TOP
Foto: Till Credner

Op jacht naar vallende sterren in Baden-Württemberg

Op een warme zomeravond hoort een dromerige blik omhoog naar de fonkelende sterrenhemel er gewoon bij. Maar, vaak is door de hoge mate van lichtvervuiling de melkstraat niet eens te zien. Vooral in grote steden wordt het steeds moeilijker om de sterrenhemel in zijn volle glans waar te nemen.

In Baden-Württemberg is dat anders. Hier zijn nog plaatsen, waar je de sterren heel duidelijk kunt zien. Ver weg van storend licht kun je dat bijvoorbeeld op de Schwäbischen Alb of in het Planetarium van Stuttgart.

Schwäbische Alb: Uitstekend zicht in het sterrenpark

In de hele wereld zijn er minder dan veertig regio’s, waarin het kunstmatige licht is verbannen en de nachtelijke hemel wordt beschermd. In heel Duitsland beschikken drie zogenaamde ‘sterrenparken’ over het keurmerk van de ‘International Dark-Sky Association’ (IDA). Op de Schwäbischen Alb hebben sterrenliefhebbers en natuurbeschermers zich ten doel gesteld dit ook voor hun streek te bereiken.

Het ‘Sternenpark Schwäbische Alb’ is nog niet officieel erkend, maar de hemellichamen laten zich daar desalniettemin op een indrukwekkende wijze zien. Het donkerst is het ten noorden van Langenenslingen-Ittenhausen. Bij Zainingen is er zelfs een speciale plaats voor astronomen, om een blik op de hemel te werpen: Naast informatieborden en sterrenrondleidingen, zijn er speciale ligstoelen, waarop je comfortabel naar boven kunt kijken.

Foto: Till Credner

Bodensee: Panorama voor maanverslaafden

Niet alleen overdag heb je hiervandaan een fantastisch uitzicht over de Bodensee en de Alpen. Vanaf speciale plaatsen kun je de nachthemel boven het meer bij geringe lichtbelasting geweldig waarnemen. De omstandigheden om sterren te kijken zijn met name aan de Haldenbergkapel in Ailingen of ook aan de uitkijktoren op de Gehrenberg bij Markdorf uitstekend. Een buitengewone belevenis biedt het Berggasthof Höchsten in Oberschwaben. Daar word in de zomer maandelijks het populaire volle-maan-buffet met kampvuur gehouden, met heel veel verhalen en sterrenkijken. In de zomer bij volle maan in Berggasthof Höchsten. Deelnameprijs voor volwassenen € 25,90.

Heilbronn: De grootste all-sky-koepel van Duitsland

Op het dak van de Experimenta in Heilbronn staat één van de wereldwijd grootste telescoopkoepels, die spectaculaire waarnemingen van de nachtelijke hemel mogelijk maken. Ook is het oppervlak van de zon daar zonder dat je verblind wordt goed met een speciale telescoop te zien. Op sommige avonden toont de sterrenwacht de maan en onze planeten, maar ook sterren en galaxieën die miljoenen lichtjaren verwijderd zijn.

De Experimenta Heilbronn Erlebniswelten is geopend van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur. Toegangsprijs voor volwassenen € 6. Ook de Robert-Mayer-sterrenwacht in Heilbronn laat in talrijke evenementen en rondleidingen overdag en ’s avonds planeten en sterren van ons zonnestelsel zien. De deelname aan evenementen kost € 5.

Foto: Experimenta

Bad Mergentheim: Een droom voor astrofotografen

Misschien zijn er in het Zwarte Woud en op de Schwäbische Alb de meeste plaatsen met gering lichtvervuiling, die uitstekend geschikt zijn om sterren te kijken, maar het grootste donkerste gebied is in het uiterste noordoosten van Duitsland, in de streek rondom Bad Mergentheim. Hier bevinden zich de donkerste plaatsen van Baden-Württemberg. Vooral aan het Hachteler meer is het extreem donker. In de heldere zomernachten is de melkstraat hier duidelijk te zien. Dit is één van de redenen, dat astrofotografen hier graag heen komen.

Zwarte Woud: Sterrenregen boven de Feldberg

Elk jaar aan het eind van de zomer verlichten vallende sterren de nachtelijke hemel en fascineren vele mensen. Als de meteorenzwerm Perseïden zijn maximum bereikt, zijn er vele tientallen vallende sterren per uur te zien. Op de Feldberg in het Zwarte Woud is voor deze gebeurtenis een speciaal evenement in het leven geroepen: ‘Komm und wünsch dir was!’.  Astronomen uit de buurt laten bezoekers door hun telescoop kijken. Of er tijdens deze nachten inderdaad wensen in vervulling gaan is niet bekend, maar in ieder geval ben je getuige van een uniek natuurspektakel. De evenementen op 11 & 12 augustus 2019 vinden plaats op de Feldbergtoren en de entreeprijs bedraagt voor volwassenen 17 €; kinderen (tot 15 jaar) 8 €.

Foto: Outdoorbyalex Photography Alexander Ratzing

Stuttgart: herinnering aan de maanlanding

Het is precies vijftig jaar geleden, dat er voor het eerst mensen op de maan landden. In het Stuttgarter Carl-Zeiss-Planetarium kunnen bezoekers deze belevenis ter gelegenheid van het jubileum nog een keer beleven. De presentatie ‘Rückkehr zum Mond’ kijkt uitgebreid op het gehele Apollo-programma terug. Bij talrijke andere evenementen worden sterrenbeelden verklaard en wetenswaardigheden over astronomie en ruimtevaart voorgesteld. De projector laat daarbij een sterrenhemel zien, die niet erg afwijkt van de echte. Wie toch liever de hemel in origineel wil bekijken, kan terecht bij de sterrenwacht op de Uhlandshoogte.

In één van de oudste sterrenwachten van Duitsland wordt door een gigantische telescoop de nachtelijke hemel geobserveerd. Ook zwakkere licht-objecten zoals galaxieën of planetarische nevels worden zichtbaar. Toegangsprijzen voor volwassenen tot 12 uur € 5 en van 12 tot 21.30 uur € 8, kinderen tot 18 jaar € 5. De rondleidingen van de sterrenwacht zijn van oktober tot maart om 20 uur en deelname kost € 4 voor volwassenen en € 3 voor kinderen.