TOP
Foto: Valentinas Backsalon

Trendy Cafés in Hamburg

Een kop warme, vers geroosterde koffie op tafel en eromheen allemaal lekkernijen: een versierde cupcake met botercrème, een heerlijk roerei met een stuk warm boerenbrood en daarbij een gezonde acai-bowl met verse bessen. Zulke verrukkelijke gerechten kun je allemaal voorgeschoteld krijgen in Hamburgse Cafés.

Hiermee bedoelen we niet de typisch Nederlandse cafés, maar de bij ons zo goed als uitgestorven lunchrooms en koffiehuizen. Tijdens een wandeling door de havenstad is het echter niet altijd makkelijk te bepalen welk je kiest. Om de keuze een beetje makkelijker te maken, hebben we alvast een voorselectie van acht heel gezellige Cafés in Hamburg gemaakt.

Het drijvende Café: Entenwerder 1

Dit Café is gewoon typisch Hamburg. Hier is de flair van de havenstad overduidelijk aanwezig. Je kijkt niet alleen op de Elbe, je zit ook nog eens boven op de rivier, want het ligt op een ponton. Met een geurige koffie van de Public Coffee Roasters en een heerlijk stuk taart is het hier echt goed uit te houden. Het gouden paviljoen, een begaanbaar beeldhouwwerk, creëert een onvergetelijke atmosfeer. Dit moet je een keer meegemaakt hebben!

Adres: Entenwerder 1, 20539 Hamburg // website

Foto: Felix Amsel

Je bent op de wereld om te smullen: Herr Max

Herr Max en Frau Julia begrijpen hoe het moet! Midden in de Hamburgse wijk Schanzenviertel werd een oude melkwinkel uit 1905 omgetoverd tot een plekje waar je direct helemaal weg van zult zijn. Er is weliswaar niet zo’n enorm grote keus, maar daarvoor zijn het wel taarten waar je naar blíjft kijken, zo mooi zijn ze. De banketbakker ontwerpt zijn modeltaarten compleet naar het idee van de streetart- en comic culture, die heel goed bij deze speelse retrozaak past. Wie wil weten hoe het allemaal in zijn werk gaat, kan zich voor een felbegeerde patisseriecursus aanmelden, die één keer in de maand wordt gegeven. Je moet er wel snel bij zijn!

Adres: Schulterblatt 12, 20357 Hamburg // website

Hier komt de suikerfee vandaan: Zuckermonarchie

Dit is wat voor prinsesjes. Bloemrijk, klassiek, licht en met heel veel roze versieringen – zo kun je dit Café het best omschrijven. Had je je ooit voor kunnen stellen dat je midden in St. Pauli zo’n élégance vindt? Hier krijg je alles wat je hartje begeert: cupcakes, cakepops, minicakejes, makarons, moussetaartjes en -taarten en nog veel meer. In de drie kamers die elk een ander thema hebben, kun je dan bijvoorbeeld de marquise, de baron of de queen uitproberen. Goddelijk!

Adres: Taubenstraße 15, 20359 Hamburg // website

Foto: Felix Matthies

Zero Waste: in goed gezelschap

Hier wordt bijna geen afval geproduceerd. Dit Café in de wijk Schanzenviertel hecht veel waarde aan de milieubescherming en daarom worden bijna alle ingrediënten voor hun producten zonder verpakking gekocht. Heel lekker is de zelfgemaakte haver-amandelmelk. Highlight van het huis: elke laatste dinsdag van de maand wordt er in ‘In Guter Gesellschaft’ een kledingruil georganiseerd. Hier kunnen allerlei mensen kleren ruilen om de aankoop van nieuwe te vermijden. Goed idee – zo is men hier niet alleen heel bewust met het milieu bezig, het is er ook nog leuk en lekker!

Adres: Sternstraße 25, 20357 Hamburg // website

Boompje verwisselen in Salon wechsel dich

Een ‘Kaffee’ om mee te nemen? Daarmee wordt hier geen ‘koffie to go’ bedoeld! In dit knusse Café kun je behalve koffie en taart namelijk ook het interieur kopen. De door jonge designers ontwikkelde meubelen zijn echte blikvangers en bovendien heel comfortabel. Als je eenmaal op de designstoelen bent gaan zitten, kun je behalve van paninibroodjes en ‘Flammkuchen’ ook genieten van de beste wafels van de stad. Hartig of zoet – wie van wafels houdt, is hier aan het juiste adres!

Adres: Grindelhof 62, 20146 Hamburg // website

Foto: Salon Wechsel Dich

Soulfood vs. superfood: Moki’s Goodies

Dit is de droom van elke foodblogger en healthy mind! Want dit Café zet alleen maar spullen op tafel die gezond zijn en fit houden. Hier kun je bijvoorbeeld een populaire acai-smoothiebowl, avocadobrood of energy-balls krijgen – zonder toegevoegde smaakstoffen en alles huisgemaakt. Maar je kunt er niet alleen lekker eten, want het geheel is ook nog eens enorm fotogeniek ingericht. Als je een keertje in een perfect Café wilt ontbijten, brunchen of lunchen, dan moet je absoluut kennismaken met Moki’s Goodies!

Adres: Eppendorfer Weg 171, 20253 Hamburg // website

Foto: Mokis Goodies

Voor uitstekende koffie: Torrefaktum HafenCity

Wat mag bij een perfecte koffiepauze niet ontbreken? De perfecte koffie natuurlijk. En waar krijg je die? In ieder geval bij Torrefaktum. Dit Café vind je zelfs drie keer in de Hanzestad. Vooral de zaak in de HafenCity is erg mooi. Als je in de buurt komt, aan de rand van het geweldige Lohsepark, ruik je de koffie al van verre. Die moet wel erg goed zijn! De bijzondere namen zoals ‘Black Birdy’ of ‘Belle Michelle’ wekken de nodige nieuwsgierigheid op. En inderdaad: de koffie is een doorslaand succes – daarom ook maar meteen een pak mee naar huis nemen. Verpakt kost deze fantastische koffie tussen de twee en vier euro per 100 gram.

Adres: Yokohamastraße 10, 20457 Hamburg // website

Foto: Gulliver Theis

Bij oma is alles lekkerder: Valentina’s Backsalon

Valentina’s Backsalon is een gezellig Café in de Hamburgse wijk Grindelviertel. Pal naast een Zuid-Duitse banketbakker worden de taarten hier door senioren naar oud, geheim recept gebakken. Geen wonder dat de zoete lekkernijen zo goed zijn! Dit doen ze mede om hun pensioen wat op te vijzelen. Je kunt hier kiezen uit vier verschillende ‘Käsekuchen’: Valentina’s, met zelfgemaakt karamelglazuur, American White Chocolate Cheesecake of met chocolade. Klinkt niet alleen lekker, is ook lekker!

Adres: Schlüterstraße 79, 20146 Hamburg // website

Foto: Valentinas Backsalon