmoden om de perfecte jurk te vinden. Een trouwjurk met een strak ontwerp à la Meghan Markle is hier niet te vinden. De overwegend uit Turkije afkomstige winkeliers hebben een andere voorstelling van kleding voor prinsessen en houden eerder van pompeus – veel tule en pailletten, glitter en kant. De jurk van Sissi was hiermee vergeleken eerder eenvoudig…

Foto: Nicco uk

Bad Münstereifel

Mag het ook iets van vorig jaar zijn? Dan is de City Outlet in het historische stadje Bad Münstereifel precies het juiste adres om heen te gaan. Hier worden uit de collecties van het vorige jaar of uit monstercollecties mode- en designmerken zoals Bugatti of Wellenstein voordelig aangeboden. En wat daar nog bijkomt: de 30 winkels met meer dan 40 merken zijn allemaal in de middeleeuwse stadskern geïntegreerd, waardoor winkelen een ontspannen wandeling door het romantische voetgangersgebied wordt. Nergens anders in NRW kun je boodschappen doen en tegelijkertijd genieten van de mooie oude binnenstad. En als je tussendoor even wilt pauzeren, breng je een bezoek aan de Lindt Chocolate Shop en doe je je tegoed aan de overheerlijke chocolade, of je drinkt een kopje koffie in het Heino Café in het historische Kurhaus, midden in een idyllische vakantiesfeer.

Foto: LaMiaFotografia/shutterstock.com

Neuss

À propos zoetigheid: NRW heeft lekkerbekken en zoetekauwen nog veel meer te bieden! Bij de Haribo-fabrieksverkoop in Neuss met een oppervlakte van 600 m² kun je aan een reusachtige candybar met een waanzinnig snoepassortiment je zakken naar eigen smaak vullen en samenstellen. Naast een compleet sortiment Haribo-snoep en fanartikelen zoals handdoeken, plucheberen, beddengoed en drinkbekers zijn hier ook de Maoam-fruitsnoepjes te krijgen. Zo wordt het boodschappen doen voor iedere leeftijd een ‘berensterk’ avontuur!

Foto: Vytautas Kielaitis/shutterstock.com

Aaken

Nog meer snoep is er in Aken. De Bahlsen-outlet brengt groot en klein in verleiding met chocoladeklassiekers, Lebkuchen-creaties of andere koekjesvarianten! Knapperige kaakjes als de beroemde Leibniz met de 52 ‘tandjes’ aan de randen koop je hier voor gemiddeld 30 tot 50% goedkoper dan in de winkel. Wie kan zoiets weerstaan?

Essen

Bluffen, handelen en toeslaan: bij onze laatste winkeltip kan de klant de prijs mede bepalen en het beste koopje eruit halen. De rommelmarkt op het Sommerfest in Essen rond de Grugahalle heeft voor elke shopper wel iets leuks: van antiekliefhebber tot lp-verzamelaar of vintage-queen – op de grootste rommelmarkt van Duitsland kan iedereen wel iets van zijn of haar gading vinden. En als het weer een keer niet zo goed is, is er altijd nog wel een andere dag waarop je terecht kunt, of nog een andere… Want het koopjesjager-spektakel duurt twee weken, van midden tot eind juli.

Foto: Clem Onojeghuo

Bonn

Net zo populair is de rommelmarkt in de Rheinaue in Bonn. Dit is een van de grootste en mooiste vlooienmarkten van de regio, die van midden maart tot oktober talrijke bezoekers uit heel Duitsland aantrekt. Elke derde zaterdag in de maand kun je op de ca. vier kilometer lange rommelmarkt op je gemak slenteren en rondsnuffelen.

Foto: Matyas Rehak/shutterstock.com

Het doet er dus niet toe of je op zoek bent naar de perfecte trouwjurk, nieuwe teenslippers voor de zomer nodig hebt of gewoon alleen maar een leuk uitstapje met een beetje winkelen wilt combineren: NRW’s bonte aanbod van shopping-hotspots wacht erop ontdekt te worden. Dus: pinpas in je tas en op stap!