TOP
Foto: Baumhaushotel Allgäu

Vakantie op het platteland opnieuw ontdekt

Vakantie in kleinere accommodaties met veel ruimte voor privacy en ver weg van de grote stad is momenteel trend. Vakantie op de boerderij is in tijden van covid-19 meer dan alleen een succesformule.

De ca. 1.300 vakantieboerderijen van de Blaue Gockel in Beieren zijn perfecte plaatsen, waar mensen die zich terug willen trekken om in de natuur van hun rust te genieten. De eigenaren van deze particuliere overnachtingsmogelijkheden hechten veel belang aan regionale waarden, authenticiteit en individualiteit. Hier kunnen de gasten ongestoord en temidden van prachtige landschappen nieuwe energie tanken en de schoonheid van oorspronkelijkheid ontdekken. Dat de vakantie op het platteland nieuw leven ingeblazen kreeg, laten we hier aan de hand van vijf voorbeelden in Beieren zien.

Het Allgäuer Baumhaushotel

Norbert Bechteler heeft een vrouw, drie zonen, tachtig koeien – en zes boomhuisjes. Vier daarvan hangen aan duimdikke staalkabels in machtige beuken. Twee ervan zien eruit als bovendimensionale paaseieren en staan op stalen palen midden op de weide. ‘Landeier’ noemen de Bechtelers de nieuwste attractie bij hun vijfsterren vakantieboerderij. Alleen al de afzonderlijke ligging is de allerbeste eigenschap voor een vakantie waar je met z’n tweeën of met het gezin midden in de natuur volledig tot rust komt.

Maar het onderkomen is wel voorzien van alle mogelijke luxe. Met een ontbijtservice bijvoorbeeld, die met veel liefde wordt verzorgd. In eerste instantie is de beweging van het boomhuis wat merkwaardig, maar al snel wen je eraan en voelt het aan als een aangenaam licht geschommel. Er is in het twee verdiepingen hoge en buitengewoon gezellige huisje plaats voor vier personen. De beide landeieren met de namen ‘Ahorn’ (esdoorn) en ‘Eiche’ (eik) zijn gemaakt van traditioneel materiaal uit de Allgäu drie etages hoog. Vanaf het grote terras kom je in de woon- en eetkamer. Over steile houten trapjes klauter je in de oergezellige slaapkamers. Vanuit het tweepersoonsbed in de koepel kun je ’s nachts de sterren boven het Kemptener woud tellen.

Foto: Baumhaushotel Allgäu

Biohof Kinker in het oosten van de Allgäu

Dat de koeien in de Allgäu gelukkiger zijn dan elders, is ver buiten de grenzen van Beieren bekend. Dat deze koeien ook mensen gelukkiger maken weten slechts weinigen. Neem nou boer Franz van de Bio-Bergbauernhof Kinker in de buurt van Roßhaupten in de Oost-Allgäu. “De rust en gelatenheid van mijn koeien hebben ook invloed op mijn tweebenige helpers in de stal”, zegt de bioboer. “De omgang met koeien is voor mijn gasten balsem voor de ziel.”  Terwijl het ‘Kuhkuscheln’ (koeienknuffelen) eigenlijk geen Allgäuer, maar een Nederlandse vinding is. Het idee is geniaal (en) eenvoudig: Door het aaien van de dieren krijgen de mensen een uitstoot aan gelukshormonen. Het werkt ontspannend en zorgt ervoor, dat stress in no-time wordt afgebouwd. Boer Franz gaat zelfs nog een stapje verder:  “Koeien aaien is in feite niets anders dan een bezoek aan de psychiater. Daarna gaat het beter met je – net als na een vakantie op de boerderij.”

Foto: www.biohof-kinker.de

Urlaubsparadies Huberhof in de Chiemgau

Het is een gebouw, dat al 15 generaties daar staat – het hof van de boerenfamilie Gramsarmer in Ollerding bij Tittmoning in de prachtige Chiemgau. Sinds dertig jaar verhuurt het gezinsvriendelijke gemengde boerenbedrijf vakantiewoningen. Het zijn er negen tegenwoordig en daarnaast is er nog een chalet waar de gasten kunnen overnachten. Op het naastliggende weiland kan worden gekampeerd.  En op een terrein dat zo idyllisch en zonnig, aan de rand van het bos gelegen is, kan een zwembad natuurlijk niet ontbreken. Er is een heerlijke pool om te baden, zwemmen, duiken of waterpolo te spelen. Relaxen, een boek lezen, of een dutje doen kan in het wellnessgedeelte met een rustruimte. En als je liever in het groot in de natuur in het water wilt baden, kun je terecht in het Waginger meer, dat niet ver afligt van de Huberhof.

Foto: www.guenterstandl.de

Ferienhof Schmidtner in het Altmühltal

Hans van de vakantieboerderij Schmidtner leent af en toe zijn hengel uit aan kleine of grote gasten. En als één van de gasten een grote vis vangt, dan wordt het vistarief afgestemd op het gewicht van de gevangen karper, snoek, snoekbaars of blankvoorn. Halverwege de jaren zestig heeft Hans Schmidtner een visvijver op zijn grondstuk aangelegd.

Tegenwoordig stroomt het water van de Biberbach, die over het land van Schmidtner loopt, naar meerdere vijvers. Het gebruik van de vijver is exclusief voor de gasten van de Schmidtner vakantieboerderij bestemd. Degenen, die niet zelf willen vissen hoeven echter geen honger te lijden. Dan zorgt Hans er persoonlijk voor dat er een maaltje vis wordt gevangen. Ook pensions uit de directe omgeving kopen de vers gevangen forellen en zalmforellen graag in de viswinkel die bij de boerderij hoort.

Foto: www.guenterstandl.de

Link’n Alm in het Beierse Woud

Hier ben je 1.000 meter boven de zeespiegel. Hier is geen lawaai, een enorm weids uitzicht en rondom pure natuur. In de Link’n Alm die in 1816 werd gebouwd op de zuidelijke helling van de Dreisessel, worden de gasten herinnerd aan het oorspronkelijke leven. Ondanks het viersterren comfort, is hierboven geen activiteitenprogramma, geen snelle internetverbinding, geen restaurant en geen supermarkt in de directe omgeving. Het zelfverzorgingshuis biedt plaats aan maximaal tien personen, heeft een woonkamer, een keuken, twee slaapkamers een douche en twee toiletten en onder het dak nog zes bedden en een hemelbedkamer. Met veel liefde gerestaureerde meubels van vroeger  geven het eenvoudig en toch edel ingerichte huis de nodige charme. Dit prachtige gebouw hoort bij het slechts op enkele minuten afstand liggende avonturenpark van de familie Mößthaler.

Foto: www.linknhof.de

Info

Meer vakantieboerderijen met de ‘Blaue Gockel’ (zie het logo met de blauwe haan) zijn te vinden op deze website.